"Κακό μάτι" και "ξεμάτιασμα": Μία πεποίθηση διαδεδομένη στην ελληνική παράδοση

Πόσες φορές πολλοί από εμάς έχουμε ζητήσει από να μας «ξεματιάσουν» ή δεν έχουμε πει σε κάποιον που έχει ξαφνικά βαρύ πονοκέφαλο, ανεξήγητη υπνηλία, νιώθει ζάλη και δυσφορία χωρίς παθολογική αιτία, «Μήπως είσαι ματιασμένος/η»;  

Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, τα οποία αποδίδονται στο "κακό μάτι" ή γλωσσοφαγιά ή κακή ενέργεια, όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία. Το "κακό μάτι" αποδίδεται στη ζήλια, το φθόνο ή ακόμη και το θαυμασμό που νιώθει κάποιος για ένα άλλο άτομο, και ουσιαστικά, αναφέρεται σε μια ισχυρή αρνητική επιρροή ενός ανθρώπου σε έναν άλλον.

Πιστεύεται, επίσης, ότι οι άνθρωποι πολλές φορές "ματιάζουν" ακούσια. Τα παιδιά και οι γυναίκες θεωρούνται πιο ευαίσθητοι στο "μάτι", ενώ όσοι έχουν μπλε μάτια και οι ηλικιωμένες γυναίκες "κατηγορούνται" ότι ματιάζουν πιο εύκολα.

Η πίστη στο "κακό μάτι" έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και είναι μία από εκείνες τις παλαιές πεποιθήσεις που δεν πέθαναν στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό που εμείς αποκαλούμε "μάτιασμα" στην Εκκλησία είναι γνωστό ως βασκανία. Η Εκκλησία θεωρεί ότι ο σταυρός είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να αποκρούσει το "κακό μάτι", μαζί με την πίστη στο Θεό. Η λαϊκή παράδοση πιστεύει ότι το γυάλινο μπλε φυλαχτό-μάτι μπορεί να μας προστατεύσει.

Εσείς πιστεύετε στο «κακό μάτι» και στο «ξεμάτιασμα»;

Πώς γίνεται το "ξεμάτιασμα";

Το "ξεμάτιασμα" είναι διαφορετικό από τόπο σε τόπο και κληροδοτείται από τους μεγαλύτερους στους νεότερους. Ακόμη και η Εκκλησία έχει προσευχή κατά της βασκανίας.

Για να "ξεματιάσουμε" κάποιον, τον σταυρώνουμε τρεις φορές και λέμε από μέσα μας τρεις φορές: "Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά". Μόλις τελειώσουμε "φτύνουμε" τον ματιασμένο και, αν χασμουριόμαστε εκείνος κι εμείς, καταλαβαίνουμε ότι είναι ματιασμένος. Όσο περισσότερα είναι τα χασμουρητά, τόσο πιο ισχυρό είναι το "μάτι".

Επίσης, μπορούμε να γεμίσουμε ένα ποτήρι νερό κι ένα φλιτζάνι με λίγο λάδι. Σταυρώνουμε τον ματιασμένο τρεις φορές, λέμε από μέσα μας τρεις φορές "Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά" και μετά λέμε τρεις φορές το Πάτερ Ημών. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε το δάχτυλο μας στο φλυτζάνι και τις σταγόνες από το λάδι τις ρίχνουμε στο ποτήρι με το νερό. Αν πέσουν στην επιφάνεια και όσο πάνε ανοίγουν, τότε ξέρουμε ότι ο άλλος είναι ματιασμένος. Αν δεν ανοίξουν σημαίνει ότι δεν είναι.

Άλλη παράδοση θέλει να γεμίζουμε ένα ποτήρι με νερό και να βάζουμε μέσα μια χούφτα αλάτι (χοντρό ή ψιλό), το οποίο ανακατεύουμε λέγοντας την προσευχή. Στο τέλος, ζητάμε να διαλυθεί το "μάτι", όπως το αλάτι διαλύεται στο νερό. Χύνουμε το νερό στην τουαλέτα και πλένουμε το ποτήρι αμέσως.

Μετά το ξεμάτιασμα, ζητάμε από το άτομο να "κουνηθεί λίγο", για να φύγει η αρνητική ενέργεια ή να "φτύσει τον κόρφο του".

 

Ένα άρθρο για: