Η μουσική παράσταση "Ο Μικρός Πρίγκιπας", από το Θέατρο Κούκλας Redicolo, έρχεται στην Αθήνα, στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη, για δύο μόνο παραστάσεις, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου.
Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, αν και γραμμένο για παιδιά, καταφέρνει να αγγίξει τις καρδιές ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ο Μικρός Πρίγκιπας μας ενθαρρύνει να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας, είναι το μέρος του εαυτού μας που γνωρίζει τι είναι σημαντικό για μας και μας προσκαλεί να το εμπιστευτούμε και να το ακολουθήσουμε.
Η Δέσποινα Καλπενίδου, υπεύθυνη για τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία, τις κούκλες, τις φιγούρες και τα σκηνικά της παράστασης, μας ξεναγεί στο μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου και μας καλεί να ταξιδέψουμε παρέα με τον δημοφιλή ήρωα του παραμυθιού.
Είναι αλήθεια ότι ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα διαχρονικό και πολυαγαπημένο παραμύθι. Για ποιους λόγους επιλέξατε αυτή την ιστορία;
Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα αριστούργημα που πάντα ονειρευόμασταν να ασχοληθούμε μαζί του. Η θεατρική κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος θεωρήσαμε ότι προσφέρεται ιδανικά για τον ρόλο αυτό και ήταν πολύ ενδιαφέρον στοίχημα για μας η μεταφορά του συγκεκριμένου κειμένου στη σκηνή με όχημα το σύγχρονο κουκλοθέατρο. Η συνεργασία με τον Μανώλη Καλπενίδη ήταν ένας βασικός λόγος που μας κινητοποίησε να το αποφασίσουμε. Εγώ ανέλαβα την θεατρική διασκευή του κειμένου και εκείνος, με τον μοναδικό συναισθηματικό του τρόπο, συνέθεσε μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο που ντύνει ολόκληρη την παράσταση. Ήταν μία υπέροχα δημιουργική διαδικασία και τον ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνεργασία.
Ποια είναι η ιστορία που εξελίσσεται στη σκηνή;
Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας Πιλότος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του, μας εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδιά του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Ο Μικρός Πρίγκιπας προσκαλεί τα παιδιά να τον συντροφεύσουν στο ταξίδι του από τον πλανήτη Β612, στους πλανήτες του Βασιλιά, του Ματαιόδοξου, του Μεθύστακα, του Επιχειρηματία, του Φανανάφτη, του Γεωγράφου και τέλος στον πλανήτη Γη, όπου συναντάει το Φίδι, την Αλεπού και βέβαια τον Πιλότο, πριν επιστρέψει στο πλανήτη του και στο Τριαντάφυλλό του.
Ποιος είναι ο στόχος της παράστασης;
Στόχος της παράστασης είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το κείμενο του Εξυπερύ με τρόπο άμεσο, παραστατικό, προσιτό και συναισθηματικό. Θέλουμε κάθε παιδί να ακολουθήσει τον Μικρό Πρίγκιπα στο ταξίδι του και να συναισθανθεί όσα νιώθει. Να απορήσει μαζί του για τον κόσμο των μεγάλων και να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεται την πολύτιμη παιδική ματιά του. Το θέατρο είναι ένας ασφαλής τόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα έντονα συναισθήματα τους, να τα αναγνωρίσουν και να μάθουν να τα εκφράζουν, να τα αποδέχονται και να τα διαχειρίζονται. Περιμένουμε όμως και τους μεγάλους στην παράσταση, θέλουμε να μοιραστούν με τα παιδιά αυτή την εμπειρία και να ανασύρουν την δική τους παιδική ματιά στα πράγματα, να ακούσουν το μικρό παιδί μέσα τους, να το αγκαλιάσουν και να το εμπιστευτούν.
Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά;
Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα που κρύβονται μέσα στο κείμενο. Στην ουσία είναι ένα φιλοσοφικό κείμενο που χρησιμοποιεί σύμβολα για να μας φέρει σε επαφή με υπαρξιακά ζητήματα. Μιλάει για την αναζήτηση του νοήματος της ζωής, για την αξία του να δίνουμε χρόνο και φροντίδα σε όσα αγαπάμε, για τον κόπο και την υπομονή που χρειάζεται κάθε δεσμός που θέλουμε να κάνουμε, για την αναζήτηση του σημαντικού πέρα από το κάθε επιφανειακό που μπορεί να μας μπερδεύει, για την εμπιστοσύνη στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας, το οποίο γνωρίζει από τη φύση του πώς να αγαπά, να απολαμβάνει και να ονειρεύεται.
Υπάρχει κάποιο στοιχείο στην παράσταση που ξεχωρίζετε;
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι, θα ήταν ο συνδυασμός πολλών τεχνών και το μεράκι κάθε συντελεστή για την πιο πλήρη απόδοση του έργου. Εργαστήκαμε μεγάλα χρονικά διαστήματα ο καθένας στο πόστο του και παράλληλα όλοι μαζί, με δημιουργικό και συνεργατικό τρόπο. Η σύνθεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα 160 σελίδων παρτιτούρας, τα ζωγραφικά έργα της Εύας Δανιήλ, που οπτικοποιούν με φρέσκια ματιά τα κλασικά σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου, οι χειροποίητες μεγάλης διάστασης κούκλες πολλών τεχνικών εμψύχωσης, τα φαινομενικά λιτά σκηνικά που αξιοποιούνται με πολλές διαφορετικές χρήσεις, ο σεβασμός στο κείμενο που προσπαθήσαμε όλοι να έχουμε για οδηγό.
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της τεχνικής του κουκλοθέατρου;
Το κουκλοθέατρο είναι η τέχνη που μπορεί να ζωντανέψει κάθε άψυχη κούκλα ή αντικείμενο. Στις παραστάσεις μας οι κούκλες έχουν ανθρώπινο ή μεγαλύτερο μέγεθος και συνυπάρχουν με τους ανθρώπους επί σκηνής. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μία αρθρωτή κούκλα στο μέγεθος ενός παιδιού και ο Πιλότος είναι άνθρωπος. Η σχέση αυτή είναι ιδανική καθώς ο κόσμος των ανθρώπων έρχεται σε επαφή με τον παραμυθένιο κόσμο της κούκλας με έναν τρόπο ισότιμο και παράλληλα αναδεικνύει υπέροχα την παιδική ματιά στον κόσμο αφού για ένα παιδί οι κούκλες μπορούν να είναι πραγματικά ζωντανές και να συνομιλούν μαζί τους. Χαρακτηριστικός στην παράσταση είναι ο συνδυασμός πολλών ακόμα τεχνικών κουκλοθεάτρου: Οι σκηνές στον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα αποδίδονται με θέατρο φιγούρων. Οι κάτοικοι των πλανητών έχουν σώμα κούκλας και πρόσωπο ανθρώπου. Το Φίδι που συναντάει στη Γη είναι μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού. Η φίλη του η Αλεπού είναι μαριονέτα με νήματα.
Πώς το κουκλοθέατρο "μαγεύει" τα παιδιά;
Η τέχνη του κουκλοθεάτρου έχει από τη φύση της κάτι μαγικό, καθώς ζωντανεύει το άψυχο. Έχει απεριόριστες δυνατότητες. Η κούκλα μπορεί πολύ πιο εύκολα από τον άνθρωπο να τραβήξει την προσοχή του παιδιού και να συνδεθεί μαζί του. Τα παιδιά ακούνε την κούκλα, την εμπιστεύονται και την αγαπάνε. Είναι πάντα συγκινητικό όταν στο τέλος της παράστασης θέλουν να την ακουμπήσουν, να την χαϊδέψουν, να την αγκαλιάσουν. Είναι ο ασφαλής δεσμός που κάθε μικρό παιδί έχει με το αρκουδάκι του και το κουκλοθέατρο φέρνει αυτόν τον ασφαλή δεσμό στη σκηνή και τον κάνει θέατρο.