Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η επιστροφή μέρους του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Είναι μια συχνή και εν μέρει φυσιολογική κατάσταση στα βρέφη κατά τη φάση του ρεψίματος, όπου εξέρχεται αέρας από το στομάχι. Τα περισσότερα μωρά (40%-60%) παρουσιάζουν «κάποιου βαθμού» παλινδρόμηση, οι οποίες κοινώς αναφέρονται ως «γουλιές».
1. Πού οφείλεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται σε ανωριμότητα του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία συνεπάγεται την προώθηση της τροφής προς τον οισοφάγο, αντί προς το στομάχι.
2. Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Το κύριο σύμπτωμα είναι οι αυτόματες αναγωγές που σχετίζονται με τα γεύματα. Σε πιο βαριές όμως περιπτώσεις εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως: δυσφαγία και αίσθημα καύσου ως αποτέλεσμα της οισοφαγίτιδας που δημιουργείται από την έκθεση του οισοφάγου στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου. Πιο σπάνια συμπτώματα είναι: βράγχος φωνής και επίμονος βήχας, λόγω εισρόφησης, πνευμονία, έντονο κλάμα και ευερεθιστότητα, ανεπαρκής πρόσληψη βάρους και αναιμία. Χαρακτηριστική είναι η στάση του σώματος του μωρού «σαν τόξο».
3. Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η υποψία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τίθεται κλινικά, βάσει συμπτωμάτων. Η μέθοδος εκλογής διάγνωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η 24ωρη Phμετρία οισοφάγου, μια διαδικασία σχετικά επώδυνη που απαιτεί νοσηλεία. Αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης μετρίου έως σοβαρού βαθμού παλινδρόμησης είναι το υπερηχογράφημα οισοφάγου, μια απλή και άμεση τεχνική.
4. Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η πρώτη παρέμβασή μας είναι ο καθησυχασμός των γονιών και η ενημέρωσή τους για τη φύση της κατάστασης. Συστήνουμε συχνά και μικρά γεύματα και δίνουμε οδηγίες για τη θέση του σώματος του βρέφους, την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού ή τη χρήση αντιαναγωγικών γαλάτων.
Μετά από κάθε γεύμα, κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά ώστε να ρευτεί καλά, ακόμη και εάν χρειάζεται 20-40 λεπτά.
Αποφύγετε να βάζετε το μωρό αμέσως στο κρεβατάκι του.
Μπορείτε να δημιουργήσετε μία κλίση 30-45 μοίρες στο κρεβατάκι του και το κεφάλι του μωρού να τοποθετείται στο ανυψωμένο μέρος.
Σε μωρά με σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συστήνεται η εισαγωγή στερεών τροφών εγκαίρως από την ηλικία που επιτρέπεται, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Παιδογαστρεντερολογικής Εταιρείας και τις οδηγίες του Παιδιάτρου σας.
Φαρμακευτική αγωγή συστήνεται κυρίως σε σοβαρού βαθμού γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση ή την πρόληψη επιπλοκών, όπως είναι η οισοφαγίτιδα. Σε πρόωρα βρέφη με σοβαρού βαθμού παλινδρόμηση ενδέχεται η χορήγηση αντιόξινης αγωγής από τους πρώτους μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδιάτρου.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, με σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων μετά το πρώτο τρίμηνο ζωής και στην πλειοψηφία τους, εξάλειψή τους έως τους 12 μήνες ζωής.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα από την Παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη στο www.babylino.gr.