Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλάει όταν γυρίζει από το σχολείο;

Photo credits: freepik.com  
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και πολλοί γονείς ανησυχούν, καθώς το παιδί τους δεν μιλάει ιδιαίτερα όταν επιστρέφει από το σχολείο. Τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας λέει πώς ήταν η μέρα του και οτιδήποτε μπορεί να το απασχολεί; 

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μία σχέση με το παιδί σας που θα του δίνει την ασφάλεια και την άνεση που χρειάζεται για να νιώσει ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται και να σας μιλάει ανοιχτά για τις εμπειρίες του από το σχολείο. Για να ενθαρρύνετε αυτή την επικοινωνία, εφαρμόστε τις παρακάτω τακτικές:

1. Ξεκινήστε με απλές, ανοιχτές ερωτήσεις

Αντί να ρωτάτε γενικά "Πώς ήταν το σχολείο σήμερα;", προτιμήστε πιο συγκεκριμένες, ανοιχτές ερωτήσεις που επιτρέπουν πιο εκτενείς απαντήσεις, όπως: "Τι ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθες σήμερα;", "Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της ημέρας σου;", "Με ποιον έπαιξες σήμερα στο διάλειμμα;". Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θα απαντά απλά με "καλά" ή "τίποτα", αλλά θα έχει κίνητρο να μοιραστεί περισσότερα.

2. Αφιερώστε χρόνο χωρίς πίεση

Όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, δώστε του λίγο χρόνο να χαλαρώσει πριν το ρωτήσετε πώς πήγε η μέρα του. Μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο ή να χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί τα γεγονότα της ημέρας. Προσεγγίστε το όταν δείχνει πιο χαλαρό και έτοιμο να μιλήσει.

3. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον και προσοχή

Όταν το παιδί σας μιλάει, δείξτε ότι ακούτε ενεργά. Αφήστε στην άκρη το κινητό ή άλλες ασχολίες και δώστε του πλήρη προσοχή. Η γλώσσα του σώματος, όπως η οπτική επαφή και το χαμόγελο, δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτά που λέει.

4. Αποφύγετε την κριτική ή την πίεση

Είναι σημαντικό να μην κρίνετε το παιδί ή να το πιέζετε να μιλήσει για πράγματα που ίσως δεν θέλει να μοιραστεί αμέσως. Αντί να βομβαρδίζετε το παιδί με ερωτήσεις, προσπαθήστε να κρατήσετε την κουβέντα χαλαρή και υποστηρικτική. Το να κάνετε πάρα πολλές ερωτήσεις μπορεί να το κάνει να αισθανθεί πίεση, κάτι που μπορεί να το αποθαρρύνει από το να μιλήσει.

5. Δημιουργήστε μία ρουτίνα διαλόγου

Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα όπου θα έχετε χρόνο μαζί, όπως κατά τη διάρκεια του βραδινού γεύματος ή πριν τον ύπνο, για να συζητάτε με το παιδί σας για την ημέρα σας. Μοιραστείτε κι εσείς τα νέα της δικής σας ημέρας με το παιδί σας. Αν βλέπει ότι μιλάτε ανοιχτά για τις δικές σας εμπειρίες, θα νιώσει ότι η επικοινωνία είναι αμφίδρομη και ότι είναι φυσιολογικό να μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα.

6. Δημιουργήστε ευκαιρίες για συζήτηση μέσω παιχνιδιού ή δραστηριοτήτων

Οι δραστηριότητες όπως το παιχνίδι, το μαγείρεμα, ή μια βόλτα, μπορούν να είναι καλές ευκαιρίες για συζήτηση. Το παιδί μπορεί να νιώθει πιο άνετα να μιλήσει όταν η προσοχή σας δεν είναι άμεσα επικεντρωμένη σε ερωτήσεις, αλλά όταν είστε απασχολημένοι μαζί σε κάτι δημιουργικό ή διασκεδαστικό.

7. Δείξτε υπομονή

Αν το παιδί σας δεν μιλάει αμέσως, μην απογοητεύεστε. Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα γεγονότα της ημέρας τους ή για να νιώσουν ότι θέλουν να μοιραστούν κάτι. Το να είστε υπομονετικοί δείχνει στο παιδί ότι είστε εκεί όποτε είναι έτοιμο να μιλήσει.

8. Δείξτε κατανόηση στα συναισθήματά του

Αν το παιδί σας δείχνει να αισθάνετε θυμό, λύπη ή απογοήτευση, δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματά του και μην τα απορρίπτετε. Ρωτήστε το πώς αισθάνεται για συγκεκριμένα γεγονότα και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Photo credits: freepik.com
Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλάει όταν γυρίζει από το σχολείο; Μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, εκτός από τη συνηθισμένη ερώτηση "Πώς πέρασες σήμερα;".

  • Τι σε κάνει χαρούμενο;
  • Με ποια παιδιά κάνεις καλύτερη παρέα και γιατί;
  • Ποια ήταν η πιο αγαπημένη σου στιγμή μέσα στην ημέρα;
  • Τι σε κάνει να γελάς με την καρδιά σου;
  • Εάν ήσουν υπερήρωας τι σούπερ δύναμη θα είχες;
  • Τι φοβάσαι;
  • Τι σε κάνει να νιώθεις γενναίος;
  • Πώς θα ήταν μια τέλεια μέρα για σένα;
  • Τι σου αρέσει να χαρίζεις στους φίλους σου;
  • Έχεις παράπονα από τους φίλους σου;
  • Με ποιον τρόπο θα ήθελες να βοηθάς τους άλλους;
  • Για ποιο πράγμα νιώθεις περηφάνια;
  • Αν ήσουν παιχνίδι, τι παιχνίδι θα ήσουν;
  • Αν ήσουν δασκάλα ή δάσκαλος και δεν σε άκουγαν τα παιδιά τι έκανες;