Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού σίγουρα συνοδεύεται από αυξημένες υποχρεώσεις, προϋποθέτει σωστή οργάνωση και προγραμματισμό πριν καν γεννηθεί το μωρό, αφού ήδη ο χρόνος σας θα είναι όλο και πιο περιορισμένος, θα κουράζεστε πιο εύκολα έχοντας να φροντίσετε και το μεγαλύτερο παιδί σας, ενώ οι ανάγκες γενικότερα θα είναι πολύ πιο απαιτητικές, σε κάθε επίπεδο. Ακόμη και στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
Τι μπορεί να νιώθει το πρώτο παιδί
Όταν, λοιπόν, έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, οι ισορροπίες γίνονται πιο ευαίσθητες. Κυρίως για το πρώτο παιδί, το οποίο μπορεί να έχει μια σειρά από διαφορετικά συναισθήματα, από ενθουσιασμό έως ζήλια ή ακόμα και δυσαρέσκεια. Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, ενδέχεται να επιστρέψουν σε παλαιότερες συμπεριφορές, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα, η χρήση μπουκαλιού ή άλλες βρεφικές συνήθειες, για να προσελκύσουν την προσοχή σας.
Τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εκφράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματά, να κακομεταχειριστούν το νέο αδελφάκι, να αρνούνται να φάνε, κλπ, δοκιμάζοντας την υπομονή και την αντοχή σας. Αυτά τα προβλήματα είναι συνήθως βραχείας διάρκειας και μια μικρή προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει ένα μεγαλύτερο παιδί να προσαρμοστεί στην ιδέα του καλωσορίσματος ενός νέου μωρού στην οικογένεια. Επικεντρωθείτε στο σημαντικό ρόλο που παίζει ένας μεγαλύτερος αδελφός ή αδελφή.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού
- Αφήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να διαλέξει τα διακοσμητικά για το δωμάτιο του νέου μωρού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τα παιδιά σας μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο.
- Βρείτε ένα ειδικό δώρο που μπορεί να δώσει το μεγαλύτερο παιδί σας στο μωρό, όπως ένα παιχνίδι ή μια φωτογραφία του μεγάλου παιδιού για το δωμάτιο του μωρού. Σκεφθείτε να πάρετε κάτι και για το μεγαλύτερο παιδί σας, όπως π.χ. μια "ειδική καρέκλα μεγάλου παιδιού", όπου μπορεί να κάθετε εκείνο δίπλα σας ενώ εσείς ταΐζετε το μωρό. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε ένα δώρο από το μωρό για το μεγαλύτερο παιδί σας.
- Βρείτε χρόνο μόνο για εσάς και το μεγαλύτερο παιδί σας. Αυτό μπορεί να είναι από τη βόλτα για τα ψώνια του σπιτιού, μέχρι μια βόλτα με το ποδήλατο ή ένα παιχνίδι. Ο σύντροφός σας, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος μπορεί να σας βοηθήσει με τη φροντίδα του μωρού εκείνη την ώρα.
- Παίξτε παιχνίδια ρόλων ή διαβάστε βιβλία ειδικά γραμμένα, που θα βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει τι συμβαίνει στην οικογένεια.
- Συζητήστε για το τι πρέπει να περιμένετε όταν το νέο μωρό έρθει στο σπίτι. Εξηγήστε ότι ένα νεογέννητο κλαίει, κοιμάται, χρειάζεται να το ταΐζετε συχνά και να του αλλάζετε πολλές φορές πάνα. Βεβαιώστε το μεγαλύτερο παιδί σας, ότι παρόλο που το μωρό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, θα έχετε αρκετό χρόνο και αγάπη γι' αυτόν ή αυτή.
- Ενισχύστε το ρόλο του μεγαλύτερου παιδιού σας στην οικογένεια, λέγοντας ότι αυτός ή αυτή θα είναι ο "μεγάλος αδελφός / αδελφή" του νέου μωρού και βοηθήστε το παιδί σας να απολαύσει αυτό το νέο ρόλο.
- Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού. Να σας φέρει την πάνα, να διαλέξετε μαζί τα ρούχα του μωρού ή κάνει το μωρό να γελάσει όταν εκείνο γκρινιάζει.
- Ίσως το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να είναι παρών σε έναν υπέρηχο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η άφιξη του νέου μωρού φέρνει μεγάλες αλλαγές στα μεγαλύτερα παιδιά, οπότε ίσως θελήσετε να αποφύγετε κάποιες επιπλέον. Αυτή δεν είναι πιθανώς η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της τουαλέτας, τη μετάβαση από το μπουκάλι στο ποτήρι ή για να γράψετε το παιδί σας σε μία δραστηριότητα που συνεπάγεται διαχωρισμό από εσάς για πρώτη φορά. Η ρουτίνα θα διευκολύνει την προσαρμογή του παιδιού σας στα νέα δεδομένα.
Τα αδέλφια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός νέου μωρού, οπότε αφήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Καθώς δίνετε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο νεογέννητο, είναι εύκολο για το μεγαλύτερο παιδί να αισθανθεί ότι το αγνοείτε. Ενθαρρύνετέ το να έχει ενεργό ρόλο.