Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, KinderDocs, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, το IDFA στο Άμστερνταμ και το doxs! στο Ντούισμπουργκ.
Φέτος, το KinderDocs επιστρέφει για 7η χρονιά, προτείνοντας πάντα δημιουργικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, βραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει περισσότερους από 45.000 θεατές.
Αναπόσπαστο στοιχείο των προβολών είναι ότι πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε ταινία και ηλικία, καθώς και υψηλού επιπέδου
δημιουργικά εργαστήρια, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη.
Οι τέσσερις ταινίες που περιλαμβάνονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, είναι:
Raise the Bar, 2021, 70ʹ, Ισλανδία, Φινλανδία, Guðjón Ragnarsson (Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Εʹ Δημοτικού - Αʹ Λυκείου)
Μια ομάδα μπάσκετ κοριτσιών και η προσπάθειά τους, με σύμμαχο τον καθόλου συμβατικό προπονητή τους, να σταθούν απέναντι στη ζωή και να παίξουν ενάντια σε συνομήλικά τους αγόρια παρά τις αντιρρήσεις της Ομοσπονδίας στη σημερινή Ισλανδία.
Passage to Europe (aka Καλημέρα κύριε Φώτη), 48ʹ, 2019, Ελλάδα, Δήμητρα Κουζή (Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Δʹ Δημοτικού - Γʹ Λυκείου)
Ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πλατεία Βάθη. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και
προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον Φώτη να αναπτύξει τη δική του διδακτική πρακτική μέσα από έναν συγκερασμό μεθόδων αλλά και
τεχνών. Το θέατρο, που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης, είναι ένα από τα εργαλεία του. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα του δημόσιου ελληνικού σχολείου (προ Covid), παρακολουθούμε τον κύριο Φώτη και την τάξη του στην πορεία προς την αποφοίτηση από το Δημοτικό, με μια φτιαγμένη από τους ίδιους παράσταση.
Shadow Game, 52ʹ, 2021, Ολλανδία, Eefje Blankevoort και Els van Driel (Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Βʹ Γυμνασίου - Γʹ Λυκείου)
Επί 3 χρόνια, οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά-πρόσφυγες διασχίζουν την Ευρώπη μέσα από χιονισμένα βουνά με τα πόδια, με τρένο, λεωφορείο και όποιο άλλο μέσο βρουν, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες. Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο.
Μέρος του υλικού της ταινίας που καταγράφει αυτή την επίπονη και επικίνδυνη προσπάθεια κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με το κινητό.
Girl Gang, 98ʹ, 2022, Ελβετία, Susanne Regina Meures (Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Βʹ Γυμνασίου - Γʹ Λυκείου)
Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή της Leonie, μιας 14χρονης influencer από το Βερολίνο, με ένα εκατομμύριο ακόλουθους. Οι γονείς της, βλέποντας τις οικονομικές προοπτικές,
αναλαμβάνουν και ρόλο μάνατζερ, καθώς θέλουν να έχει μια καλύτερη ζωή από τη δική τους. Όμως η πίεση για παραγωγή περιεχομένου είναι τεράστια για τη Leonie και έρχονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: να την προστατεύσουν από τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως θα έκανε ένας καλός γονιός ή να την ωθήσουν να εργαστεί, όπως θα έκανε ένας καλός μάνατζερ;
Οι προβολές προγραμματίζονται σε συνεργασία με κάθε σχολείο.
Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 2 ώρες
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι (ομάδες έως 50 μαθητών, καθημερινά εκτός Τρίτης) και Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 (ομάδες από 150 μαθητές και άνω, ημέρες διεξαγωγής Πέμπτη και Παρασκευή)
Ώρες: 10.00-12.00
Όλες οι ταινίες του KinderDocs για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
Περισσότερες πληροφορίες:
Tηλ. 2107219909
Emai: [email protected]
kinderdocs.com