Στην εποχή μας, που συνήθως και οι δύο γονείς εργάζονται, τίθεται πάντα το θέμα της επίβλεψης του μωρού τους από ένα τρίτο άτομο. Όταν αυτό το άτομο δεν μπορεί να είναι η γιαγιά ή κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο, τότε είναι απαραίτητη η αναζήτησης της γυναίκας που θα κρατάει το μωρό, ή αλλιώς, της νταντάς.
Αυτή η διαδικασία προκαλεί άγχος στους γονείς, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του προσώπου αυτού, ώστε να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει μία κακή επιλογή.
Συνήθως, οι περισσότεροι γονείς ρωτούν τους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντός τους, ώστε να λάβουν τις σχετικές συστάσεις και να διασφαλίσουν ότι θα αφήνουν το μωρό τους σε καλά χέρια.
Κάποιες φορές, όμως, η αναζήτηση γίνεται μέσω αγγελιών ή γραφείων εύρεσης εργασίας που ειδικεύονται σε νταντάδες, τα οποία έχουν ήδη ελέγξει το προφίλ των υποψηφίων. Επίσης, υπάρχουν ιστοσελίδες που διαθέτουν on-line βάση με υποψήφιες babysitters, δίνοντας έτσι στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν babysitter με εμπειρία και άριστες συστάσεις, που έχουν περάσει τη διαδικασία συνεντεύξεων αξιολόγησης.
Στη συνάντηση με την υποψηφία νταντά, ρωτήστε ελεύθερα όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε ώστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για εκείνη. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρωτήσετε την οικογενειακή κατάσταση, τις σπουδές της, αν έχει κάποια παιδαγωγική εξειδίκευση, το λόγο που επέλεξε αυτό το επάγγελμα, την προηγούμενη εμπειρία της, γιατί έληξε η συνεργασία της με τους προηγούμενους εργοδότες, αν αυτή είναι η αποκλειστική της εργασία ή ασκεί κάποιο άλλο επάγγελμα, αν καπνίζει, αν γνωρίζει από πρώτες βοήθειες, κλπ.
Μπορείτε, βέβαια, να κάνετε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία της ως προς τη φροντίδα του μωρού, όπως: πώς βάζουμε ένα μωρό στο κρεβάτι του, ποια είναι η ιδανική στάση ύπνου ή τι κάνουμε όταν ένα μωρό κλαίει. Μην αμελήσετε να συζητήσετε εξαρχής και πιο πρακτικά θέματα όπως το ωράριο και τη συνέπεια ως προς αυτό, την αμοιβή κλπ.
Πριν αποφασίσετε να προσλάβετε μία babysitter, δείτε πώς συμπεριφέρεται στο μωρό σας και ποια είναι η σχέση που αναπτύσσουν. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το μωρό, του μιλάει, το κρατάει, κλπ., καθώς και τις αντιδράσεις του μωρού σας.
Από την πλευρά σας, είναι σημαντικό να εξηγήσετε τον τρόπο που λειτουργείτε και τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι σας:
- Την καθημερινή ρουτίνα του μωρού σας, όπως, πότε και τι τρώει, πότε κοιμάται, κλπ.
- Αν επιτρέπετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και ηλεκτρονικά παιχνίδια, πόση ώρα επιτρέπεται να παρακολουθεί τηλεόραση, ποια προγράμματα, κλπ.
- Αφήστε μία λίστα με τους δικούς σας τηλεφωνικούς αριθμούς αλλά και κάποιων κοντινών προσώπων για ώρα ανάγκης, τον τηλεφωνικό αριθμό του γιατρού, του κέντρου δηλητηριάσεων και του κέντρου άμεσης δράσης.
- Δείξτε της που βρίσκεται το φαρμακείο του σπιτιού και τι περιλαμβάνει.
- Αν το παιδί σας πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε θα πρέπει να της δώσετε σαφείς οδηγίες τι να κάνει.
- Αν δε θέλετε να βγαίνει με το παιδί έξω από το σπίτι, τότε πρέπει να της το κάνετε σαφές.
Τονίστε όσα δεν επιτρέπονται και δώστε γραπτώς αυτή τη λίστα, αναφέροντας ότι π.χ. απαγορεύεται:
- Να δίνει οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί χωρίς τη δική σας προηγούμενη έγκριση.
- Να αφήνει το παιδί μόνο ούτε στο σπίτι ούτε έξω από αυτό.
- Να του δίνει ξηρούς καρπούς, καραμέλες, σταφύλι και οτιδήποτε έχει φλούδα, αν το παιδί είναι κάτω των 4 ετών, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
- Να αφήνει το παιδί να παίζει με πλαστικές σακούλες, μπαλόνια, νομίσματα ή άλλα μικρά αντικείμενα, που θα μπορούσαν, επίσης, να προκαλέσουν πνιγμό, ή να κοντά σε σκάλες, παράθυρα, φούρνους ή ηλεκτρικές πρίζες.
Tip
Το παιδί σας θα σας δώσει την απάντηση στην ερώτηση αν η επιλογή που κάνατε είναι καλή. Αν εκείνο περνά ωραία μαζί της, σημαίνει ότι έχει την προσοχή και τη φροντίδα της.