Όλα τα μωρά κλαίνε και δεν υπάρχει τρόπος για να αποφύγετε το κλάμα τους, το οποίο είναι απόλυτα φυσικό, αφού αποτελεί έναν τρόπο για να επικοινωνήσει το μωρό σας μαζί σας. Τα μωρά κλαίνε για πολλούς διαφορετικούς λόγους, εξίσου σημαντικούς. Καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πουν με λόγια όσα νιώθουν ή θέλουν, το κάνουν μέσα από το κλάμα και τις εκφράσεις τους.
Ως γονείς είναι λογικό να προβληματίζεστε, γιατί το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει αφού το ταΐσατε, το βάλατε να ρευτεί, του αλλάξατε πάνα. Σιγά σιγά θα μάθετε να καταλαβαίνετε και να προβλέπετε τις ανάγκες του.
Να θυμάστε ότι το μωρό σας καταλαβαίνει τα συναισθήματά σας και αντιδρά σύμφωνα με αυτά. Για παράδειγμα, το δικό σας άγχος εντείνει το κλάμα του. Αν κάνετε σκέψεις όπως, «πάλι δεν θα κοιμηθώ απόψε» ή «πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό», υπάρχει αλληλεπίδραση με τα συναισθήματα και τις ενέργειές σας. Αν αγχώνεστε, το κάνετε να αντιδρά με περισσότερο κλάμα. Αν είστε ήρεμοι, του μαθαίνετε πώς μπορεί και μόνο του μελλοντικά να αντιμετωπίζει τη δυσφορία του. Στο μεταξύ, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να φροντίζετε, ώστε να περιορίσετε το κλάμα του μωρού σας και κάποια που θα πρέπει να αποφεύγετε.
Ελέγξτε τα βασικά
Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει φάει, έχει καθαρή πάνα, δεν πονάει, δεν έχει πυρετό, είναι σε σωστή θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Κρατήστε το αγκαλιά
Μην φοβάστε ότι κακομαθαίνετε το μωρό σας. Πάρτε το αγκαλιά, κουνήστε το ελαφρά, περπατήστε ενώ το κρατάτε, αν είναι δυνατόν και έξω από το σπίτι. Μια βόλτα στον καθαρό αέρα ηρεμεί τα μωρά. Δοκιμάστε να του τραγουδήσετε ή να του κάνετε μασάζ.
Μην του φωνάζετε
Αν πάνω στον εκνευρισμό σας αρχίσετε να φωνάζετε στο μωρό σας, το μόνο που θα πετύχετε είναι εκείνο να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση και δυσφορία του και εσείς ενοχές.
Μην το τραντάζετε
Αν κρατάτε στα χέρια σας το μωρό και υπάρχει εκνευρισμός, μην το ταρακουνάτε, νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να σταματήσει το κλάμα. Μπορεί να προκαλέσετε εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και το θάνατό του.
Παρατηρείστε τις συνήθειές του
Μερικά μωρά κλαίνε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, χωρίς προφανή λόγο. Παρατηρήστε τι συμβαίνει ή τι δεν συμβαίνει λίγο πριν την έναρξη του κλάματος και αν εντοπίσετε την αιτία του κλάματος κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να την αποφύγετε ή να την περιορίσετε.
Σεβαστείτε τις ανάγκες του
Κάθε μωρό έχει το δικό του χαρακτήρα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Κάποια μωρά χρειάζονται π.χ. ένα ήρεμο και σκοτεινό μέρος για να κοιμηθούν, ενώ άλλα κοιμούνται στη φασαρία.
Δημιουργήστε ρουτίνες
Τα μωρά, και αργότερα τα νήπια και τα παιδιά, έχουν ανάγκη να έχουν πρόγραμμα και να γνωρίζουν τι θα κάνουν στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα είναι και εκείνα πιο ήρεμα και χαλαρά.
Βοηθήστε το να χαλαρώσει
Όπως συμβαίνει στους ενήλικες, έτσι και τα μωρά, νιώθουν περισσότερη ένταση στο τέλος της ημέρας. Βοηθήστε το μωρό σας να χαλαρώσει με πράγματα που ηρεμούν κι εσάς, π.χ., ένα ζεστό μπάνιο, λίγη χαλαρή μουσική, ένα βρεφικό μασάζ, μια αγκαλιά.