Η οδική ασφάλεια και η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο τα παιδιά θα πρέπει να αρχίσουν να εκπαιδεύονται από πολύ μικρή ηλικία.
Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς:
- Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν επικίνδυνες καταστάσεις όταν είναι στο δρόμο και να πάρουν σωστές αποφάσεις.
- Οι οδηγοί αυτοκινήτων βλέπουν πιο δύσκολα ένα μικρό παιδί που βρίσκεται στο δρόμο.
Όταν επιβαίνουν σε αυτοκίνητο και σε περίπτωση ατυχήματος, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν σοβαρά, καθώς είναι σωματικά μικρότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, ο τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένα παιδί βάρους 8 κιλών, αντιστοιχεί σε πτώση από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου.
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Έρευνα του βρετανικού οργανισμού Child Seat Safety, είχε δείξει πως δύο στα τρία παιδιά δεν κάθονται σωστά και με ασφάλεια στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ταξιδιού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο και δεκάδες εκατομμύρια τραυματίζονται. Κατά μέσο όρο πάνω από 500 παιδιά κάτω των 18 ετών χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου κάθε μέρα.
Οι βασικοί κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής
Πριν διασχίσεις το δρόμο: σταμάτα, κοίτα, άκου.
- Διάλεξε ένα ασφαλές σημείο για να διασχίσεις το δρόμο, από όπου μπορείς να δεις τις δύο κατευθύνσεις και να είσαι ορατός από τους οδηγούς.
- Σταμάτα λίγο πριν φτάσεις στην άκρη του πεζοδρομίου. Μην πλησιάζεις κοντά στην κυκλοφορία.
- Κοίτα καλά και προσεκτικά.
- Άκου προσεκτικά, γιατί πολλές φορές ακούμε ότι κάποιο όχημα έρχεται πριν το δούμε.
- Διέσχισε το δρόμο όταν είναι ασφαλές. Μην περνάς το δρόμο αν δεν είσαι σίγουρος ότι έχεις αρκετό χρόνο για να φθάσεις απέναντι. Συνέχισε να κοιτάς και να ακούς ενώ περπατάς.
Οι βασικοί κανόνες στο αυτοκίνητο
- Μπαίνουμε και βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, ΠΑΝΤΑ από την ασφαλή πλευρά του δρόμου, μακριά από την κυκλοφορία.
- Φοράμε ΠΑΝΤΑ ζώνη ασφαλείας.
- Δεν βγάζουμε το κεφάλι ή τα χέρια έξω από το παράθυρο.
- Δεν εμποδίζουμε την ορατότητα του οδηγού από το καθρέφτη του.
- Δεν ακουμπάμε το χερούλι της πόρτας όταν το αυτοκίνητο κινείται.
- Συμπεριφερόμαστε σωστά μέσα στο αυτοκίνητο και δεν ενοχλούμαι τον οδηγό.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ασφαλή κυκλοφορία των παιδιών
Για τα παιδιά ως 6 ετών
Στην ηλικία αυτή τα παιδιά κυκλοφορούν με τη συνοδεία κάποιου ενήλικα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να τρέξουν κάπου μόνα τους. Φυσικά, δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, δεν μπορούν να υπολογίσουν σωστά την ταχύτητα των οχημάτων, την απαιτούμενη απόσταση φρεναρίσματος και αγνοούν κάθε κυκλοφοριακό κανόνα. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από εμάς είτε είμαστε πεζοί, είτε οδηγούμε. Για παράδειγμα, πίσω από μία μπάλα που πετάγεται στο δρόμο, 9/10 φορές ακολουθεί ένα παιδί.
Τι πρέπει να κάνουμε;
- Όταν συνοδεύουμε παιδιά πρέπει πάντα να διασχίζουμε το δρόμο από τις διαβάσεις και με πράσινο φανάρι για τους πεζούς. Κάθε παιδί στην ηλικία αυτή θα πρέπει να μάθει ότι πρέπει να πατάμε στις γραμμές των διαβάσεων. Καλό είναι να μάθουμε το παιδί μας να μας οδηγεί αυτό στη διάβαση για να περάσουμε απέναντι.
