Βγαίνουμε μαζί και μένουμε ασφαλείς σε 7 υπαίθρια μουσεία της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθεί όλη η οικογένεια!
Αλλά, με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις φυσικά, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης! Πάντως από τις 18 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκε η άρση των μέτρων για αρχαιολογικούς χώρους, ενώ για τα μουσεία από τις 15 Ιουνίου, οι πολίτες προγραμματίζουν ξανά τις επισκέψεις τους, έστω και σε αυτό το περίεργο κλίμα κοινωνικής αποστασιοποίησης, γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει μακριά από τον πολιτισμό και ειδικά γονείς με μικρά παιδιά! Δεν υπάρχουν όμως μόνο τα «κλειστά» μουσεία που έχουν προφανώς μια πιο αυστηρή υγειονομική προσέγγιση, αλλά και τα υπαίθρια μουσεία, ίσως όχι τόσο γνωστά, σίγουρα, όμως εξίσου σημαντικά και που μάλλον λόγω της «ανοιχτής» φύσης του μπορούν να γίνουν και εξίσου δημοφιλή! Το CKG προτείνει 7 «υπαίθρια» μουσεία στην Αθήνα που μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να επισκεφθούν και να νιώσουν σίγουροι, ότι και δεν κινδυνεύουν και θα μάθουν περισσότερα για το κάθε μουσείο, ανάλογα με τη θεματολογία του!
1. Αρχαιολογικός χώρος στην Ακρόπολη
Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό… υπαίθριο μουσείο της χώρας, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του αρχαίου πολιτισμού της χώρας – που εκτίθεται και στο ομώνυμο μουσείο της Διονυσίου Αεροπαγίτου – αλλά και πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο – ελπίζουμε και για φέτος με όλες τις προφυλάξεις λόγω των μέτρων υγειονομικής προστασίας! Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο αντικρίζεται το συγκρότημα των Προπυλαίων. Μπροστά από τη δεξιά πτέρυγα βρίσκεται ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης. Τα βλέμματα όλων όμως τραβά ο Παρθενώνας, ναός φτιαγμένος σχεδόν εξολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο, στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά της. Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στέκει το Ερέχθειο, ο ναός με τις περίφημες Καρυάτιδες, ενώ βγαίνοντας από τον αρχαιολογικό χώρο στα δεξιά υπάρχει ένας βράχος, ο Άρειος Πάγος, έδρα του αρχαιότερου δικαστηρίου της Αθήνας. Εδώ μίλησε και ο Απόστολος Παύλος το 52 μ.Χ. για το χριστιανισμό. Ανεβείτε τα λιγοστά σκαλοπάτια και απολαύστε τη θέα της πόλης από ψηλά. Τέλος, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης βρίσκεται ο δεύτερος οργανωμένος αρχαιολογικός της χώρος. Μην τον προσπεράσετε, καθώς εδώ υπάρχει το Θέατρο του Διονύσου, το σημαντικότερο και αρχαιότερο της πόλης. Στον ίδιο χώρο συναντάτε και το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου, αλλά και τη Στοά του Ευμένους με τις αλλεπάλληλες καμάρες από πωρόλιθο.
2. Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού
Ένα µοναδικό υπαίθριο «Moυσείο» σε µια έκταση 40 στρεµµάτων, µε υπέροχα έργα γλυπτικής, κεραμικά μοναδικής αισθητικής, ίχνη από τα αρχαία τείχη που προέρχονται από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, αλλά και ένα µικρό Αρχαιολογικό Μουσείο που ανακαινίστηκε το 2004 και που πλαισιώνεται από στεγασμένη εξωτερική στοά, σχήματος Γ και ένα περιβάλλοντα στεγασμένο αίθριο, διαμορφωμένο με ελιές και δάφνες ως μικρός εσωτερικός κήπος. η πρόσβασή του γίνεται από στον πεζόδρομο της οδού Ερμού (Ερμού 148), πλησίον της οδού Πειραιώς.
3. Υπαίθριο Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου
Ανήκει στο ευρύτερο αρχαιολογικό portfolio του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέρος τους συγκροτήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Δείγματα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος εκτίθενται σε ημιυπαίθριο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Στα τρία επίπεδά του εγκαταστάθηκαν ή αναπαραστάθηκαν μεταξύ άλλων τμήμα λουτρικού συγκροτήματος, λάκκος χύτευσης χαλκουργικού εργαστηρίου, η βασική οδική αρτηρία της Αθήνας προς τους δήμους των Μεσογείων, τρεις σαρκοφάγοι νεκροταφείου του 4ου π.Χ. αιώνα και τμήματα του υδραγωγείου και του υδραυλικού δικτύου της Αθήνας κατά τη Ρωμαιοκρατία.
4. Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού
Βρίσκεται στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» στο Ψυχικό, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας δίπλα στον ναό του Αγ. Δημητρίου. Είναι η μοναδική δημοτική υπαίθρια γλυπτοθήκη στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στο έργο ενός καλλιτέχνη. Δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε το 2010 όταν ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου που εδρεύει στο Ψυχικό, θέλησαν να τιμήσουν τον διεθνούς φήμης ‘Έλληνα γλύπτη δίνοντας το όνομά του σε μια από τις κεντρικές πλατείες του δήμου και δημιουργώντας μια υπαίθρια γλυπτοθήκη ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους, συμβαδίζοντας με την πεποίθηση του ίδιου του τιμώμενου καλλιτέχνη για το έργο του και την Τέχνη γενικότερα. Συνολικά στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού υπάρχουν οκτώ μεγάλης κλίμακας έργα του Ζογγολόπουλου με γνωστότερο τις «Ομπρέλες» στην είσοδο του Ψυχικού επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Στο χώρο της γλυπτοθήκης που πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα για μαθητές βρίσκονται έξι μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Ζογγολόπουλου (τα «Αλέξανδρος», «Ποσειδώνας», «Γλυπτό ΔΕΘ», «Ολυμπιακοί Κύκλοι», «Στήλη» και «Ειράνα») που καλύπτουν διαφορετικές χρονικές περιόδους της δημιουργίας του καλλιτέχνη.
5. Το Πάρκο των Ψυχών
Εάν τα παιδιά σας απολαμβάνουν πιο creepy καταστάσεις – και λόγω ηλικίας – τότε το Πάρκο των Ψυχών στην Πάρνηθα είναι το κατεξοχήν υπαίθριο μουσείο για «δυνατούς» επισκέπτες! Εμπνευσμένος από την ιστορία του Σανατορίου Πάρνηθας ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης επέλεξε τον χώρο απέναντι οπό το επιβλητικό και γεμάτο μνήμες, εγκαταλελειμμένο πλέον Σανατόριο για να δημιουργήσει, αφιλοκερδώς, «Το Πάρκο των ψυχών» - ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου. Ο γλύπτης δεν προσφέρει μόνο «μαθήματα» χαρακτικής, αλλά και «μαθήματα» ζωής αφού και διδάσκει ιστορία και έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν οι τρόφιμοι του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. Εκθέματα όπως «Η έγκυος», «Ο σταυρός του μαρτυρίου», «Η νοσταλγία της μάνας για το παιδί που άφησε πίσω», «Το ζευγάρι», «Το αυτί», «Το φτερό», «Ο συλλογισμός» κ.ά. προκαλούν εναλλαγές συναισθημάτων σε αυτό το εναλλακτικό- αν μη τι άλλο- μουσείο.
6. Υπαίθριο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης
Πρόκειται για ένα πάρκο συνολικής έκτασης δεκατεσσάρων στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στη μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου και περιλαμβάνει το θωρηκτό - μουσείο ΑΒΕΡΩΦ, το ιστορικό ΒΕΛΟΣ και την τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ, καθώς και τον ανακαινισμένο περιβάλλοντα χώρο γεμάτο πράσινο, δέντρα, όμορφα δρομάκια! Το Πάρκο εκτός από τα πλοία περιλαμβάνει και ένα αντίγραφο της αρχαίας τριήρης, ενώ εκτός από το περίφημο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ - που είναι ο κύριος πόλος έλξης – εκεί βρίσκεται και η προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη!
7. Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών
Δεν είναι ακριβώς υπαίθριο, όμως πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό μουσείο της Ελλάδας που εκτίθεται σε 1200 τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριας παράταξης εκθεμάτων. Περιλαμβάνει ατμομηχανές από το 1884, ατμομηχανές συρμών ορυχείων, βαγόνια παλαιών συρμών, βασιλικά οχήματα και το καπνιστήριο όχημα του σουλτανικού συρμού του Αβδούλ Αζίζ. Επίσης, τραμ των Αθηνών των περασμένων δεκαετιών, χειροκίνητες και ποδοκίνητες δραιζίνες, μακέτες και φωτογραφικό υλικό, όργανα, εκτυπωτικά εργαλεία, εισιτήρια, στολές και μηχανουργικά εργαλεία του περασμένου αιώνα! Και με ελεύθερη είσοδο!