Είναι αλήθεια ότι στην περίοδο της αναγκαστικής παραμονής μας στο σπίτι, τα περισσότερα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, περισσότερο από αυτό σε κανονικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να "αντιμετωπίσει" ένα παιδί κατά την πλοήγηση και τη χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε κάποιες προϋποθέσεις, για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά παραμένουν ασφαλή όσο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς επίσης για τον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν σε αυτό, υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία.
Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους κινδύνους πριν επιβάλουν απαγορεύσεις. Επίσης, είναι απαραίτητο οι ίδιοι να έχουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την πληροφορική απ’ ό,τι τα παιδιά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι οι περιορισμοί θα τηρηθούν.
Τα συστήματα φιλτραρίσματος και τα εργαλεία γονικού ελέγχου είναι προγράμματα που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια. Προειδοποιούν για προβληματικές ιστοσελίδες, καταγράφουν λεπτομερώς τις κινήσεις ενός χρήστη στο διαδίκτυο, μπλοκάρουν ύποπτους ιστοχώρους, επιτρέπουν την πρόσβαση συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, μπορούν ακόμα να κλείσουν τον υπολογιστή.
Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να αποσπαστούν από διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα και με ένα λάθος πάτημα να βρεθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον ακατάλληλο για την ηλικία τους. Με το να προσθέσετε τα sites που επισκέπτονται συχνότερα στη "λίστα αγαπημένων" μειώνετε αυτήν την πιθανότητα. Είναι, επίσης, σημαντικό να συνειδητοποιήσει το παιδί σας ότι οι υπόλοιποι χρήστες μπορεί να μην είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι και ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται σε κανέναν τα προσωπικά του στοιχεία. Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για το πώς τα παιδιά μπορούν να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο εδώ.