Μαζί με το καλοκαίρι, έρχονται και τα κουνούπια, που εκτός από ενοχλητικά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και επικίνδυνα, καθώς μεταφέρουν ασθένειες. Το δέρμα των μωρών είναι πολύ ευαίσθητο και τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι σοβαρές λοιμώξεις.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το μωρό μας από τα κουνούπια.
0-2 μηνών
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics-AAP), τα εντομοαπωθητικά, ακόμη και αν δεν περιέχουν την τοξική ουσία DEET, δεν είναι ασφαλή για νεογέννητα μωράκια.
Επομένως, για να προστατεύσετε το δικό σας μωράκι από ενδεχόμενο τσίμπημα κουνουπιού στο σπίτι, τοποθετήστε σίτες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.
Στη βεράντα ή στον κήπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν ανεμιστήρα, καθώς ο αέρας που δημιουργείται απομακρύνει τα κουνούπια. Για μέσα στο σπίτι, μία καλή λύση είναι ο ανεμιστήρας οροφής.
Επίσης, φροντίστε να καλύψετε με κουνουπιέρα την κούνια του. Η κουνουπιέρα είναι απαραίτητη και για το καρότσι του μωρού, ώστε να το προστατεύει στις βόλτες σας.
Όταν είστε εκτός σπιτιού, ντύστε το μωράκι σας καλύπτοντας όλο του το σώμα με άνετα, δροσερά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά, μπλούζα με μακριά μανίκια, μακρύ παντελόνι, λεπτά καλτσάκια και καπέλο.
Αποφύγετε τους εξωτερικούς χώρους ειδικά τις πολύ πρωινές ώρες και το σούρουπο, που τα κουνούπια είναι πιο ενεργά. Φροντίστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά στους χώρους του σπιτιού (βεράντες, πιατάκια γλαστρών, παρτέρια, κλιματιστικά, κ.λπ.) και αν έχετε κατοικίδια, αλλάζετε συχνά το νερό στα δοχεία τους. Επίσης, αδειάζετε τα δοχεία απορριμμάτων και μαζεύετε τα ξερά φύλλα αν έχετε κήπο, καθώς αποτελούν εστίες για τα κουνούπια.
Τέλος, χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς άρωμα στο μωρό σας (και σε εσάς όταν είστε με το μωρό), καθώς οι μυρωδιές έλκουν τα κουνούπια.
2+ μηνών
Από αυτή την ηλικία το εντομοαπωθητικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το μωρό σας. Προτιμήστε ένα προϊόν με αιθέρια έλαια ή με χαμηλή συγκέντρωση DEET.
Βάζουμε αντικουνουπικό πάνω στα ρούχα και όχι απευθείας στο δέρμα του μωρού. Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια, το στόμα, τα αυτιά ή τυχόν πληγές και δεν βάζουμε αντικουνουπικό στα χεράκια του, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα φέρει στα μάτια ή στο στόμα του.
Στη βόλτα, ψεκάζουμε με αντικουνουπικό και το καρότσι του μωρού, στα σημεία εκείνα που το μωρό δεν φτάνει να ακουμπήσει. Επιλέγουμε φυσικά εντομοαπωθητικά έλαια, όπως σιτρονέλα και λεβάντα για το σπίτι.
Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό μας εντομοαπωθητικό, με τη βοήθεια του φαρμακοποιού ως προς τις δοσολογίες, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτο, σιτρονέλα, γεράνι, λεμονοχόρτο, κ.λπ.