Ένας όρος που έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιο των νέων μαμάδων, είναι το baby-led weaning ή στα ελληνικά, απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το παιδί. Είναι, ουσιαστικά, ένας εναλλακτικός τρόπος εισαγωγής του μωρού στις στερεές τροφές, χωρίς πολτοποιημένες τροφές και κουτάλια.
Το baby-led weaning είναι μία σχετικά νέα μέθοδος διατροφής, που ξεκίνησε από την Αγγλία και την Αμερική, κερδίζοντας όλο και περισσότερους ακόλουθους. Σύμφωνα με αυτή, το μωρό, από τον έκτο μήνα και μετά, τρώει μόνο του κομμάτια φαγητού κατάλληλου για την ηλικία του, πάντα υπό την επίβλεψη των γονέων και υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου.
Η μεγαλύτερη αγωνία των γονιών σε αυτή την περίπτωση είναι ο κίνδυνος πνιγμού του μωρού από κάποια τροφή. Ωστόσο, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολτοποιημένου φαγητού με κουτάλι έχει τις ίδιες πιθανότητες να προκαλέσει πνιγμό.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;
- Καταργεί την παθητική μέθοδο του ταΐσματος πολτοποιημένων φαγητών με κουτάλι, κατά την οποία το παιδί δεν έχει έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνει (συχνά οδηγεί σε υπερφαγία και πιθανή μελλοντική παχυσαρκία).
- Ενδυναμώνεται η φυσική τάση που έχει το παιδί για εξερεύνηση, με επακόλουθο την ανάπτυξη των αισθήσεων. Προσφέρονται τροφές με διαφορετικές υφές, μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα και σχήματα που ενεργοποιούν την γεύση, την όσφρηση, την αφή και την όραση.
- Το παιδί παρατηρεί τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να συντονίζει όλο και καλύτερα τις κινήσεις χεριών - ματιών - στόματος.
- Ενδυναμώνονται οι σιαγόνες και ο μυς της γλώσσας.
- Ενισχύεται το αίσθημα της ανεξαρτησίας και αποκτά αυτοπεποίθηση.
Πότε το μωρό είναι έτοιμο για το baby-led weaning;
Ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού σας, αφού κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Συνήθως, περίπου στους έξι μήνες το βρέφος αρχίζει να κάθεται και σταδιακά χωρίς υποστήριξη. Επίσης, αποκτά τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο, να έχει οπτική επαφή με το αντικείμενο που κρατάει και να το βάζει στο στόμα. Τέλος, μπορεί και καταπίνει χωρίς να βγάζει τη γλώσσα. Μπορείτε πάντα να συνεχίσετε να θηλάζετε ή να δίνετε φόρμουλα γάλακτος ως κύριο ή και συμπληρωματικό γεύμα.
Ποιες τροφές μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας και ποιες να αποφύγετε τον 6ο μήνα;
Ναι: φρούτα (μπανάνα, αχλάδι, μήλο), λαχανικά (κολοκυθάκι, μπρόκολο, πατάτα, καρότο), κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, κατσίκι), όσπρια, ψωμί, αυγό.
Όχι: αλάτι, ζάχαρη, μέλι, ξηρούς καρπούς.
Tip: Δίνετε στο μωρό σας νερό μετά από κάθε γεύμα.