1. Εθνικός Δρυμός Σουνίου
Στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, στην περιοχή που καταλήγει στο ακρωτήριο του Σουνίου, σας περιμένει μια τεράστια έκπληξη. Αφού ξεναγηθείτε στο... Χάος - το όνομα του οποίου προέρχεται από το εντυπωσιακό βάραθρο βάθους 55 μ. και διαμέτρου 120 μ., το οποίο πιθανότατα σχηματίστηκε λόγω της κατάρρευσης της οροφής σπηλαίου - θα κάτσετε για πικνίκ στον πευκώνα, όπου υπάρχει ειδικός χώρος με πηγή και τραπέζια και πιθανόν, αναλόγως της ημέρας, λίγο κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε τις «αποστάσεις» να μετατρέψουν αυτή την ημέρα σε αξέχαστη και αφεθείτε στις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης, του μυστηριακού τοπίου και του υγρού στοιχείου που καλύπτει μεγάλη επιφάνεια και σας προσκαλεί να χαλαρώσετε, να παίξετε, να γελάσετε, να περπατήσετε, να βγάλετε φωτογραφίες και γενικά να χαρείτε με την ψυχή σας! Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, που θα τον βρείτε εύκολα, ακολουθώντας από το Λαύριο τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο, και εν συνεχεία εκείνες που δείχνουν τον δρόμο προς Χάος και Αγία Τριάδα.
2. Εθνικός Δρυμός Σχινιά Μαραθώνα
Σαράντα μόλις χιλιόμετρα χωρίζουν το κέντρο της Αθήνας από μια εκ των ωραιότερων εξοχών της, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, το οποίο πέρα από τις φημισμένες ακτές του διαθέτει και μια καταπράσινη… ενδοχώρα με διαδρομές για περπάτημα, παρατήρηση της φύσης και φυσικά πικ-νικ! Εδώ θα βρείτε το υπέροχο Δάσος της Κουκουναριάς, ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, και την Μακαρία Πηγή, η οποία είναι στην πραγματικότητα δύο λιμνούλες των οποίων το νερό αναβλύζει όλο τον χρόνο από τον πυθμένα τους. Το δάσος με τις κουκουναριές είναι ένα από τα ελάχιστα που διατηρούνται ακόμα σε όλη τη Μεσόγειο και είναι αυτό που χωρίζει το έλος από την θάλασσα. Το παραθαλάσσιο δάσος με τις κουκουναριές (Pinus pinea) και τα σχίνα, απ’ όπου πήρε και την ονομασία της η περιοχή, διακρίνεται από την παρουσία πολλών και όμορφων λουλουδιών, όπως επίσης και από ένα σπάνιο είδος ψαριού, τη ντάσκα, αλλά και χέλια και νεροχελώνες που έχουν εδώ το σπίτι τους, ενώ περισσότερα από εκατό είδη πουλιών κάνουν την περιοχή έναν από τους πιο σημαντικούς παράδεισους των birdwatchers.
3. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
Στον Εθνικό Δρυμό του ψηλότερου βουνού της πρωτεύουσας κυκλοφορούν ακόμη ελαφάκια, αλεπούδες και λαγοί, 120 είδη πουλιών και φυτρώνουν περίπου 800 διαφορετικά είδη βοτάνων και φυτών. Εκεί σας περιμένουν εκατοντάδες μονοπάτια να τα περπατήσετε και δεκάδες μικρές σπηλιές, αλλά και φαράγγια προς εξερεύνηση. Από τα πιο γνωστά είναι αυτά που οδηγούν στα ορεινά καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι, αλλά και το παραδοσιακό μονοπάτι του Μόλα, που ξεκινά από το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου. Άφθονο πράσινο, λιβάδια, πηγές με τρεχούμενο νερό συνδυάζονται ιδανικά με το καρό τραπεζομάντηλο και τις λιχουδιές. Τα τρία ξέφωτα που υπάρχουν στην περιοχή Μόλα, ενδείκνυνται, λοιπόν, για πικ-νικ και άλλες δραστηριότητες στη φύση. Προσεγγίζοντας από τη Φυλή, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο σπήλαιο του Πανός, ενώ οι πιο έμπειροι διασχίζοντας το απόκρημνο και μαγευτικό φαράγγι της Γκούρας θα βρεθούν μπροστά στην Ιερά Μονή Κλειστών, που είναι χτισμένη στο χείλος του φαραγγιού με την υπέροχη θέα προς το λεκανοπέδιο της Αττικής και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Μια πολύ δυνατή επιλογή, που σε κάνει κατευθείαν να ξεχνάς ότι μένεις σε πόλη, είναι η λίμνη Μπελέτσι στους πρόποδες της Πάρνηθας που τα συνδυάζει όλα, για μικρούς και μεγάλους: μονοπάτια, παιδική χαρά, η επαφή με το υγρό στοιχείο και πολλά ακόμη μέρη για άραγμα και ξεκούραση που θα σας ανοίξουν την όρεξη και κυρίως τη διάθεση.
