Στολισμένα σπίτια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, συναντήσεις με αγαπημένους φίλους, ταξίδια, δώρα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν ταυτόσημο της χαράς και της οικογενειακής θαλπωρής, μιας περιόδου σχεδόν… υποχρεωτικής ευτυχίας. Η αντίληψη ότι πρόκειται για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου είναι πολύ διαδεδομένη, αλλά η χαρούμενη διάθεση και η καλή ψυχολογία δεν είναι δεδομένη για όλους. Πολλοί είναι εκείνοι που βιώνουν τη μελαγχολία των γιορτών.
Οι μέρες που έρχονται συνήθως συνοδεύονται από μεγάλες προσδοκίες για να είμαστε στο πνεύμα των γιορτών. Κάποιες φορές, όμως, η αδυναμία μας να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα θα θέλαμε να ζήσουμε και άλλοι -εσωτερικοί ή εξωτερικοί- παράγοντες, μας δημιουργούν άγχος, μελαγχολία και αρνητικά συναισθήματα, που έρχονται σε αντίθεση με τη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να δικαιολογήσουν την κακή διάθεση κάποιων ανθρώπων. Οι γιορτές αντιπροσωπεύουν χιλιάδες αναμνήσεις που έχουν συσσωρευτεί στη ζωή μας. Αν το παρελθόν είναι γεμάτο όμορφες στιγμές, θέλουμε να τις ζήσουμε ξανά, ενώ αν δεν έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις, ευελπιστούμε να τις βιώσουμε.
Η θλίψη ωστόσο δεν βοηθά, οπότε μπορούμε πάντα να βρούμε τρόπους να περάσουμε όμορφα τις γιορτές. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Αρχικά, να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορούμε να κάνουμε, να βρούμε ποιοι παράγοντες μας επηρεάζουν κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς και τεχνικές για να τους διαχειριστούμε.
Ποιοι λόγοι μπορεί να οδηγήσουν σε κακή διάθεση
1. Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με τις οικογενειακές συναντήσεις και την επαφή με συγγενείς, που μπορούν, ωστόσο, να φέρουν εύκολα στην επιφάνεια διαφωνίες, εντάσεις και συγκρούσεις. Από την άλλη, όσοι περνούν τις γιορτές μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους μπορεί να νιώθουν μοναξιά, ένα συναίσθημα δύσκολο να διαχειριστεί κανείς ιδιαίτερα στη διάρκεια των γιορτών, που είναι συνδεμένες με τις οικογενειακές στιγμές.
2. Η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου (για κάποιους γονείς ακόμη κι όταν ένα παιδί φεύγει από το σπίτι για σπουδές), μία αρρώστια, ένα διαζύγιο, ακόμη και η ανεργία προκαλούν συναισθήματα θλίψης.
3. Η εορταστική περίοδος φέρνει μαζί της μία σειρά από υποχρεώσεις, τις οποίες καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία σε μικρό χρονικό διάστημα -ψώνια, δώρα, ετοιμασίες, κοινωνικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά αποτελούν πηγή άγχους, έντασης, εκνευρισμού και ένα είδους πίεση. Ο καλός προγραμματισμός και η αναζήτηση βοήθειας θα βοηθήσουν σημαντικά.
4. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς των περισσότερων ανθρώπων και ειδικά στις γιορτές, τα έξοδα αυξάνονται. Για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση πρέπει να φανούμε πιο ευέλικτοι. Μπορούμε π.χ., να συζητήσουμε με τους δικούς μας και να συμφωνήσουμε να μοιραστούμε κάποια έξοδα, όπως τα εορταστικά τραπέζια, ενώ όσον αφορά στα δώρα, ας υιοθετήσουμε τη θεωρία που λέει ότι μετράει η σκέψη και η κίνηση και όχι το κόστος τους.
5. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συμπίπτουν με τον απολογισμό που γίνεται συνήθως στο τέλος της χρονιάς. Αν τα θετικά που συνέβησαν είναι λιγότερα από αυτά που δεν πήγαν καλά, είναι αναμενόμενο να προκληθεί δυσφορία και αυτόματα η περίοδος αυτή συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας;
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο με όσα έχουμε και όχι να στεναχωριόμαστε για όσα ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε. Η χαρά των γιορτών -και της ζωής γενικότερα- κρύβεται στις μικρές απολαύσεις και στιγμές που μπορούμε να ζήσουμε, ανεξάρτητα από κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες. Επομένως, ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα ακόλουθα:
- Είμαστε ρεαλιστές ως προς τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας.
- Λέμε "όχι" όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που νιώθουμε «υποχρεωμένοι» να κάνουμε.
- Ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας.
- Δεχόμαστε τα απρόοπτα και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε προγραμματίσει.
- Φροντίζουμε να αποφύγουμε τις συγκρίσεις, τόσο σε σχέση με δικές μας παρελθοντικές καταστάσεις, όσο και με αυτές που βιώνουν οι γνωστοί μας.
- Κάνουμε ένα σχεδιασμό για τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε για τα έξοδα των εορτών και αποφεύγουμε υπερβολές που θα μας δημιουργήσουν άγχος αργότερα. Βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας.
Καλές και χαρούμενες γιορτές!