Photo credits: archaiologia.gr
Η έκθεση “Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας”, που διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α) και το Γραφείο Πολιτισμού Δημάρχου Αθηναίων με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φιλοξενείται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” άνοιξε τις πύλες τις για το κοινό.
Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση και την δημιουργία του ελληνικού κράτους, γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ομογένεια, πιάνοντας κλωστή και βελόνι ξαναβρίσκουν την επαφή με την πλούσια παράδοση στην κεντητική, που ξεκινά από την Κίρκη και την Πηνελόπη, συνεχίζεται με τα έργα κεντητικής τέχνης που κοσμούν μεγάλα μουσεία του κόσμου και φθάνει μέχρι τα σημερινά κεντήματα.
Η έκθεση περιλαμβάνει 325 εργόχειρα κεντήματα της Συντροφιάς του Συλλογικού Κεντήματος. Οι συμμετέχουσες, 177 Ελληνίδες, εμπνεύστηκαν από την διαχρονική πορεία του ελληνισμού και επέλεξαν με τα δικά τους κριτήρια πρόσωπα και γεγονότα, που ξεχώρισαν. Από τον μύθο της Φιλομήλας και της Πρόκνης, τις Καρυάτιδες, την Θεοδώρα και τον Ιουστινιανό, το «Τη Υπερμάχω» και τον Διγενή, την Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, τον Ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Κολοκοτρώνη, τον Καβάφη, την Κική Δημουλά ως την «αρπαγή της Ευρώπης» και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κεντούν την εικόνα μιας Ελλάδας που έχει τις ρίζες της στον μύθο, απλώνεται στα πέρατα της γης και πάλλεται δημιουργικά μέχρι σήμερα.
Συμμετέχει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το οποίο φιλοτέχνησε την Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή σε φυσικό μέγεθος (1,93 x 2,01 μ.), συμβάλλοντας στην επέτειο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων της εθνικής Παλιγγενεσίας. Απαρτίζεται από 12 φύλλα, κεντημένα από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές (πισωβελονιά, ψευτοβυζαντινή, ελεύθερη Αττικής, αλυσίδα, μαργαριτοβελονιά), που κρίθηκαν ως οι προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών.
Η Μαρία Γαλανάκη κέντησε την Αρπαγή της Ευρώπης στα αχνάρια των παραδοσιακών κρητικών κεντημάτων, όπου ιστορεί τον μύθο της απαγωγής της Ευρώπης και της μεταφοράς της από τον Δία στην Κρήτη. Η Σοφία Μελά κέντησε την παρτιτούρα από τις δύο πρώτες στροφές του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Διονυσίου Σολωμού, ένα περιστέρι και φύλλα δάφνης.
Τέλος η Μελισσάνθη Σπέη με Χρώματα και «Κλωστές Πεταλούδα» καλεί μικρούς και μεγάλους να αγγίξουν και να χαρούν τα υλικά της κεντητικής.
Μια έκθεση διαφορετική, που αποθεώνει την συλλογικότητα και την γυναικεία συνεργασία ως συμβολική συμμετοχή στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και δημιουργίας.
Ιδέα – Πρωτοβουλία – Γενική Επιμέλεια: Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Επιστημονική Επιτροπή: Δρ. Κατερίνα Κοσκινά – Σταυρούλα Πισιμίση – Ευαγγελία Κανταρτζή
Διοργάνωση: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης / Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α) / Γραφείο Πολιτισμού Δημάρχου Αθηναίων
Επιμέλεια: Μελισσάνθη Σπέη
Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής: Γαλάτεια Πατσούρη
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ακριβή Μπερδεμπέ
Κατασκευές – Εκτυπώσεις: Clevermedia
Digital Media: Φοίβη Κωνσταντινίδη
Ψηφιοποίηση έργων: Δημήτρης Αθανασιάδης
Βιντεογράφος: Ινές Περό
Ηχοληψία: Αγάπη Ζήτα
Συντονισμός – Παραγωγή: PostScriptum
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η έκθεση θα παρουσιάζεται ως τις 18/9/2022.
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτι –Παρασκευή: 11πμ–4μμ, Σάββατο–Κυριακή: 10πμ–3μμ, Δευτέρα: κλειστά
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Αθήνα
Τηλ. 2103243987, 2103243972