Photo credits: freepik.com
Ο κλασικός χορός ή αλλιώς μπαλέτο, είναι ένα από τα πιο όμορφα είδη χορού, όπου οι αρμονικές κινήσεις σε συνδυασμό με την κλασική μουσική, προσδίδουν στα παιδιά καλλιέργεια πνεύματος, σώματος και ψυχής.
Το μπαλέτο προσφέρει στα παιδιά σωματική ευεξία και τους μαθαίνει να σέβονται το σώμα, το μυαλό τους και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη τους, συμβάλλει στη δημιουργία μίας συγκροτημένης προσωπικότητας και στην ισορροπία της ψυχής τους.
Το μπαλέτο περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν τη στάση του σώματος και το συντονισμό των μελών του, την αίσθηση του ρυθμού και τη μνήμη, ενώ καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, τη χάρη, την πειθαρχία.
Συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα και σμιλεμένα κορμιά.
Επίσης, ενισχύει τη μουσική καλλιέργεια των παιδιών και ενθαρρύνει την αγάπη για την κλασσική μουσική.
Για τις μικρές ηλικίες, η επαφή με το χορό είναι μία δημιουργική διασκέδαση με συνοδεία μουσικής, με μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής κατάλληλα δομημένα, που μέσα από αυτά, τα παιδιά προετοιμάζονται για τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς μαθαίνουν να:
- Κινούνται με συντονισμό και αυτοπεποίθηση
- Ορίζουν καλύτερα το σώμα τους και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται μέσα στο χώρο
- Αντιλαμβάνονται τη μουσική με τις αισθήσεις τους
- Εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της κίνησης
Photo credits: freepik.com
Μέτα την μουσικοκινητική αγωγή, σε ηλικία 6 ετών, τα παιδιά παρακολουθούν για δύο έτη προπαρασκευαστικά τμήματα πριν ξεκινήσει η εκπαίδευση στον κλασικό χορό. Διδάσκονται τις βασικές θέσεις με την επίσημη ονομασία τους και το μάθημα αρχίζει να αποκτά την κλασική «φόρμα», ώστε να μπουν σιγά σιγά στη φιλοσοφία του μπαλέτου. Η εξάσκηση στις pointes (χορός στις μύτες) αρχίζει όταν τα παιδιά συμπληρώσουν το 10ο έτος της ηλικίας τους.
Η Αλίκη Διαμαντή, η ψυχή της αναγνωρισμένης από το κράτος, Πρότυπης Σχολής Ρυθμικής, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού «Αλίκη Διαμαντή» και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Εισαγωγικές και τις Πτυχιακές Εξετάσεις του χορού, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μπαλέτο και την τέχνη του χορού.
Το μπαλέτο απευθύνεται μόνο στα κορίτσια;
Το μπαλέτο δεν απευθύνεται μόνο σε κορίτσια. Τα αγόρια πια έχουν ενεργό ρόλο στον χορό.
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι το μπαλέτο;
Το κλασικό μπαλέτο ξεκινά από τα 6-7 χρόνια.
Photo credits: freepik.com
Ποια είναι τα οφέλη του μπαλέτου για τα παιδιά;
Το κλασικό μπαλέτο δεν προσφέρει μόνο χάρη και ευεξία, ούτε μόνο επιμήκυνση στους μύες, αλλά επίσης, δίνει καλή στάση και αντοχή στο σώμα μας, ενώ ακόμη πιο σημαντικό ίωσς, τονώνει κυρίως την εμπιστοσύνη και μας δίνει αυτοπεποίθηση. Ακόμα κι αν ο στόχος μας δεν είναι να χορέψουμε μπροστά στο πλατύ κοινό, η δυνατότητα εκτέλεσης των βημάτων του χορού μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Επιπλέον, μειώνει το άγχος, αφού η κλασική μουσική αποτελεί μεγάλο αντίδοτο. Ένα ακόμα όφελος για το παιδί, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι θα μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του.
Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται τα μαθήματα;
Τα μαθήματα γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα.
Είναι μία δραστηριότητα ασφαλής για παιδιά;
Ο χορός είναι απολύτως ασφαλής δραστηριότητα, αφόσον γίνεται σε σχολές που είναι αναγνωρισμένες από το κράτος, όποτε και οι δάσκαλοι που διδάσκουν σε αυτές είναι πτυχιούχοι. Καλό θα είναι οι γονείς να ρωτούν για την σχολή που πρόκειται να επιλέξουν για το παιδί τους, είτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, είτε στην Περιφέρεια.