Το μωρό σας περνάει την περίοδο εκείνη όπου αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, ξεκινώντας από το σπίτι σας. Ωστόσο, για εσάς, η ασφάλειά του είναι βασικό μέλημά σας.
Θέλει να αγγίξει τα πάντα, βάζει στο στόμα του οτιδήποτε μπορεί να φτάσει με τα χεράκια του, εξερευνά κάθε γωνιά του σπιτιού. Είναι αλήθεια, ότι η περιέργεια και η λαχτάρα του μωρού σας, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την ασφάλειά του.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες τραυματισμών των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού σας, θα χρειαστεί να διαμορφώσετε κατάλληλα τους χώρους του σπιτιού, ώστε να προλάβετε τυχόν απρόοπτα.
Παράλληλα, είναι χρήσιμο να μάθετε στο μωρό σας από μικρή ακόμη ηλικία να αναγνωρίζει τους κινδύνους και να προφυλάσσεται από αυτούς. Δεν μπορείτε να βρίσκεστε συνεχώς κοντά του για να αποτρέπετε κάθε κίνδυνο, αλλά μαθαίνοντάς του να κινείται με ασφάλεια στο χώρο του, θα γίνει από νωρίς ικανό και υπεύθυνο.
Αν το σπίτι είναι τακτοποιημένο, η σταθερή και συγκεκριμένη θέση των πραγμάτων, βοηθά το παιδί να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο γύρω του και να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Μέλημά σας θα πρέπει να είναι εξασφαλίσετε ένα χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού σας για παιχνίδι, κίνηση και πειραματισμό, χωρίς να το περιορίζετε, αλλά να το προστατεύετε.
Για να είναι ασφαλές το περιβάλλον του μωρού σας
Γενικές οδηγίες
- Χρησιμοποιήστε καλύμματα για τις πρίζες.
- Αποθηκεύστε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
- Καλύψτε τα καλώδια που βρίσκονται στο πάτωμα με τα ειδικά καλύμματα.
- Καλύψτε όλες τις γωνίες των επίπλων.
- Ασφαλίστε παράθυρα και σήτες, ώστε να μην μπορεί το παιδί να τις ανοίξει.
- Χρησιμοποιήστε σύρτες ασφαλείας σε όλα τα χαμηλά ντουλάπια.
- Αν υπάρχει εσωτερική σκάλα στο σπίτι βάλτε ένα πορτάκι ασφαλείας από ξύλο ή μέταλλο, που μπορούν να στερεωθούν σταθερά στον τοίχο.
- Μεταφέρετε καθαριστικά, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, κ.λπ., σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει το παιδί.
- Απομακρύνετε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και ό,τι μπορεί να καταπιεί (π.χ. φάρμακα, ξηρούς καρπούς, κουμπιά, βίδες, κ.λπ.).
- Απομακρύνετε όλα τα διακοσμητικά αντικείμενα, βιβλία κ.λπ. από τραπεζάκια και χαμηλά ράφια.
- Χρησιμοποιήσετε προστατευτικά στα πόμολα που έχουν οι πόρτες.
- Οι πόρτες που οδηγούν σε σημεία όπως μπαλκόνι, υπόγειο, κ.λπ., πρέπει να είναι πάντα κλειδωμένες.
- Οι θερμάστρες δωματίου δεν πρέπει να είναι ζεστές, θα πρέπει να σβήνουν αυτόματα και να μην είναι κοντά σε ύφασμα ή εύφλεκτα υλικά.
- Φροντίστε να αδειάζετε κουβάδες, λεκάνες και άλλα δοχεία με υγρά πριν τα αφήσετε οπουδήποτε.
- Μην χρησιμοποιείτε χαλάκια που γλιστράνε και φροντίστε όλα τα υπόλοιπα χαλιά να είναι στερεωμένα κάτω από βαριά έπιπλα.
- Μην αφήνετε αποτσίγαρα σε τασάκια. Το μάσημα τσιγάρου είναι από τα πιο συχνά παιδικά ατυχήματα.
- Κρατήστε μακριά την τροφή και το νερό του κατοικίδιού σας, όπως επίσης την άμμο υγιεινής για γάτες.
- Να έχετε τον αριθμό του κέντρου ελέγχου δηλητηριάσεων στο κινητό σας τηλέφωνο.
Στο παιδικό δωμάτιο
- Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο και να έχει πάντοτε ράγες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας.
- Οι ράγες του κρεβατιού πρέπει πάντα να είναι ανεβασμένες και κλειδωμένες όταν το μωρό είναι στο κρεβάτι.
- Προσέξτε να μην υπάρχουν χαλαρά σκεπάσματα στο κρεβάτι, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στο μωρό.
- Τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, στο κρεβάτι δεν πρέπει να υπάρχουν μαξιλάρια, παπλώματα, κουβέρτες ή λούτρινα παιχνίδια.
- Προμηθευτείτε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης για τα παιχνίδια του παιδιού και μάθετέ του να τα τοποθετεί πάντα εκεί. Αν το δωμάτιο του είναι τακτοποιημένο δεν θα σκοντάφτει στα σκορπισμένα παιχνίδια.
- Αποφύγετε να τοποθετείτε τα παιχνίδια σε ψηλά σημεία, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού στην προσπάθειά του να τα πιάσει.
- Φροντίστε να υπάρχει ένας χαμηλός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε περίπτωση που το παιδί ξυπνήσει και σηκωθεί, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα να πέσει.
Στο μπάνιο
- Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του την ώρα του μπάνιου, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, ακόμη και πνιγμού.
- Στην μπανιέρα θα πρέπει να υπάρχει αντιολισθητικό πατάκι.
- Κρατήστε μακριά από το μωρό σας σαπούνια, σαμπουάν, καλλυντικά.
- Τοποθετείστε ένα στέρεο σκαμπό κοντά στο νιπτήρα, ώστε να ανεβαίνει για να πλύνει τα χεράκια του και μια πετσέτα κρεμασμένη χαμηλά, για να τα σκουπίζει.
- Βεβαιωθείτε ότι το ζεστό νερό της βρύσης δεν ξεπερνάει τους 49º C, για να αποφύγετε περίπτωση εγκαύματος. Υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπορείτε να τοποθετείτε πάνω στη βρύση για αυτό.
Στην κουζίνα
- Όταν μαγειρεύετε, κρατήστε το μωρό σας μακριά από τις εστίες της κουζίνας και το φούρνο.
- Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της κουζίνας και έχετε το χερούλι της κατσαρόλας γυρισμένο από τη μέσα πλευρά.
- Ο εξοπλισμός της κουζίνας και οι μικροσυσκευές πρέπει να είναι τακτοποιημένες στο πίσω μέρος του πάγκου και τα καλώδια μαζεμένα.
- Χρησιμοποιείτε στο τραπέζι αντιολισθητική επιφάνεια αντί για τραπεζομάντηλο.
- Το ζεστό φαγητό ή τα ζεστά ροφήματα δεν πρέπει να τοποθετούνται στις άκρες των τραπεζιών.
- Αν έχετε πλαστικές σακούλες στην κουζίνα να τις φυλάσσετε σε μη προσβάσιμο σημείο.
- Όλα τα καλάθια σκουπιδιών θα πρέπει να έχουν καπάκι και να είναι ασφαλισμένα.