Όγδοος μήνας κύησης: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Στον όγδοο μήνα το μωρό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, παίρνει πολύ βάρος και πλέον το νιώθετε έντονα, αφού κλωτσά και αναπηδά με δύναμη, ενώ και το δικό σας σώμα προετοιμάζεται ακόμα πιο εντατικά για τον τοκετό. Τι συμβαίνει ως προς την ανάπτυξη του εμβρύου σε αυτή τη φάση και ποιες είναι οι αλλαγές που βιώνει η έγκυος;

Η μήτρα έχει περίπου το μέγεθος ενός πεπονιού και η κορυφή της φτάνει τα 15 εκατοστά πάνω από τον αφαλό, γεγονός που ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο στομάχι, προκαλώντας καούρες και έντονο φούσκωμα. Τα μικρά, συχνά γεύματα βελτιώνουν κάπως την κατάσταση, όπως και το να τρώτε σιγά σιγά. Προσέξτε ιδιαίτερα τη διατροφή σας και προσπαθήστε να μην πάρετε περιττά κιλά. Η ισορροπημένη διατροφή είναι, επίσης, καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη του μωρού μέχρι και τον τοκετό.

Το έμβρυο
Έχει μήκος περίπου 45 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 1.8 κιλά. Τα οστά του σκελετού του εμβρύου έχουν αναπτυχθεί, αλλά είναι ακόμη μαλακά και εύκαμπτα, και σε αυτά του κρανίου υπάρχουν κενά, αφού ο εγκέφαλός του θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννησή του. Το ήπαρ και τα νεφρά του έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Τώρα αρχίζει να αποθηκεύει σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Το χνούδι αποβάλλεται πλήρως και το δέρμα του γίνεται πλέον απαλό και λείο. Η αίσθηση της γεύσης έχει αναπτυχθεί και το έμβρυο μπορεί να γεύεται ό,τι κι εσείς. Ανοίγει τα μάτια του όταν είναι ξύπνιο και τα κλείνει όταν κοιμάται, ενώ το προσωπάκι του αρχίζει να παίρνει εκφράσεις, κι άλλοτε χαμογελά ή συνοφρυώνεται. 

Επίσης, το μωράκι σας καταλαβαίνει και επηρεάζεται από την δική σας συναισθηματική κατάσταση. Φροντίστε, επομένως, να έχετε καλή ψυχολογία και να γεμίζετε τις ημέρες σας με ευχάριστες θετικές εμπειρίες.

Η έγκυος
Η κοιλιά σας είναι πλέον αρκετά μεγάλη, καθώς το μωρό μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε δυσφορία και να δυσκολεύεστε σε αρκετά πράγματα, από το να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών μέχρι να βγείτε από το αυτοκίνητο. Ο πόνος στη μέση και η έντονη κόπωση είναι, επίσης, συμπτώματα που έχετε αυτό το μήνα.

Όσο για την κατακράτηση υγρών, μπορείτε να την περιορίσετε πίνοντας άφθονα υγρά και κάνοντας κάποια ήπια σωματική άσκηση, όπως π.χ. κολύμπι ή γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους. Η ακράτεια ούρων είναι αναμενόμενο να συμβεί, καθώς η μεγάλη μήτρα πιέζει την ουρήθρα. Όμως αυτό θα σταματήσει να συμβαίνει αμέσως μόλις γεννήσετε.

Πλέον επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας κάθε 15 ημέρες ή και πιο σύντομα. Οι εξετάσεις που καλείστε να πραγματοποίησετε αυτό το μήνα, είναι:   

  • γενική αίματος
  • γενική ούρων
  • τοξόπλασμαυ
  • υπερηχογραφικός έλεγχος ανάπτυξης εμβρύου σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τις υποδείξεις του γυναικολόγου
  • έλεγχος για Β-αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο (GBS), με καλλιέργεια κολπικού υγρού

Διαβάστε ακόμη: 
Προγεννητικός έλεγχος: Ποιες υπερηχογραφικές εξετάσεις γίνονται ανά τρίμηνο
Εγκυμοσύνη: Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθείτε
Φυσιολογικός τοκετός