Όσο η καραντίνα συνεχίζεται, η λίστα με τις ψηφιακές δράσεις από μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα! Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζεται σε digital μορφή η νέα περιοδική έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες – Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας», στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σε αυτή την έκθεση, μικροί και μεγάλοι λάτρεις της ιστορίας, μπορούν να ανακαλύψουν ευρήματα που εξυμνούν τις νίκες επί των Περσών, ιστορικούς θησαυρούς - η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή είναι ένα από αυτά – μορφές θεών και μυθικών ηρώων, αφηγήσεις εμβληματικών μαχών, εικαστικά αριστουργήματα αθλητικών και μουσικών αγώνων και ψηφιακές προβολές με ατμόσφαιρα της εποχής, που ενθουσιάζει και συγκινεί παράλληλα! Στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Γουναρόπουλου, τα παιδιά μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά στα εκθέματα και με online βίντεο παρουσίασης, να δουν το video animation από τη θεατρική ομάδα Fly Theatre, «Το Ψάρι του Gounaro» και να παίξουν παιχνίδια μνήμης και puzzle, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη!
1. Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας - Εξερευνώ διαδικτυακά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε 3D
Photo Credit: namuseum.gr
Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες - Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica).
Οι Περσικοί πόλεμοι αποτελούν σταθμό στην αρχαία ελληνική ιστορία, αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες προασπίστηκαν την ελευθερία τους με ενότητα και πλήρη συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας. Τα ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται κατά τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις της περσικής αυτοκρατορίας στον Ελλαδικό χώρο (490-479 π.Χ.) αντανακλούν τη σφοδρή σύγκρουση δύο αντιθετικών πολιτικών συστημάτων και την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών.
Από τη μία συγκρούεται ο μυστικισμός της Ανατολής που αγνοεί την ανθρώπινη ουσία και από την άλλη η ανθρωποκεντρική πνευματική αρχή του Ελληνικού Κόσμου.
Τα ιστορικά συμβάντα με τις λαμπρές μάχες, τους πρωταγωνιστές, τους θρύλους και τις δοξασίες και κυρίως τη θρησκεία και το θείο που παρεμβαίνει και τιμωρεί κάθε είδους αυθαιρεσίας και αλαζονείας, αναφέρονται αριστουργηματικά στην τραγωδία, την ποίηση και την ιστοριογραφία. Το μουσειολογικό αφήγημα προσπαθεί να μείνει πιστό στις περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων, χωρίς να ακολουθεί τα στερεότυπα της ιστορικής αναπαράστασης των μαχών. H επιλογή των αρχαίων έργων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εποχή, στοχεύει στο συναίσθημα του θεατή, στη φαντασία και κυρίως στις μνήμες, που αναδύονται για τις στιγμές που βίωσαν οι άνθρωποι τότε. Οι στιγμές αυτές καθόρισαν τις ζωές, τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια μεταλαμπαδεύτηκαν στη σύγχρονη εποχή και στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.
Η έκθεση αποτελείται από οκτώ συνολικά εκθεσιακές ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων. Τεκμήρια που παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων, είναι μερικά από τα έργα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην έκθεση.
Παράλληλα, μορφές θεών και μυθικών ηρώων πλαισιώνουν την ιστορική αφήγηση και τη διαπλέκουν με τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών Πολέμων στην εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.
Επιπλέον, στην αίθουσα 21, όπου εκτίθεται το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, παρουσιάζονται σε διάλογο μαζί του πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων, σηματοδοτώντας την αξία της νικηφόρας αγωνιστικής αναμέτρησης, ατομικής και συλλογικής, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.
Την έκθεση πλαισιώνουν ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας, προκειμένου οι επισκέπτες να προσλάβουν τη δραματική ατμόσφαιρα των γεγονότων και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Νίκης, προσφέροντας σε μερικές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.
Τέλος, η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο 512 σελίδων, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. O επετειακός τόμος περιλαμβάνει 18 δοκίμια έγκριτων επιστημόνων στον χώρο της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης, που αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι Μεγάλες Νίκες των Περσικών Πολέμων επηρέασαν την πολιτική, την κοινωνία και την τέχνη.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 20 Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσει έως 28 Φεβρουαρίου 2021.
2. Ψηφιακές δράσεις από το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου για μικρούς και μεγάλους
Photo Credit: Facebook.com
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου σας καλωσορίζει στη νέα σεζόν “ψηφιακά”, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Το φετινό φθινόπωρο μας βρίσκει ξανά “στο σπίτι”, ωστόσο το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, ακόμα και με τις πόρτες του κλειστές, δεν ξεχνάει το κοινό του.
Οι ψηφιακές δράσεις προβάλλονται αποκλειστικά μέσω του ιστοτόπου του Μουσείου, στο πεδίο των εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ προσφέρεται και σε αγγλική και γαλλική μεταγλώττιση: gounaropoulos.gr/museum/educational-programs/
Αντίστοιχα, το video της ξενάγησης στο Μουσείο, με τίτλο «Ο Γουναρόπουλος… έμενε σπίτι», προσφέρεται πλέον και με υπότιτλους στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε από το μενού των ρυθμίσεων: gounaropoulos.gr/events
Επίσης, μπορείτε να περάσετε στη νέα σεζόν “ψηφιακά”, μαζί με την ευφάνταστη θεατρική ομάδα των Fly Theatre, που ετοίμασε ειδικά για τους μικρούς μας φίλους ένα “χειροποίητο” animation, με τίτλο «Το Ψάρι του Gounaro», και μας προσκαλεί σε ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στον ονειρικό κόσμο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου.
Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε στο μουσείο με την 360 virtual tour του μουσείου και να νιώσετε σαν να την επισκέπτεστε κανονικά, ενώ αυτό το εικονικό «ταξίδι» μπορεί να συνοδευτεί και με παιχνίδια μνήμης και puzzle για μικρούς και μεγάλους, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τη ζωγραφική κουλτούρα του καλλιτέχνη!
Ακολουθήστε το ταξίδι και (ξαν)ανακαλύψτε τη συλλογή του μουσείου δημιουργικά αλλά και εκπαιδευτικά, μέσα από μια φρέσκια καλλιτεχνική ματιά!