Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια συχνά χαρακτηρίζονται από αντικρουόμενα συναισθήματα και εντάσεις, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες.
Ένα παιδί μπορεί να νιώθει απογοήτευση, αδικία, ζήλια, θυμό, ανταγωνισμό με τα αδέλφια του. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις αποτελούν χαρακτηριστικό κάθε σχέσης, οπότε δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μία αδελφική σχέση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι ένα σημείο, οι συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια αποτελούν ένα σημαντικό τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, καθώς και μία διαδικασία κοινωνικής μάθησης και απόκτησης δεξιοτήτων, απαραίτητων στη μετέπειτα ζωή τους.
Τι εννοούμε με αυτό; Μέσα από τους τσακωμούς, τα αδέρφια μαθαίνουν να συνυπάρχουν με τους άλλους, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να διαπραγματεύονται τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις τους, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Για πολλές οικογένειες, όμως, οι καβγάδες και η επιθετικότητα ανάμεσα στα παιδιά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Όταν, λοιπόν, τα περιστατικά αυτά είναι συνεχή και επαναλαμβανόμενα, υποδεικνύουν κάποια δυσλειτουργία μέσα στην οικογένεια.
Πολλές φορές ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια ξεκινάει πριν ακόμη γεννηθεί το δεύτερο παιδί. Στην πορεία, οι μικρές καθημερινές διαφορές, τα διαφορετικά ενδιαφέροντα, η σύγκρουση προσωπικοτήτων, οι διακρίσεις από την πλευρά των γονιών, είναι μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν τα αδέλφια σε αντιπαραθέσεις.
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μαλώνουν τα αδέλφια;
Αρχικά προσπαθήστε να καταλάβετε τι προκαλεί τους τσακωμούς ανάμεσα στα παιδιά σας.
- Τα παιδιά μεγαλώνοντας και μπαίνοντας σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, έχουν διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να επηρεάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους κι αν το μικρότερο αδερφάκι πάρει ένα παιχνίδι, το πρώτο παιδί μπορεί να αντιδράσει επιθετικά.
- Τα αδέρφια επιζητούν την προσοχή των γονιών τους και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να την κερδίσουν. Αν κάποιο από τα αδέλφια νιώθει ότι είναι παραμελημένο, τότε μπορεί να εκφράζει την ανάγκη του αυτή μέσω ενός καυγά.
- Κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Αν π.χ. ένα παιδί έχει την τάση να προσκολλάται στους γονείς του και αυτοί του δίνουν περισσότερη προσοχή, τότε είναι πιθανό το άλλο παιδί να αντιδρά με επιθετικότητα προς το αδελφάκι του, διεκδικώντας την ίδια προσοχή.
- Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς, που αποτελούν το βασικό τους πρότυπο. Παρατηρώντας πώς οι γονείς τους επιλύουν τις διαφωνίες τους, στη συνέχεια εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές. Αν οι γονείς συμπεριφέρονται με σεβασμό και χωρίς επιθετικότητα, τα αδέλφια θα μάθουν να επιλύουν αντίστοιχα τα μεταξύ τους προβλήματα.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και βάλτε αμέσως όρια όταν:
- Τα αδέλφια συνεχίζουν να είναι εκδικητικά μεταξύ τους ώρες ή μέρες μετά τον τσακωμό τους.
- Εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους, όταν δεν είστε εσείς παρόντες ή με έμμεσους τρόπους.
- Φτάνετε σε σημείο να μην μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά μόνα μεταξύ τους.
Η ποιότητα μίας σχέσης καθορίζεται από το πώς επιλύονται οι καυγάδες. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον αδελφικό δεσμό και να μαθαίνουν στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Όταν τα παιδιά μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους με σεβασμό, θα μειωθεί ο μεταξύ τους ανταγωνισμός και μεγαλώνοντας, θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.