- Εξηγούμε με απλές λέξεις και υπομονή πώς λειτουργούν οι σηματοδότες.
- Όταν κινούμαστε στο πεζοδρόμιο με το παιδί, πρέπει πάντα να το κρατάμε από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, ώστε αν ξεφύγει να μπορέσουμε να αντιδράσουμε γρήγορα.
- Ποτέ δεν φωνάζουμε ένα παιδί που κινείται στο απέναντι πεζοδρόμιο, αφού η πρώτη του αντίδραση θα είναι να περάσει απέναντι χωρίς να κοιτάξει το δρόμο.
- Το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο σε αυτή την ηλικία. Όσο μικρή και αν είναι η απόσταση, δεν τοποθετούμε τα παιδιά στα μπροστινά καθίσματα, ούτε στην αγκαλιά κάποιου μεγάλου.
Για τα παιδιά από 6-12 ετών
Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί η λογική όταν τα παιδιά βρίσκονται στο δρόμο. Η ομαδικότητα σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζει για την γενικότερη συμπεριφορά και συνήθως θεωρούν ότι έχουν μάθει να κυκλοφορούν. Μιμούνται τους μεγάλους, γι’ αυτό οι μεγαλύτεροι που συνοδεύουν παιδιά πρέπει να είναι άψογοι στη συμπεριφορά τους.
Τι πρέπει να κάνουμε;
- Μαθαίνουμε στο παιδί μας τον πιο σίγουρο και ασφαλή δρόμο από το σπίτι στο σχολείο και πίσω.
- Δίνουμε πρωτοβουλία στα παιδιά όταν κυκλοφορούμε μαζί στο δρόμο, π.χ. να αποφασίσουν από ποια διασταύρωση θα περάσουμε.
- Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιούμε ακόμη τα πίσω καθίσματα και το δέσιμο με τη ζώνη ασφαλείας και δίνουμε το σωστό παράδειγμα φορώντας πάντα ζώνη, έστω και για μικρή απόσταση.
- Τώρα είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθουμε στο παιδί μας να κυκλοφορεί στο δρόμο με ποδήλατο, αρκεί πρώτα να του μάθουμε τις βασικές κυκλοφοριακές αρχές.
- Μαθαίνουμε στα παιδιά τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ., τη σημασία των χρωμάτων και των σχημάτων τους. Επίσης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη σημασία τους.
Για τα παιδιά από 12-17 ετών
Κάθε συμβουλή χρειάζεται και τεκμηρίωση, αφού τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αμφισβητούν σχεδόν τα πάντα. Πολλά παιδιά ζητούν να οδηγήσουν το οικογενειακό αυτοκίνητο και μερικές φορές μπορεί να το κάνουν κρυφά, ενώ κάποια αποκτούν την πρώτη τους μηχανή.
Τι πρέπει να κάνουμε;
- Με κάθε ευκαιρία συζητάμε με τα παιδιά μας θέματα κυκλοφορίας, π.χ. για κάποιο τροχαίο ατύχημα και τους δημιουργούμε το αίσθημα της ευθύνης και το σεβασμό απέναντι σε οδηγούς και πεζούς.
- Τους εξηγούμε ότι είναι πλέον πλήρη μέλη της κυκλοφοριακής κοινωνίας, δίχως ελαφρυντικά σε περιπτώσεις άστοχων ενεργειών.
- Δίνουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι η επίδειξη με ποδήλατο, μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο, είναι μια κλασική αντικοινωνική συμπεριφορά που συνήθως καταλήγει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
- Εξηγούμε στα παιδιά τα όρια ασφαλείας που ισχύουν για κάθε δρόμο και τη διαφορετική συμπεριφορά που μπορεί να έχει ένα αυτοκίνητο ανάλογα το οδόστρωμα.
- Τα παιδιά από τα 15 και πάνω, μπορούμε να τα βάζουμε στο κάθισμα του συνοδηγού αν το ύψος τους ξεπερνά το 1,5 μέτρο.
- Πρώτιστο μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία τους από τροχαία και άλλα ατυχήματα.