3 διαδικτυακές προτάσεις για όλη την οικογένεια

Ταξιδεύοντας από το παρελθόν στο παρόν!

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει μέσω podcast την ανάγνωση του Ομηρικού έπους της Οδύσσειας με φωνές γνωστών καλλιτεχνών σε κείμενα του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης προσθέτει και άλλες προτάσεις στο γνωστό online εκπαιδευτικό πρόγραμμα των διαδικτυακών περιηγήσεων μέσα στον Ιανουάριο, όπως τη διαδρομή Λυκαβητός – Κολωνάκι – Ευαγγελισμός με αναφορά στα κτίρια και στην ιστορία δρόμων και ανθρώπων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ παραθέτει και αστυνομικές ιστορίες και εγκλήματα σε μία Αθήνα «νουάρ», όπως αυτή περιγράφεται σε γνωστά έργα αστυνομικών συγγραφέων του Μαρή, αλλά και άλλων του ευρύτερου διεθνούς λογοτεχνικού κόσμου. Τέλος, μη χάσετε κάθε μεσημέρι στην ΕΡΤ, αλλά και on demand στο Ertflix την ιστορική σειρά κινουμένων σχεδίων «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος» που μεγάλωσε, ενημέρωσε, συγκίνησε γενιές και γενιές με αφιερώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, στα όργανα και στο περιβάλλον που επηρεάζει βασικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος, αλλά και με ειδική (επίκαιρη) αναφορά σε ιούς και μικρόβια που παραμονεύουν συνεχώς...

1. Ομήρου Οδύσσεια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέσω podcast

Διαδικτυακή Ομήρου Οδύσσεια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέσω podcast

Photo: ntng.gr

«Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη»

Τριάντα οκτώ ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, εν μέσω καραντίνας, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έντυσαν με τις φωνές τους, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Δρόσου, το μνημειώδες έργο της Οδύσσειας, όπως το απέδωσε αξεπέραστα με την αριστουργηματική του μετάφραση, ο διακεκριμένος φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, κριτικός λογοτεχνίας και εξαίρετος δοκιμιογράφος, συγγραφέας και τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Δημήτρης Μαρωνίτης.

Είκοσι τέσσερις ραψωδίες, 12.110 στίχοι, 10 χρόνων γεγονότα σε 41 ημέρες, αποτυπώθηκαν σε ένα έργο 23ων ωρών (η κάθε Ραψωδία έχει διάρκεια περί τα 45 λεπτά της ώρας). Η παραγωγή του έργου, μια πολύμηνη διαδικασία, είναι διαθέσιμη στα οπτικοακουστικά μέσα του Οργανισμού (ιστοσελίδα: www.ntng.gr και soundcloud.com/ntngreece) από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με εβδομαδιαία περιοδικότητα προβολής, σε μια πρωτότυπη παραγωγή αξιώσεων, με την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. 

Στην Οδύσσεια, σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, «ο ηρωισμός δεν αποτυπώνεται με τις νίκες στα πεδία των μαχών, αλλά και με τον καρτερικό αγώνα επιβίωσης του βασιλιά της Ιθάκης που αναμετράται κάθε στιγμή και λεπτό με το νόστο για τα πάτρια και την επιστροφή του. Σήμερα, λόγω των συνθηκών, επίκαιρος παρά ποτέ ο Όμηρος, μέσα από τα βάσανα και τις περιπέτειες του ήρωά του, ραψωδεί θαρρείς και για τον σύγχρονο αγώνα επιβίωσης… Μόνο που, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες, η Κίρκη, οι Λωτοφάγοι, η Χάρυβδη, βρίσκονται διάσπαρτοι στον παγκόσμιο χάρτη. Έχουν κοινό όνομα, αυτό της πανδημίας και όχι μόνον. Πολυμήχανα εμπνευσμένα τους πολεμάμε παράγοντας πολιτισμό, με τη φαρέτρα μας γεμάτη από τα όνειρα και τη διάθεση προσφοράς των ανθρώπων μας που σε πείσμα των απαγορεύσεων δηλώνουν ενεργοί. Ταυτόχρονα αποτίουμε φόρο τιμής σε ανθρώπους-κεφάλαια που συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορία του ΚΘΒΕ και λάμπρυναν με την πένα τους λόγο και τέχνες. Επιμένουμε τέλος να χτίζουμε γέφυρες με τον ομογενειακό ελληνισμό καθώς το μνημειώδες έργο είναι προσβάσιμο από συλλογικότητες (κοινότητες, οργανώσεις, ραδιόφωνα, σχολεία κοκ) της διασποράς αλλά και μεμονωμένα από τους απανταχού συνέλληνες που ο μύθος τους στις δεύτερες πατρίδες, ο εμποτισμένος με τον νόστο είναι συνυφασμένος με το Ομηρικό έπος».

