Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση στην ερώτηση "πώς συνδυάζεται η μητρότητα με την καριέρα". Το σίγουρο είναι ότι μπορείτε να τα συνδυάσετε και μάλιστα να κάνετε και τα δύο καλά. Τόσο η μητρότητα όσο και η εργασία καλύπτουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και συχνά η συνύπαρξή τους έχει ως αποτέλεσμα μία καλύτερη ισορροπία, καθώς ο ένας ρόλος βοηθά στην καλύτερη υλοποίηση του άλλου. Οι έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες, στο πλαίσιο ενός σταθερού έγγαμου βίου, έχουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα.
Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια αποτελεί μία πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Ο τρόπος που θα χειριστείτε τον τομέα καριέρα εξαρτάται από προσωπικούς παράγοντες, όπως τι θέλετε να επιτύχετε, την κατάστασή σας, τη ζωή σας στο σπίτι και το είδος της δουλειάς που έχετε. Δεν υπάρχουν φόρμουλες που να ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις. Έχοντας αυτό στα υπόψη, τα tips που ακολουθούν σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
1. Μην προσπαθείτε να είστε η superwoman
Στοχεύετε σε μία επιτυχημένη καριέρα και ταυτόχρονα θέλετε να είστε η άψογη μητέρα, σύζυγος και νοικοκυρά. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες αυτό προκαλεί επιπλέον άγχος και επιβάρυνση, οδηγώντας πολλές φορές ακόμη και σε κατάθλιψη. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να είστε η καλύτερη σε όλα και να έχετε τα πάντα με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας.
2. Ρωτήστε τα παιδιά σας πώς αισθάνονται
Αντί να ορίσετε την επιτυχία με εξωτερικά κριτήρια, κοιτάξτε τι συμβαίνει στην οικογένειά σας. Πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα μέλη; Τα παιδιά σας έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα, είναι ευχαριστημένα; Αν ναι, αφήστε αυτά να σας οδηγήσουν.
3. Δώστε σημασία στα οικογενειακά γεγονότα
Σημειώστε στην ατζέντα σας γιορτές και άλλες σημαντικές ημερομηνίες, όπως κάνετε για τα μίτινγκ ή τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Σίγουρα η οικογένειά σας θα εκτιμήσει την παρουσία και την αφοσίωσή σας.
4. Εξηγήστε στα παιδιά σας τις υποχρεώσεις σας
Όταν υπάρχει ένα σημαντικό project για το οποίο πρέπει να δουλέψετε πολύ, εξηγήστε ότι έχετε αναλάβει μία δέσμευση και πρέπει να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Τους περνάτε έτσι ένα επιπλέον μήνυμα, ότι τις περισσότερες φορές η επιτυχία έρχεται μέσα από τη σκληρή δουλειά.
5. Αναζητήστε στήριξη
Ένα κοινό της καριέρας και της γονικής μέριμνας είναι ότι περιλαμβάνουν "συνεργασία". Ποια είναι η νοοτροπία του συντρόφου σας; Είναι πρόθυμος να βοηθάει π.χ. με το διάβασμα και τις δραστηριότητες των παιδιών ή τις δουλειές του σπιτιού; Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια πραγματική συνεργασία. Αν είστε μόνη σας, αναζητήστε αυτή τη στήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους σας.
6. Επιλέξτε δουλειές όσο πιο κοντά στα δικά σας δεδομένα
Μην βάζετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που βλέπετε ότι θα οδηγήσουν σε αποτυχία. Αναγνωρίστε πότε η επαγγελματική σας κατάσταση ανταποκρίνεται στους στόχους και τις ανάγκες σας.
7. Μάθετε να λέτε πιο συχνά "όχι"
Βάλτε όρια. Ο χρόνος είναι πραγματικά σημαντικός για εσάς. Λέγοντας πάντα "ναι" σε κάτι που σας ζητάνε στη δουλειά, σημαίνει ότι θα λέτε "όχι" σε κάτι άλλο στο σπίτι.
8. Ζητήστε αυτό που χρειάζεστε
Εξωτερικεύστε τις προσδοκίες σας, το ρόλο, το πρόγραμμα και την καριέρα που θέλετε να έχετε. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Αν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο στο σπίτι γιατί το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια με το διάβασμα, μην πείτε στους συναδέλφους σας "καλέστε με το Σαββατοκύριακο για ό,τι χρειαστεί". Μην υπονομεύετε τον εαυτό σας λόγω ενοχής ή παλαιών συνηθειών.
9. Αποφύγετε τις συγκρίσεις με τις άλλες μητέρες
Να θυμάστε πάντα ότι τα φαινόμενα απατούν και επί της ουσίας δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν άλλο άνθρωπο μόνο από την εικόνα του, χωρίς να γνωρίζουμε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ή πώς τις διαχειρίζεται. Η σύγκριση μπορεί εύκολα να αλλοιώσει την εικόνα που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας.
10. Να είστε ρεαλίστρια
Όσο κι αν δίνετε το 100% των δυνατοτήτων σας και ξεπερνάτε τα όριά σας, δεν γίνεται να έχετε τα πάντα στην εντέλεια και αυτό είναι φυσιολογικό. Κανείς δεν είναι τέλειος!