Μέρα με τη μέρα το μωρό σας αλλάζει, αναπτύσσεται, αποκτά νέες δεξιότητες και βέβαια, περνάει από το στάδιο της στασιμότητας σε αυτό της κίνησης. Κι όταν αρχίσει να κινείται, γίνεται ασταμάτητο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του εξασφαλίσετε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι, δηλαδή χώρους άνετους και χωρίς αντικείμενα που ενδέχεται να του προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.
Παρόλο που κάθε μωρό έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, τα περισσότερα μωρά μπορούν να καθίσουν μεταξύ του 4ου και 7ου μήνα. Στη συνέχεια αρχίζουν σιγά σιγά να μπουσουλάνε, να κρατιούνται ή να τραβάνε κάτι για να σηκωθούν και μετά τους 9-12 μήνες, να στηρίζονται στα έπιπλα για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας έχει πλέον πιο εύκολη πρόσβαση σε μέρη και πράγματα, τραβάει αντικείμενα και αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους που θα πρέπει να αποφύγετε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του μωρού σας, από τις κουρτίνες που κρέμονται στο πάτωμα, μέχρι την τροφή του σκύλου ή της γάτας, ακόμη και ένας κουβάς γεμάτος με νερό. Επομένως, δεν θα πρέπει να αφήνετε τίποτα πουθενά, να προσέχετε τις λεπτομέρειες και να λάβετε κάποια μέτρα προστασίας στους χώρους στους οποίους κινείται το μωρό σας.
Συμβουλές για να είναι το σπίτι σας ασφαλές για το μωρό σας
- Δημιουργήστε χώρο και κρύψτε επικίνδυνα αντικείμενα: Είναι απαραίτητο να μετακινήσετε πράγματα που μπορεί να υπάρχουν στη μέση, δίνοντας στο μωρό σας ευρυχωρία και επιτρέποντάς του να κινείται ελεύθερα στο χώρο. Απομακρύνετε εύθραυστα αντικείμενα, βιβλία φυτά από τα ράφια και τα χαμηλά τραπεζάκια. Επίσης, ηλεκτρικές συσκευές και καλώδια πρέπει να μένουν μακριά από τους χώρους που κινείται το μωρό σας και οπωσδήποτε μακριά από την κούνια του και τα σημεία όπου το πλένετε και του αλλάζετε πάνα.
- Ασφαλίστε τα ντουλάπια: Χρησιμοποιήστε σύρτες ασφαλείας σε όλα τα χαμηλά ντουλάπια. Για να είστε απόλυτα σίγουροι, μετακινήστε τα καθαριστικά, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, κλπ. σε σημεία που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το μωρό σας.
- Προσέξτε τις αιχμηρές γωνίες: Οι γωνίες σε τραπέζια και άλλα έπιπλα ή αντικείμενα είναι ως γνωστόν επικίνδυνες, οπότε τοποθετήστε όπου είναι δυνατόν προστατευτικά, διαφορετικά απομακρύνετε τα συγκεκριμένα αντικείμενα για την αποφυγή χτυπημάτων.
- Καλύψτε τις πρίζες: Τα προστατευτικά καλύμματα για τις πρίζες είναι η καλύτερη λύση για να μείνουν μακριά τα μικρά δαχτυλάκια αλλά και αιχμηρά αντικείμενα και να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
- Φράξτε τις σκάλες: Αν στο σπίτι σας υπάρχει σκάλα, τοποθετήστε οπωσδήποτε κάγκελα στην κορυφή και στη βάση της, ώστε να μην μπορεί το μωρό σας να τις ανέβει ή να τις κατέβει.
- Προσοχή στο ύψος της αλλαξιέρας: Προτιμήστε να αλλάζετε το μωρό σας σε μια χαμηλότερη επιφάνεια, ακόμη και στο πάτωμα, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να πέσει ενώ στριφογυρίζει. Αν συνεχίσετε να έχετε την αλλαξιέρα ψηλά, μην ξεχνάτε να κρατάτε πάντα το μωρό σας όση ώρα το αλλάζετε.
- Αποτρέψτε πτώση από το κρεβατάκι του: Τα μωρά βρίσκουν τρόπο να κάνουν πράγματα που δεν φαντάζεστε, όπως να πέσουν από το κρεβατάκι τους, παρόλο που υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα. Πώς; Πατώντας πάνω σε αφράτα σκεπάσματα, μαξιλάρια ή μεγάλα λούτρινα παιχνίδια, τα οποία θα πρέπει να απομακρύνετε. Επίσης, καλό είναι να κατεβάσετε το στρώμα του χαμηλότερα.
- Ασφαλίστε παράθυρα και σήτες: Φροντίστε να βάλετε κλειδαριές και stop για να μην μπορεί το μωρό σας να τα ανοίγει.