Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και περνάει από την περίοδο του θηλασμού στην εισαγωγή στερεών τροφών, αλλάζουν και οι συνήθειες της διαδικασίας του φαγητού. Αυτό που θα χρειαστείτε, λοιπόν, είναι το καρεκλάκι του φαγητού, το οποίο επιτρέπει στο μωρό σας να τρώει το φαγητό του σαν μεγάλο παιδί. Θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση περίπου από τον πέμπτο-έκτο μήνα, δηλαδή όταν το μωρό σας θα μπορεί πλέον να κάθεται, μέχρι να συμπληρώσει τα τρία χρόνια του, ίσως και παραπάνω.
Θα πρέπει επομένως να επιλέξετε το καθισματάκι του, ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία μοντέλων, τύπων και σχεδίων, έχοντας στο μυαλό σας ότι χρειάζεστε κάτι που να προσφέρει ασφάλεια, να είναι πολυμορφικό και να καθαρίζεται εύκολα. Υπάρχουν καθίσματα που "μεγαλώνουν" μαζί με το μωρό σας ακολουθώντας τις φάσεις ανάπτυξής του, ενώ κάποια άλλα λειτουργούν ταυτόχρονα ως κούνια, πορτ μπεμπέ, ριλάξ, κάθισμα και καρέκλα.
Ας δούμε αρχικά ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφαλείας
- Το καρεκλάκι πρέπει να έχει ένα σύστημα ασφαλείας τριών ή πέντε σημείων, το οποίο θα ενεργοποιείται την ώρα του γεύματος. Η ζώνη τριών σημείων εξασφαλίζει ότι το μωρό δεν θα γλιστρήσει από το κάθισμα, αλλά δεν είναι αρκετή αν το μωρό είναι ανήσυχο. Η ζώνη πέντε σημείων ασφαλίζει τη μέση και τους ώμους του μωρού, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα σηκωθεί όρθιο ή ότι δεν θα γείρει επικίνδυνα στα πλάγια.
- Φροντίστε, επιπλέον, να υπάρχει σταθερό χώρισμα ποδιών, καθώς έτσι το μωρό δεν μπορεί να γλιστρήσει από το κάθισμα.
- Το πλατύ άνοιγμα της βάσης προσφέρει περισσότερη σταθερότητα, ειδικά όσο ψηλό είναι το κέντρο βάρους του καθίσματος.
- Αν το κάθισμα έχει ρόδες, ελέγξτε να έχουν ενσωματωμένο φρένο ή κλείδωμα σε μόνιμη θέση. Επίσης, ότι τα άκρα είναι αντιολισθητικά, καθώς συμβάλλουν στη σταθερότητα.
- Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρές άκρες, ούτε γωνίες που εξέχουν.
- Τοποθετείτε πάντα το καρεκλάκι φαγητού πάνω σε σταθερή και επίπεδη επιφάνεια.
- Μάθετε στο μωρό σας ότι το καρεκλάκι χρησιμοποιείται για να τρώει εκεί και ότι εσείς το βάζετε να καθίσει και το κατεβάζετε από εκεί. Δεν είναι για να παίζει, να σκαρφαλώνει, να στέκεται όρθιο πάνω σε αυτό ή να προσπαθεί να κατεβαίνει μόνο του.
- Απομακρύνετε από τον περιβάλλοντα χώρο αντικείμενα που θα προσπαθούσε να αρπάξει και φροντίστε το καρεκλάκι να μην βρίσκεται κοντά σε τοίχο ή στο τραπέζι, ώστε αν σπρώχνει με τα πόδια του να μην πέσει κάτω μαζί με την καρέκλα.
- Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο χωρίς επίβλεψη ενώ κάθεται στο καρεκλάκι.
Επιπλέον, για την επιλογή σας, έχετε στα υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:
- Καλό είναι το καρεκλάκι να έχει δυνατότητα ρύθμισης του ύψους του σε όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις (κάποια μοντέλα διαθέτουν μέχρι και επτά θέσεις ύψους), ώστε να προσαρμόζεται στα ηλικιακά στάδια του μωρού και να ταιριάζει σε διαφορετικά ύψη τραπεζιού.
- Η ρύθμιση της ανάκλησης της πλάτης βοηθάει σε περίπτωση που το μωρό αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι του, οπότε απλώς γέρνουμε την πλάτη προς τα πίσω, χωρίς να πρέπει να το μετακινήσουμε άμεσα.
- Ως προς το δίσκο σερβιρίσματος, είναι καλό να μην είναι μόνιμος αλλά αποσπώμενος, ώστε να πλένεται εύκολα και επιπλέον, να δίνει τη δυνατότητα στο παιδί αργότερα να κάθεται στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Επίσης, ο δίσκος θα πρέπει να κλειδώνει σε δύο ή και περισσότερες θέσεις, για να μην στριμώχνει το παιδί όσο αυτό μεγαλώνει.
- Κάποια μοντέλα διαθέτουν μπάρα με παιχνίδια για να απασχολείται το παιδί μέχρι να ετοιμάσετε το γεύμα του.
- Αν θέλετε το μωρό σας να κάθεται δίπλα σας στο τραπέζι, υπάρχουν τα φορητά καρεκλάκια φαγητού, που είναι πολύ ελαφριά και τοποθετούνται εύκολα πάνω σε μια κλασική καρέκλα.