«Με τον πλούτο στο λόγο του Μαρωνίτη», αναφέρει η σκηνοθέτης του εγχειρήματος Έφη Δρόσου, «γινόμαστε μεμιάς ταξιδευτές σε χρόνους και τόπους αλλοτινούς. Είναι τόσο σαγηνευτικός ο τρόπος που σε μυεί στην ιστόρηση καθώς εγκιβωτίζουν έννοιες οι λέξεις, όπως κι ο ίδιος θα έλεγε, που αδυνατείς να παρεκκλίνεις. Από τον πεντάχρονο βενιαμίν ως τον υπερήλικα ακροατή, οι διαχωριστικές μηδενικές. Συνταξιδεύουμε συνεπαρμένοι όλοι πρώτη θέση στο “μακρύ δρόμο για το σπίτι”… ακολουθώντας τα βήματα του ήρωα. Είναι ένα δώρο τούτο το ταξίδι, όλων όσων συνεργαστήκαμε αφιλοκερδώς για τις μέρες των Χριστουγέννων σ’ όλους τους Έλληνες όπου γης».

Το εγχείρημα, λόγω των υγειονομικών κανονισμών είναι πολύμηνα εξελίξιμο. Σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές «πρόβες ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο είχαμε ενθουσιαστεί γι’ αυτή την ομαδική δράση σε παράλληλα σύμπαντα που όμως έφερε στο φως κάτι που ποτέ προηγούμενα δεν είχε ξαναγίνει. Παίρναμε τα κείμενα και από απόσταση τα μελετούσαμε. Ακούγαμε τον ίδιο τον Μαρωνίτη που κατά το παρελθόν είχε διαβάσει το έργο του. Ύστερα φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, μόνοι ο καθένας, αποδίδαμε μπροστά στα μικρόφωνα τους χαρακτήρες. Με την τεχνική του μοντάζ, που διήρκησε ώρες ατέλειωτες, φθάσαμε στο προσδοκώμενο, να υλοποιηθεί δηλαδή ακέραιο ηχογράφημα του έργου που ο ακροατής θα μπορεί να απολαύσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΚΘΒΕ με το πάτημα ενός κουμπιού».

Το έργο των 24ων κεφαλαίων, όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου που με αυτά αριθμείται, που επίσημα καταγράφεται περί τον 6ο αιώνα π.Χ στην αρχαία Αθήνα κατ’ εντολή του Πεισίστρατου ή του Ιππάρχου, με στόχο να απαγγελθεί από Ραψωδούς στις γιορτές των Παναθηναιων χωρίστηκε απ’ τους Αλεξανδρινούς σε τρεις υπο-ενότητες: Την «ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ» (α-δ) όπου ο γιος του Οδυσσέα, ο Τηλέμαχος αναζητά τον πατέρα του, τη «ΦΑΙΑΚΙΔΑ» ή αλλιώς «ΝΟΣΤΟ» (ε-ν) στην οποία ο ήρωας αφηγείται στους Φαίακες τις περιπέτειες μέχρι να φθάσει στην Ιθάκη και τη «ΜΝΗΣΤΗΡΟΦΟΝΙΑ» (ξ-ω), που περιγράφει την τιμωρία των μνηστήρων.