4. Πεντέλη – Ντράφι
Το Πεντελικό Όρος, το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Αττικής, σε σχήμα πυραμίδας, είναι ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός για τους πεζοπόρους. Ένα εύκολο μονοπάτι, ακόμη και για αρχάριους είναι ο δρόμος που οδηγεί στο αρχαίο λατομείο και συνεχίζει στη σπηλιά του Νταβέλη, το καταφύγιο του φοβερού λήσταρχου, που έχει συνδεθεί με θρύλους και τρομακτικές θεωρίες συνωμοσίας και υπερφυσικών φαινομένων. Στην περιήγηση σας στο βουνό θα συναντήσετε πολλές πηγές, αρχαία και βυζαντινά μνημεία, εκ των οποίων το πιο γνωστό και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, η Μονή Πεντέλης. Μία ακόμη διαδρομή που μπορείτε να περπατήσετε, αλλά και να αράξετε, απλώς και μόνο λόγω θέας, είναι ο Καταρράκτης Βαλανάρης που πήρε την ονομασία του, όπως λένε κάτοικοι κοντινών περιοχών, από το δάσος των βελανιδιών που κάποτε γέμιζε τους γύρω λόφους στην περιοχή Ντράφι-Καλλιθέα. Ο άγνωστος σε πολύ κόσμο καταρράκτης είναι μια όαση ομορφιάς στο λεκανοπέδιο και αποτελεί ακόμα ένα μικρό μυστικό, για λίγους με ύψος περίπου 5-6 μέτρων. Αποτελεί μια πραγματική όαση, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεις ένα τόσο όμορφο τοπίο τόσο κοντά στην πόλη. Η λιμνούλα που σχηματίζουν τα νερά του προσφέρεται για βουτιές, ενώ οι όχθες της έχουν άπλετο χώρο για να απλώσετε τα καρό σας τραπεζομάντηλα να απολαύσετε τη φύση, αλλά και τις λιχουδιές που θα έχετε ετοιμάσει!
5. Βίλια – Κιθαιρώνας
Για όσους δεν φοβούνται τα χιλιόμετρα, και αγαπούν τις εξερευνήσεις, ο Κιθαιρώνας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο, όπου η Αττική συναντά την Βοιωτία και προσφέρεται για ειδυλλιακές πεζοπορικές αλλά και οδηγικές διαδρομές μέσα στη φύση. Η κορυφή του, στα 1.400 μέτρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο, ενώ η πανοραμική θέα προς τα νερά του Κορινθιακού και ολόκληρη την Αττική είναι μοναδική! Η βλάστηση του Κιθαιρώνα είναι παρόμοια με τη βλάστηση της γειτονικής Πάρνηθας και άρα κατάλληλη για πεζοπορία και πικ-νικ σε διάφορα ανοιχτά σημεία με θέα. Διαθέτει αρκετά πευκοδάση σε χαμηλότερα υψόμετρα και ένα όμορφο ελατοδάσος γύρω από την κορυφή του. Στην κορυφή του Κιθαιρώνα θα φτάσετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες μετά το χωριό Βίλια, στα 1.090 μέτρα υψόμετρο. Η πανίδα του βουνού περιλαμβάνει τα συνήθη είδη που φιλοξενούνται στους ορεινούς όγκους της περιοχής, όπως αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια, γεράκια κ.α. Αν αποφασίσετε να ξεκουραστείτε από το περπάτημα, ή την οδήγηση, προτιμήστε να το κάνετε πιο ψηλά προς την κορυφή, σε κάποιο ξέφωτο με θέα προς την πεδιάδα των Πλαταιών!
6. Στενή Ευβοίας
Επίσης, αρκετά κοντά και με μία ενδιαφέρουσα διαδρομή, που συνδυάζει πράσινο, βουνά και θάλασσα! Τουλάχιστον μέχρι το ύψος της Αρτάκης, γιατί συνεχίζονται προς τα δεξιά για Στενή, αρχίζει η φιδογυριστή ανάβαση στις πλαγιές του βουνού για την ωραιότερη ορεινή εκδρομή της Εύβοιας. Η Στενή, η οποία απέχει μόλις 29 χλμ. από τη Χαλκίδα, απλώνεται στους πρόποδες της Δίρφης σε μια ρεματιά με πλατάνια. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα τοπίο ειδυλλιακό, με επίκεντρο την πλατεία με τις πετρόχτιστες βρύσες στα δρομάκια του χωριού! Ανηφορίζοντας κι άλλο με το αυτοκίνητο, οι εντυπωσιακές στροφές του δρόμου περνούν μέσα από καστανιές κι έλατα για να καταλήξουν σε ένα διάσελο στα 1.200 μέτρα. Στη συνέχεια ο δρόμος κατηφορίζει προς το χωριό Στρόπωνες (17 χλμ. μετά τη Στενή), που συνδυάζει θέα τόσο στα βουνά όσο και στη θάλασσα, σε ένα γαλήνιο σημείο με κατάφυτες πλαγιές και οπωσδήποτε στάση για πικ-νικ!