Ποιές είναι οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες στη τρίτη ηλικία;

Η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου σε όλα τα στάδιά ηλικίας. Με την πάροδο των ετών το σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπου είναι απαραίτητα για την διατήρηση της καλής υγείας.

Ασβέστιο και Βιταμίνη D

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Είναι απαραίτητη καθημερινά η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών εμπλουτισμένων με βιταμίνη D όπως γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Άλλες τροφές που αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίου είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κονσερβοποιημένα ψάρια με τα μαλακά τους κόκκαλα. Όταν τα άτομα λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου ή πολυβιταμίνες είναι προτιμότερο να επιλέγουν αυτά που περιέχουν βιταμίνη D.

Βιταμίνη Β12

Πολλοί άνθρωποι άνω των 50 ετών δεν λαμβάνουν επαρκής ποσότητα Β12 από την διατροφή τους και δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο/διατροφολόγο σας εάν είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος Β12.

ΠΟΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΈΣ ΑΝΆΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΊΤΗ ΗΛΙΚΊΑ;

Εδώδιμες φυτικές ίνες

Οι εδώδιμες (φυτικές) ίνες είναι άκρως ευεργετικές γιατί συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι σημαντικό να καταναλώνουν ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που παρέχουν εδώδιμες ίνες.

Κάλιο

Αυξάνοντας την πρόσληψη καλίου και μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου (αλάτι) μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης. Τα φρούτα, τα λαχανικά  και το γάλα/γιαούρτι αποτελούν καλές πηγές καλίου, είναι σημαντικό η επιλογή και η προετοιμασία των τροφίμων να γίνεται χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Λιπαρά

Τρόφιμα που είναι χαμηλά σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά βοηθούν στη μείωση εμφάνισης κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’αυτό, η συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνετε καθημερινά πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Διαβάστε προσεκτικά τη διατροφική επισήμανση που βρίσκεται στις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε τα συνολικά και κορεσμένα λιπαρά.

Επομένως λοιπόν η ισορροπημένη διατροφή  είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση υγιούς σώματος και πνεύματος, ενώ παράλληλα βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.