Το πιπίλισμα αποτελεί χαρακτηριστικό των μωρών και αντανακλά μια έμφυτη ικανότητα επιβίωσης. Για χιλιάδες χρόνια, οι μητέρες έβαζαν ενστικτωδώς τα μωρά τους στο στήθος τους για να τα ηρεμήσουν. Στη σύγχρονη εποχή, καθώς οι μητέρες απομακρύνθηκαν από το θηλασμό, ανακαλύφθηκε η πιπίλα, ως υποκατάστατο για να ικανοποιήσει την ανάγκη του μωρού για πιπίλισμα.
Τα βρέφη πιπιλούν όταν πεινάσουν, είναι κουρασμένα ή αναστατωμένα. Το πιπίλισμα τα ηρεμεί και τα χαλαρώνει. Εκτός από την πιπίλα, κάποια μωρά χρησιμοποιούν τον αντίχειρα. Η συνήθεια αυτή, που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων χρόνων της ζωής ενός μωρού, δεν απαγορεύεται από παιδοδοντιάτρους, παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές και παιδιάτρους, αν γίνεται σωστά, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με προσοχή.
Ωστόσο, η παρατεταμένη ή άσκοπη παρότρυνση του μωρού να διατηρεί την πιπίλα στο στόμα, για να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια, δεν συστήνεται από τους ειδικούς. Για κάποια μωρά, όμως, ο αποχωρισμός είναι δύσκολος. Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να διακόψει την πιπίλα οριστικά, γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να σταματήσει το μωρό την πιπίλα;
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, η ηλικία των 6-12 μηνών, ειδικά αν το μωρό σας παρουσιάζει συχνά ωτίτιδα. Τελικά όμως, τα περισσότερα μωρά διακόπτουν την πιπίλα στα 2-3 χρόνια. Αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 4 χρόνων, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοοδοντίαντρό σας.
Πώς θα σταματήσει το μωρό την πιπίλα;
Κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και δεν βοηθούν πάντα οι ίδιες τακτικές, ωστόσο μία καλή προσέγγιση, είναι να κόψετε την πιπίλα σταδιακά. Διαλέξτε κάποια στιγμή της ημέρας που κρίνετε ότι το μωρό σας τη χρειάζεται λιγότερο και αφαιρέστε τη από το στόμα του. Η αφαίρεση της πιπίλας πριν τον ύπνο είναι το τελευταίο που πρέπει να κάνετε.
Αν τη ζητήσει, πείτε του ότι θα του τη δώσετε αργότερα και αποσπάστε την προσοχή του με κάποια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι, κτλ. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο που το μωρό σας δεν θα χρησιμοποιεί την πιπίλα και πιθανό σύντομα να μην την αναζητά πια. Συνήθως χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να ξεχάσει ένα μωρό την πιπίλα.
Απότομη αφαίρεση της πιπίλας
Εξαφανίστε όλες τις πιπίλες που υπάρχουν στο σπίτι. Ακόμη και αν το μωρό σας την αναζητά και κλαίει, θα πρέπει να επιμείνετε στην απόφασή σας, λέγοντάς του ότι είναι πια «μεγάλο παιδί» και δεν χρειάζεται την πιπίλα.
Συζήτηση και επιβράβευση
Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είναι καιρός να κόψει την πιπίλα και επιβραβεύστε το για κάθε τι που κάνει ως «μεγάλο παιδί». Είναι σημαντικό να μην το μειώσετε ή να μην το συγκρίνετε με μεγαλύτερα αδέρφια ή άλλα παιδιά στην προσπάθεια να κόψει την πιπίλα.
Βάλτε στην πιπίλα κάτι με άσχημη γεύση
Ζητήστε από το φαρμακοποιό ή τον παιδίατρό σας, να σας συστήσει κάποιο ασφαλές υλικό, με άσχημη γεύση, το οποίο μπορείτε να βάλετε στην πιπίλα, ώστε να σταματήσει το μωρό σας να τη θέλει.
Διαβάστε του σχετικά βιβλία
Αναζητήστε παιδικά βιβλία που μιλούν για τον αποχωρισμό της πιπίλας, ώστε να προετοιμάσετε το μωρό σας. Αφήστε την ιστορία να «μιλήσει» μόνη της στο παιδί.
Μην πιέζετε το μωρό
Αποφύγετε να κάνετε το μωρό σας να νιώσει ότι πιέζεται να σταματήσει την πιπίλα, γιατί καθώς μέσα από αυτή νιώθει ασφάλεια, στο τέλος θα νιώσει επιπλέον άγχος και το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο.
Δημιουργείστε άλλες ρουτίνες
Περισσότερες δραστηριότητες και παιχνίδι στη διάρκεια της ημέρας, θα κάνουν το μωρό σας να πέφτει να κοιμηθεί πολύ κουρασμένο και να μην αναζητά την πιπίλα. Ειδικά την ώρα του ύπνου, δώστε του ζεστό γάλα, που θα το ανακουφίσει και θα το χαλαρώσει ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Επίσης, βοηθούν οι περισσότερες αγκαλιές.
Η νεράιδα των πιπίλων
Μαζί με το μωρό σας τοποθετήστε την πιπίλα στο μπαλκόνι ή στο περβάζι του παραθύρου. Η νεράιδα των πιπίλων θα περάσει και θα τη μαζέψει τη νύχτα και θα αφήσει ένα μικρό δωράκι.