Γιατί τα 12 χρόνια θεωρούνται η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών

Photo credits: freepik.com    

Η εφηβεία αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες φάσεις στη ζωή κάθε παιδιού, καθώς βέβαια και των γονιών τους. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η πιο δύσκολη ηλικία σε αυτή τη φάση, είναι τα 12 χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε;

Στη διάρκεια της εφηβείας αλλάζουν πολλά. Αρχικά, το παιδί χάνει την παιδικότητά του. Αρχίζει να ανεξαρτοποιείται, να αγνοεί τους γονείς του, να έχει ψυχολογικές διακυμάνσεις και εκρήξεις θυμού. 

Οι γονείς από την πλευρά τους νιώθουν ότι χάνουν το παιδί τους, καθώς παύει να είναι κολλημένο πάνω τους και προτιμάει πλέον να περνάει χρόνο με τους φίλους του ή να απομομώνεται και κάνει τις πρώτες τους επαναστάσεις. Όλα αυτά ξεκινούν από την ηλικία των 12 ετών.

Ως γονείς, θα πρέπει αφενός να δείχνετε κατανόηση στις αλλαγές του παιδιού σας, αφετέρου, να το βοηθάτε με τη στάση σας να διαχειριστεί όσα του συμβαίνουν. Αυτό θα γίνει με το να είστε δίπλα στο παιδί σας, να συζητάτε μαζί του, να προσπαθείτε να το πλησιάσετε και να έχετε μία καλή επικοινωνία.

Είναι σημαντικό στο οικογενειακό περιβάλλον να υπάρχουν τα εξής:

Ηρεμία
Σε αυτή τη φάση, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας, το παιδί έχει ανάγκη απο ηρεμία. Για να διατηρήσετε την ηρεμία μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να συζητάτε με το παιδί, να είστε διαλακτικοί και να μην θυμώνετε εύκολα μαζί του. Το παιδί έχει ήδη αρκετά νεύρα και συχνά μελαγχολία. Αν, επιπλέον, πληγώνετε από τη συμπεριφορά των γονιών του, μπορεί να επικρατεί άσχημη ατμόσφαιρα και μεγάλη ένταση στο σπίτι.

Εμπιστοσύνη
Στην ηλικία των 12 το παιδί αρχίζει να γίνεται αντιδραστικό και να λέει ψέματα. Ακόμη κι αν έχετε το μεγαλώσει έτσι ώστε να λέει πάντα την αλήθεια, μπορεί να αρχίσει να λέει ψέματα:

  • αν θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές σας
  • για να τεστάρει τις δυνατότητές του
  • για νιώσει ανεξάρτητο
  • γιατί έτσι νιώθει ότι δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν
  • αν αρχίσει να σας φοβάται θα αρχίσει να λέει ψέματα.  

Σε αυτή την ηλικία καλείστε να κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη του παιδιού σας. Ως γονείς θα πρέπει να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να σας λέει την αλήθεια, να του μιλήσετε για τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί έξω, γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης και ότι όλα αυτά έχουν σκοπό το δικό του καλό.

Ψυχραιμία
Θυμός, άρνηση, φόβος, ανασφάλεια, άγχος, απογοήτευση, ανεξήγητη οργή, είναι μερικά από τα συναισθήματα που κατέχουν κεντρικό ρόλο στην ψυχολογία του εφήβου. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από έντονα και αμφιθυμικά συναισθήματα. Επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφραστεί, δείξτε του πως αυτά που βιώνει είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα, δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ώστε να μπορεί ο έφηβος να επεξεργαστεί τις συναισθηματικές του αντιδράσεις. Μπορεί μερικές φορές να νιώθετε ότι χάνετε το παιδί σας και πως τίποτα δε θα είναι ξανά το ίδιο. Θυμηθείτε ότι περνάει τη φάση της εφηβείας. Αν πάρει από εσάς, αγάπη, στήριξη, κατανόηση, χωρίς να χαθούν τα όρια, η σχέση σας θα διατηρηθεί καλή. Όσο το παιδί ωριμάζει και μαθαίνει να ελέγχει τα νεύρα του εσείς θα συνηθίσετε στη νέα κατάσταση και οι εντάσεις σιγά σιγά θα μειωθούν.

Tip
Μην ξεχνάτε ότι, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη φάση της εφηβείας, είναι σημαντικό να βάζετε όρια. Μην διστάσετε να εφαρμόσετε τις συνέπειες που θα πρέπει να έχουν κάποιες μη αποδεκτές πράξεις ή συμπεριφορές.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα διαχειριστείτε τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία στα παιδιά 
10 tips για να μεγαλώνετε χαρούμενους έφηβους 
Συμβουλές για γονείς εφήβων

Ένα άρθρο για: