Photo credits: freepik.com
Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται τα περιστατικά κατάθλιψης στην παιδική ηλικία, όπως επίσης, τα ποσοστά αυτοκτονίας στους νέους. Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αρνητική επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν, ειδικά στα πιο μικρά παιδιά, ενοχοποιούνται από πολλούς, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολογίας.
Κάποιες έρευνες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα social media δεν έχουν ούτε ιδιαίτερα θετικές, ούτε ιδιαίτερα αρνητικές επιρροές στα παιδιά, ενώ οι περισσότερες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν με συνομήλικούς τους. Όταν τα social media βγάζουν στην επιφάνεια αρνητικές συμπεριφορές, είναι επειδή το παιδί ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.
Σύμφωνα με την έρευνα “Decline in Independent Activity as a Cause of Decline in Children’s Mental Well-being: Summary of the Evidence”, τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών, δεν οφείλονται στα social media, αλλά στους γονείς-ελικόπτερα.
Photo credits: freepik.com
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους γονείς, που αιωρούνται πάνω από το παιδί, κινούνται γύρω του και παρεμβαίνουν μόλις αυτό αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη κατάσταση ή αβεβαιότητα. Δηλαδή, οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί και "υπερπαρεμβαίνουν" στη ζωή του παιδιού τους, σε όλους τους τομείς της ζωής του. Επίσης, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητεές του στο μέγιστο βαθμό, ασκούν υπερβολική πίεση και έλεγχο, έχουν υπερβολικές απαιτήσεις, υψηλές προσδοκίες και του στερούν την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αυτοκτονίες παιδιών μικρότερων των 15 ετών έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2005 έως το 2020. Μέχρι το 2019, η αυτοκτονία ήταν η δεύτερη αιτία θανάτου παιδιών 10-15 ετών, με πρώτη τα ατυχήματα.
Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη χρήση των social media και την αυτοκτονία ή προβλήματα ψυχικής υγείας, έδειξαν ότι υπάρχουν μικρές αρνητικές, θετικές ή ουδέτερες επιδράσεις. Αντίθετα, έδειξαν ότι αυτό που δημιουργεί προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά είναι ο περιορισμός που βιώνουν από τους γονείς τους για να παίξουν και να εξερευνήσουν μόνα τους. Πολλά από τα παιδιά που δεν έχουν χρόνο ή χώρο για να παίξουν, καταλήγουν να στρέφονται, όμως, στα social media ώστε να έχουν “έναν ιδιωτικό χώρο” για να εκφραστούν. Είναι, εξάλλου, ο μόνος χώρος που κάποια παιδιά έχουν για να συνομιλήσουν με τους συνομήλικούς τους χωρίς τον έλεγχο των γονιών τους.
Πηγή: jpeds.com