Στην ηλικία των 7-9 μηνών τα περισσότερα μωρά έχουν πλέον τη δυνατότητα να πιάνουν αντικείμενα με τον αντίχειρα και το δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πιάσουν και να βάλουν στο στόμα τους μικρά κομμάτια τροφής, καθώς επίσης, και το κουτάλι, κάνοντας πιο εύκολη την κατανάλωση τροφών που απαιτούν τη χρήση του.
Επίσης, τα χείλη τους μπορούν να πιάσουν από το κουτάλι την τροφή, ενώ η μάσηση είναι ρυθμική περιστρεφόμενη. Έτσι, μπορούμε εμείς να γεμίζουμε το κουτάλι με φαγητό και να το δίνουμε στο μωρό μας, να το βάζει μόνο του στο στόμα του.
Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει μόνο του χρησιμοποιώντας τα χέρια του, καθώς αυτό βοηθά την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο συντονισμός κινήσεων.
Αν έχει βγάλει τα πρώτα δοντάκια, κάτι που για τα περισσότερα μωρά συμβαίνει μεταξύ 6 και 12 μηνών, αρχίζουν και κόβουν κομμάτια από την τροφή και μετά μασούν με τα πίσω ούλα.
Οι ειδικοί συστήνουν ότι το γάλα θα πρέπει να παραμένει η κύρια πηγή θερμίδων και θρεπτικών ουσιών για τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας, ωστόσο, σταδιακά γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών. Όταν η εισαγωγή γίνεται ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.
Περίπου στην ηλικία των 7-9 μηνών, τα μωρά δείχνουν ενδιαφέρον για διάφορες τροφές που τους προσφέρουμε. Ιδανικά, καλό είναι το μωρό να μπορεί να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια, όταν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο του.
Θυμηθείτε:
- Να δίνετε μόνο ένα καινούργιο τρόφιμο κάθε φορά και μετά από 4-5 μέρες το επόμενο, για τον εντοπισμό τυχόν αλλεργικής αντίδρασης.
- Μην προσθέτετε καθόλου αλάτι ή ζάχαρη στο φαγητά του βρέφους.
Στους 7-9 μήνες λιώνετε λιγότερο τις τροφές. Μπορούν να περιέχουν μικρά, μαλακά κομμάτια που το μωρό να μπορεί να μασήσει.
Για ισορροπημένα, πλήρη γεύματα συνδυάστε στα γεύματα:
Πρωτεΐνη + υδατάνθρακες + λαχανικά (τροφές και από τις 3 ομάδες τροφών): π.χ. μοσχαράκι + πατάτα + καρότο ή κοτόπουλο + ρύζι + μπρόκολο
Οι τροφές που μπορούμε να δίνουμε στα μωρά μας είναι:
Φρούτα: βραστό πολτοποιημένο μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, βερύκοκο ή μπανάνα. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε ωμές φράουλες κομμένες στη μέση, κεράσια και σταφύλια χωρίς τα κουκούτσια προς αποφυγή πνιγμού, ακτινίδια.
Λαχανικά: προτιμήστε καρότα (πηγή β-καροτίνης), μπρόκολο (πηγή βιταμίνης C), σπανάκι (πλούσιο σε σίδηρο), γλυκοπατάτα (βιταμίνη C, β-καροτίνη, φυτικές ίνες και κάλιο) και πορτοκαλί κολοκύθα (β-καροτίνη, βιταμίνη A και βιταμίνη C). Προσθέστε λίγο λάδι ή/και λεμόνι για περισσότερη γεύση.
Όσπρια: φακές, φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, φάβα, ρεβίθια, χούμους, γίγαντες.
Μακαρόνια: σπαγγέτι, φουσίλι, πένες, ό,τι πιάνεται πιο εύκολα, συνοδευόμενα από μία σάλτσα για να τρώγονται πιο εύκολα.
Κρέας: ό,τι κι αν επιλέξετε (κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό), θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά ώστε να μαλακώνει και να σπάνε οι ίνες του. Προτιμήστε κομμάτια κρέατος που είναι πιο μαλακά, όπως τα μπουτάκια αν πρόκειται για κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Δώστε το στο μωρό σας κομμένο σε μικρά κομματάκια.
Αυγά: στην αρχή δίνουμε μόνο τον κρόκο, καλά βρασμένο ή ανακατεμένο με λίγο λάδι για να καταπίνεται πιο εύκολα ή ομελέτα και αργότερα δίνουμε και το ασπράδι.
Ψάρια: επιλέγουμε φιλέτο από μεγάλο ψάρι, καλά καθαρισμένο, χωρίς δέρμα και κόκκαλα. Τα μικρά ψάρια είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν και τα μικρά κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.
Γιαούρτι: προτιμάμε το πρόβειο και το δίνουμε στο μωρό μας σκέτο ή ανακατεμένο με πουρέ φρούτων.
Αποφεύγουμε να δώσουμε στα μωρά μας τα παρακάτω τρόφιμα, γιατί ενέχουν κίνδυνο πνιγμού:
- Ολόκληρα ντοματάκια (μπορούμε να τα δώσουμε κομμένα στα 4)
- Ολόκληρες ρώγες σταφυλιού (μπορούμε να τις δώσουμε κομμένες στα 4)
- Ξηρούς καρπούς
- Ποπ κόρν
- Σταφίδες
- Σπόρους (προσοχή στο ψωμί με σπόρους και ξηρούς καρπούς)
Tip
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε τρόπο εισαγωγής στερεών τροφών στο μωρό σας.