Οι Συντελεστές
Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Διονύσης Κωνσταντινίδης 
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου 
Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Μελίνα Αποστολίδου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσα Δαλιάκα, Θανάσης Δισλής, Δημήτρης Διακοσάββας, Έφη Δρόσου, Τέλης Ζαχαράκης, Σοφία Καλεμκερίδου, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Καραμφίλης, Νίκος Κολοβός, Νίκος Κουσούλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Μήλιας, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Νταρακτσής, Γιάννης Παλαμιώτης, Λίλιαν Παλάντζα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Θοδωρής Πολυζώνης, Μαριάννα Πουρέγκα, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Βασίλης Σεϊμένης, Βασίλης Σπυρόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Στέργιος Τζαφέρης, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Μάρα Τσικάρα, Δημήτρης Τσιλινίκος, Άννυ Τσολακίδου, Θάνος Φερετζέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μαρωνίτη
Γεννημένος το 1929 στη Θεσσαλονίκη, με γυμνασιακές σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο, προπτυχιακές στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και μεταπτυχιακές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της πρώην Δυτικής Γερμανίας με υποτροφία της Humboldt-Stiftung, o Δημήτρης Μαρωνίτης διετέλεσε διδάκτωρ κι εντεταλμένος υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη χούντα των συνταγματαρχών. Επανέρχεται ως καθηγητής στην ίδια Σχολή από το 1975-1996. Συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστρίας της Κύπρου και των ΗΠΑ, ως επισκέπτης καθηγητής και από το 1994-2001 ορίζεται πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στη Θεσσαλονίκη, κι εν συνεχεία συντονιστής του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση», από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας. Διατελεί μεταξύ άλλων, Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφιλλίδη, μέλος του ΔΣ του ΜΙΕΤ, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Α.Π.Θ, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «Ενδογλωσσική μετάφραση» που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Κόμβου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Υπογράφει βιβλία, μονογραφίες κι άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, το έργο των οποίων καθολικά ή εν μέρη μετέφρασε. Ακολούθησαν εξέχουσες προσωπικότητες της ποίησης και της πεζογραφίας (Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Αλεξάνδρου, Αναγνωστάκης, Πατρίκιος, Σαχτούρης, Σινόπουλος, Χειμωνάς κα) των οποίων δοκίμια μελέτησε και δημοσίευσε. Τιμάται μεταξύ άλλων με το Α’ Βραβείο κριτικής – δοκιμίου για το έργο του «Όροι του λυρισμού στον Οδυσσέα Ελύτη», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και τον Πολιτισμό με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος, για τη μετάφραση της Ομηρικής Ιλιάδας λαμβάνει το «Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά» Χτυπημένος απ’ την επάρατο νόσο, φεύγει απ’ τη ζωή στις 12 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 87 ετών.

2. 2 Διαδικτυακές Περιηγήσεις τον Ιανουάριο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

2 Διαδικτυακές Περιηγήσεις τον Ιανουάριο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Photo: ekedisy.gr

Οι διαδικτυακές περιηγήσεις του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συνεχίζονται όλο τον Ιανουάριο – λόγω της πανδημίας – ενώ προγραμματίζονται και σύντομα θα είναι έτοιμες και οι περιηγήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το πρόγραμμα για τον υπόλοιπο Ιανουάριο 2021 περιλαμβάνει:

  • Από τον Λυκαβηττό στον Ευαγγελισμό: Στους δρόμους της ιστορίας, των λογοτεχνών, των καλλιτεχνών και των μουσείων - Κυριακή 24 Ιανουαρίου 17:00

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τον Λυκαβηττό και ποια μονή συνδέεται μαζί του;
Ποιο ήταν το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου;
Ποιες ιστορίες κρύβουν τα εμβληματικά μουσεία της Αθήνας;
Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο αναζητώντας τα ίχνη γεγονότων και ανθρώπων.Θα θυμηθούμε μεγάλες συναυλίες που άφησαν εποχή, θα ανακαλύψουμε την ιστορία μερικών από τα πιο εμβληματικά μουσεία της Αθήνας, θα μάθουμε για το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και για την ιστορία του Ευαγγελισμού, ενός από τα σημαντικότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, θα ζήσουμε το χτίσιμο του Χίλτον, αλλά και τις δραματικές στιγμές του Εθνικού Διχασμού…

  • Η Αθήνα σε κλίμα νουάρ (Περίπατος αφιερωμένος στον Γιάννη Μαρή) - Κυριακή 31 Ιανουαρίου 17:00

Ποια εγκλήματα και σκοτεινές ιστορίες κρύβουν οι δρόμοι της πόλης;
Ποια κοσμικά στέκια κρύβουν μεγάλα μυστήρια;
Με οδηγό τα βιβλία του Γιάννη Μαρή, αλλά και τις κινηματογραφικές ταινίες που βασίστηκαν σε δικά του έργα, θα περιπλανηθούμε σε μια διαφορετική Αθήνα.
Θα μπούμε σε σκοτεινά μπαράκια και θα διασχίσουμε επικίνδυνους δρόμους!
Θα ανακαλύψουμε κοσμικά στέκια που κρύβουν μεγάλα μυστήρια!
Αλλά θα αναφερθούμε σε έργα των Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που ζωντανεύουν αστυνομικές ιστορίες και εγκλήματα στους δρόμους της πόλης!

Πληροφορίες για τα προγράμματα

  • Οδηγός σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
  • Κόστος συμμετοχής σε μία μεμονωμένη περιήγηση 8€ / Κόστος συμμετοχής και στις 4 περιηγήσεις 25€
  • Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ
  • Τρόποι πληρωμής

Η πληρωμή  μπορεί να γίνει με χρεωστική κάρτα/PayPal, με τραπεζική κατάθεση (ακολουθεί ο τραπεζικός λογαριασμός) ή με μετρητά στο χώρο τους τις προηγούμενες ημέρες.
Για να διασφαλίσετε τη θέση σας, θα πρέπει να στείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης/e-banking το αποδεικτικό κατάθεσης/e-banking, στο [email protected] (Σε περίπτωση πληρωμής μέσω ebanking τα έξοδα συναλλαγής επιβαρύνουν εσάς εξ ολοκλήρου). 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Τράπεζα EUROBANK:

Αρ. Λογαριασμού: 0026.0139.32.0200649117
IBAN: GR9302601390000320200649117
Δικαιούχος: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Διάσωσης Σχολικού

3. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος: Επιστρέφει στην ΕΡΤ μια θρυλική σειρά που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι!

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος - Επιστρέφει στην ΕΡΤ μια θρυλική σειρά που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι!

Photo: ertflix.gr

Μία από τις πιο αγαπημένες σειρές των παιδικών χρόνων επιστρέφει στην ΕΡΤ, 25 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή. Μία ιστορική σειρά που μεγάλωσε γενιές και γενιές μικρών τηλεθεατών έρχεται για να θυμίσει στους μεγαλύτερους και να πληροφορήσει τους μικρότερους για ό,τι αφορά στον άνθρωπο!

Ο λόγος για το εκπαιδευτικού χαρακτήρα σήριαλ παραγωγής 1987 «Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν ο άνθρωπος» (το κεφάλαιο «Ζωή»), σε νέες, ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες, με τις φωνές του Μηνά Χατζησάββα, του Σοφοκλή Πέππα του Βασίλη Καΐλα, της Ανέττας Παπαθανασίου και πολλών ακόμα μεγάλων ηθοποιών. 

Πρόκειται για σειρά κινουμένων σχεδίων 26 επεισοδίων που μάθαινε στα παιδιά το πώς ακριβώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, με κάθε επεισόδιο να είναι αφιερωμένο σε διαφορετικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Από τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους λεμφαδένες μέχρι το δέρμα και τα οστά, κάθε επεισόδιο περιγράφει και ένα διαφορετικό όργανο ή σύστημα μέσα στο ανθρώπινο σώμα αλλά και πώς επηρεάζεται αυτό από το περιβάλλον.

Ο Μαέστρο, ο εγκέφαλος δίνει τις εντολές, οι ορμόνες τις μεταφέρουν, τα ένζυμα χτίζουν και προστατεύουν, οι στρατιώτες είναι έτοιμοι για μάχη και «οι κακοί», οι ιοί και μικρόβια, παραμονεύουν συνεχώς.

Γνωρίστε στα παιδιά σας το σώμα, αλλά και το πώς μεγαλώσατε εσείς! 

Η σειρά θα προβάλλεται καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 12:00, ενώ θα είναι διαθέσιμη και στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.