Πώς θα προστατέψετε το σκυλάκι σας από τις σκνίπες το καλοκαίρι 

Με τον ερχομό της άνοιξης αρχίζει η προσμονή μας για το καλοκαίρι και μαζί με αυτό για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Βέβαια, για όσους έχουν σκυλάκι, ξεκινάει και το άγχος για το κατοικίδιό τους, λόγω της εμφάνισης κάποιων ειδών μολυσμένης σκνίπας, που μεταφέρουν το παράσιτο Leishmania infantum, προκαλώντας τη γνωστή σε όλους λεϊσμανίαση (καλαζάρ). 

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το κατοικίδιό μας από το μολυσμένο τσίμπημα. Η σκνίπα κάνει την εμφάνισή της από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο, για αυτό και πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας τους μήνες αυτούς.

  • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης.
  • Φορέστε στο κατοικίδιό σας αντιπαρασιτικό περιλαίμιο και να είστε τυπικοί ως προς την περίοδο αλλαγής του. Συνήθως, συστήνεται η χρήση του χωρίς διακοπή από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. 
  • Πολύ σημαντική είναι και η τοποθέτηση αμπούλας. Εφαρμόζεται στο δέρμα της ράχης του κατοικίδιου, προστατεύοντάς το και από ένα μεγάλο αριθμό εξωπαρασίτων (π.χ. ψύλλους, τσιμπούρια).
  • Εάν κάποιος έχει μικρά παιδιά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αντιπαρασιτικά χάπια, πάντα όμως σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα αντιπαρασιτικά χάπια, προστατεύουν μόνο από ψύλλους και τσιμπούρια, οπότε, εάν καταφύγουμε σε αυτή τη λύση, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και για την απομάκρυνση της σκνίπας.
  • Η σκνίπα αρχίσει να πετάει κατά τη δύση του ηλίου, για αυτό εκείνη την ώρα είναι απαραίτητος ο ψεκασμός του κατοικίδιου και με σιτρονέλα.

Ως προς τον ψεκασμό με σιτρονέλα, θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα της σωστής εφαρμογής. Πολλοί θεωρούν ότι ο ψεκασμός στον κορμό του κατοικίδιου αρκεί για να απομακρύνει τη σκνίπα ή ότι τα μακρύτριχα σκυλιά δεν χρειάζεται να τα ψεκάζουμε, όμως δυστυχώς τα παραπάνω δεν ισχύουν.

Σιτρονέλα πρέπει να βάζουμε και στην περιοχή της μουσούδας, ακριβώς πάνω απο τη μύτη του κατοικιδίου, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματός του όπου το τρίχωμα είναι πιο κοντό ή αραιό, γιατί εκεί βρίσκουν πιο εύκολη πρόσβαση, οι σκνίπες για να τραφούν. Προτιμάτε ψεκασμό με αιθέριο έλαιο σιτρονέλας, το οποίο θα διαλύσετε σε νερό (1:10), που έχει πιο έντονη μυρωδιά και η οποία εξασθενεί πολύ πιο αργά. 

Πώς θα προστατέψετε το σκυλάκι σας από τις σκνίπες το καλοκαίρι

Σίγουρα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον που ζει καθημερινά το κατοικίδιο, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις κουνουπιών. 

  • Λιμνάζοντα ύδατα, ρέματα
  • Όχι συχνή περιποίηση του γκαζόν στον κήπο 
  • Βόλτες μετά τη δύση του ηλίου σε σημεία με έντονη βλάστηση και υγρασία
  • Παραμονή του κατοικιδίου όλο το βράδυ σε εξωτερικό χώρο

Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα το κατοικίδιο να παραμένει τις βραδινές ώρες σε εσωτερικό χώρο, καλό είναι να κουρεύουμε όσο πιο συχνά γίνεται το γκαζόν του κήπου και να μην ποτίζουμε μετά τη δύση του ηλίου. 

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω μέτρα μειώνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες να τσιμπήσει το κατοικίδιό μας μολυσμένη σκνίπα και έτσι μπορούμε να χαρούμε όλοι με ασφάλεια τους καλοκαιρινούς μήνες.