Θέλω να μείνω έγκυος: Πώς θα ενισχύσετε τη γονιμότητά σας;

Αν είστε σε εκείνη τη φάση της ζωής σας που η επιθυμία σας να γίνεται μητέρα είναι πιο έντονη από ποτέ και θέλετε να μείνετε έγκυος, η πιο σημαντική συμβουλή είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε καλά το σώμα και τον κύκλο σας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα γόνιμο ζευγάρι έχει πιθανότητες σύλληψης σε κάθε κύκλο σε ποσοστό 25%. Επίσης, μόνο ένα στα τέσσερα ζευγάρια συλλαμβάνει παιδί κάθε μήνα μετά τη διακοπή της αντισυλληπτικής μεθόδου. Γνωρίζοντας τι είναι καλό να κάνετε και ποιοι παράγοντες ενισχύουν τη γονιμότητα, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Ηλικία

Τα 25 χρόνια είναι η πιο γόνιμη ηλικία για μία γυναίκα. Η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά από τα 30 έτη και μετά τα 40 οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται. Ωστόσο, κάθε οργανισμός έχει το δικό του τρόπο λειτουργίας, οπότε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία γυναίκα μπαίνει σε εμμηνόπαυση πριν τα 40 ή μία άλλη κάνει παιδί στα 45 χρόνια.

Ωορρηξία

Ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη, κινείται μέσα στην σάλπιγγα και μπορεί να γονιμοποιηθεί τις επόμενες 24 ώρες. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση (σύλληψη), το ενδομήτριο μαζί με αίμα αποβάλλονται, προκαλώντας την έμμηνο ρύση (περίοδο). Στην ωορρηξία τα κολπικά υγρά αυξάνονται και είναι πιο βλεννώδη, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λίγο και κάποιες γυναίκες ενδέχεται να νιώσουν πόνο στις ωοθήκες, χαμηλά στην κοιλιά.

Φροντίστε να σημειώνετε τον κύκλο σας, ώστε να υπολογίζετε τις γόνιμες ημέρες σας, είτε ο κύκλος σας είναι σταθερός, είτε όχι. Σε ένα κύκλο 28 ημερών, οι γόνιμες μέρες υπολογίζονται κοντά στη 14η ημέρα, οπότε οι σεξουαλικές επαφές καλό είναι να συμβαίνουν μεταξύ της 11ης και 19ης ημέρα, μέρα παρά μέρα. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο για 12 - 24 ώρες αφού ελευθερωθεί. Το σπέρμα, όμως, μπορεί να επιβιώσει μέσα στο σώμα της γυναίκας μέχρι και για έξι μέρες.

Αν ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός, είναι πιο δύσκολο να γνωρίζετε τις μέρες ωορρηξίας, αλλά συνήθως υπολογίζονται σε 12-16 μέρες πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος. Σε αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, για έναν υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να είστε σίγουρη για τις γόνιμες ημέρες σας. Επίσης, υπάρχουν ειδικά τεστ που σας βοηθούν να προβλέψετε πότε θα έχετε ωορρηξία, ελέγχοντας τα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα, τα οποία θα προμηθευτείτε από τα φαρμακεία.

Μία υγιεινή ζωή συμβάλλει σημαντικά στην ωορρηξία, ενώ το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ την επηρεάζουν και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας τόσο ωαρίων, όσο και σπερματοζωαρίων.
Θέλω να μείνω έγκυος: Πώς θα ενισχύσετε τη γονιμότητά σας;

Βάρος

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι σημαντική για την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος, καθώς τα επιπλέον κιλά, τα πολύ λίγα κιλά ή οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία. Από την άλλη, η ανορεξία προκαλεί στειρότητα. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ακολουθείτε μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία εξασφαλίζει ένα υγιές σώμα και άρα τη δυνατότητα να συλλάβετε εύκολα και να συντηρήσει με επιτυχία μια εγκυμοσύνη.

Διατροφή

Όπως προαναφέραμε, η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη ρύθμιση της ωορρηξίας και επηρεάζει τη γονιμότητα. Προτείνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, τα γαλακτοκομικά και όλες οι υγιεινές πηγές λιπαρών. Καλές πηγές φυλλικού οξέως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα φασόλια, το κίτρο και ο χυμός πορτοκαλιού. Αποφύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας. Τέλος, προσέξτε την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς περισσότερα από 500mg την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα.

Φυλλικό οξύ

Η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος συνιστάται να γίνεται τρεις μήνες πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης, καθώς συμβάλλει στη διαδικασία της σύλληψης και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα του εμβρύου.

Άγχος

Το άγχος επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, επηρεάζοντας τον κύκλο σας και άρα την ωορρηξία, δυσκολεύοντας τη διαδικασία της σύλληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ζευγάρια, χωρίς οργανικό πρόβλημα, οδηγούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, λόγω αυξημένου άγχους, το οποίο προκαλεί υπογονιμότητα.

Tips

  • Η γυμναστική βοηθά το σώμα σας να προετοιμαστεί για τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ωστόσο όταν αυτή είναι έντονη, μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία.
  • Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, συζητήστε με το γυναικολόγος σας αν η θεραπεία σας είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη.