Πώς και πόσο πρέπει να μιλάμε στο μωρό μας;

Photo credits: freepik.com   
Έχετε αναρωτηθεί πώς και πόσο πρέπει να μιλάτε στο μωρό σας, καθώς και με ποιο τρόπο αυτή η επικοινωνία μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξή του;

Ο τρόπος που μιλάει η μητέρα στο μωρό αυξάνει την ωκυτοκίνη ή αλλιώς ορμόνη της αγάπης, υποστηρίζουν ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι υποδεικνύουν έναν απλό τρόπο για να εξασφαλίσουμε την υγιή κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού μας.

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι αν μιλάμε συχνά στο μωράκι μας και μιμούμαστε τους μορφασμούς του, σαν να είμαστε «καθρέφτης» των σκέψεων και συναισθημάτων που δεν μπορεί το ίδιο να εκφράσει, δημιουργούμε μια γερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Αυτό συμβαίνει καθώς αυτή η ιδιότυπη και μοναδική επικοινωνία έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης.

Η ωκυτοκίνη εμπλέκεται σε πλήθος ψυχολογικών διεργασιών και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις, όπως οι δεσμοί ανάμεσα σε γονέα και παιδί, η εμπιστοσύνη και η κοινωνική κατανόηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Development and Psychopathology, οι ερευνητές συγκέντρωσαν ένα πληθυσμιακό δείγμα από 62 νέες μητέρες 23-44 ετών, με μωρό ηλικίας 3-9 μηνών, τις οποίες βιντεοσκόπησαν κατά τη φυσιολογική αλληλεπίδραση με τα μωρά τους για πέντε λεπτά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βίντεο για να μελετήσουν κατά πόσο μπορούσαν οι μητέρες να εκφράσουν επιτυχώς τις εσώτερες εμπειρίες του παιδιού τους, όπως τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις του, στη διάρκεια της αλληλεπίδρασής τους. Επίσης, συνέλεξαν δείγματα σάλιου από το βρέφος για τη μέτρηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης. Όταν αναλύθηκε η σχέση μεταξύ αυτών των δύο μετρήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν θετική συσχέτιση. Μάλιστα, όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Kate Lindley Baron-Cohen από το Τμήμα Επιστημών Ψυχολογίας και Γλώσσας (UCL Psychology & Language Sciences), δήλωσε:

«Είναι από καιρό γνωστό ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στις στενές κοινωνικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του δεσμού προσκόλλησης μεταξύ μητέρας και παιδιού. Είναι επίσης γνωστό ότι ο βαθμός που η μητέρα συντονίζεται με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του μωρού της κατά το πρώτο έτος της ζωής του αποτελεί μακροπρόθεσμο προγνωστικό παράγοντα για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Όμως, τα μονοπάτια πίσω από αυτές τις επιδράσεις δεν ήταν ξεκάθαρα.

Ανακαλύψαμε, για πρώτη φορά, ότι το πόσο μια μητέρα μιλά στο μωρό της εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα που υποθέτει για το ίδιο, συσχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα ωκυτοκίνης στο δεύτερο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της πρώιμης κοινωνικής εμπειρίας των παιδιών, και αυτή η ίδια διαμορφώνεται από τον τρόπο με τον οποίο ένας γονιός αλληλεπιδρά με το μωρό του».

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί δείχνει ενδιαφέρον για ένα παιχνίδι, ένας γονιός που δείχνει κατανόηση της εσωτερικής κατάστασης του παιδιού του μπορεί να πει «α, ώστε σου αρέσει αυτό το παιχνίδι!» ή «φαίνεσαι πολύ χαρούμενο!», καθώς και να μιμηθεί κινήσεις ή εκφράσεις του προσώπου του παιδιού του. Με αυτόν τον τρόπο ο γονέας αντικατοπτρίζει την εσωτερική εμπειρία του παιδιού, επιδρώντας, καθώς αποδείχθηκε, στο σύστημα ωκυτοκίνης του βρέφους.

Πηγή: myscience.org
  

 

Ένα άρθρο για: