Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό μας και υπάρχει παντού γύρω μας. Στο σπίτι, μπορεί να γίνει μέρος του οικογενειακού μας πολιτισμού, κομμάτι των καθημερινών μας εμπειριών. Η μουσική μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει, μέσα από αυτή εκφραζόμαστε και αλληλεπιδρούμε. Οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει την παιδική ανάπτυξη, να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες και να ωφελήσει τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά εκφράζονται μέσω της μουσικής ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Τα βρέφη κινούνται, αναπηδούν ή παίζουν με τα χέρια τους στο άκουσμα της μουσικής, αποδεικνύοντας ότι ανταποκρίνονται στο ακουστικό ερέθισμα. Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας τραγουδούν ενώ παίζουν ή μπροστά στον καθρέφτη. Τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν να τραγουδούν σε χορωδίες και πιθανόν να παίζουν ένα μουσικό όργανο. Για τους έφηβους, συχνά η μουσική αποτελεί το μέσο για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτή την ηλικία. Τα μεγαλύτερα παιδιά χορεύουν στη μουσική των αγαπημένων τους συγκροτημάτων και χρησιμοποιούν τη μουσική για να σχηματίσουν φιλίες και να μοιραστούν συναισθήματα.
Τα οφέλη της μουσικής
Η ενασχόληση με τη μουσική προσφέρει πολλά από τα οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή σε αθλήματα. Η ομαδική εργασία, η πειθαρχία, η εστίαση στο σκοπό και η διασκέδαση είναι μόνο μερικά από αυτά. Βελτιώνει, επίσης, τις δεξιότητες σκέψης του παιδιού, αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη του, το βοηθάει να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες. Η μουσική μπορεί ακόμη να βελτιώσει τη χωρική νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητά του να αναπαραστήσει το χώρο που βλέπει στο μυαλό του.
Μελέτες δείχνουν ότι τα μαθήματα μουσικής μπορούν να αυξήσουν τη νοημοσύνη και τα αποτελέσματα στα τεστ εισόδου στο κολέγιο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που έκαναν μαθήματα μουσικής για ένα χρόνο αύξησαν τη βαθμολογία τους στα τεστ IQ κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αύξηση του IQ μπορεί να οφείλεται στη συγκέντρωση, την προσοχή και την απομνημόνευση που απαιτούνται για τη μελέτη της μουσικής. Τέλος, τα μαθήματα μουσικής και άλλων τεχνών συμβάλλουν στην αύξηση της φαντασίας των παιδιών και στην αυτοπεποίθηση που απαιτείται να έχουν για τη λήψη αποφάσεων.
Τι να εξετάσετε πριν επιλέξετε μουσικό όργανο για το παιδί σας
Υπάρχουν διάφορους παράγοντες που καλό είναι να λάβετε υπόψη πριν καταλήξετε στο μουσικό όργανο που θα επιλέξετε να μάθει το παιδί σας:
- Είναι το παιδί σας ενθουσιασμένο για το συγκεκριμένο όργανο; Του αρέσει ο ήχος και η αίσθηση;
- Μήπως είναι ένα όργανο αρκετά δύσκολο στην εκμάθηση;
- Ταιριάζει το ταμπεραμέντο του παιδιού με το όργανο;
- Ως γονείς, μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά στην αγορά και τη συντήρησή του;
- Ως γονείς, σας αρέσει ο ήχος για να ακούτε το παιδί σας να το εξασκεί για ώρες στο σπίτι;
- Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ μουσικής που αρέσει στο παιδί σας; Αν ναι, αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιλογή του οργάνου. Για παράδειγμα, αν του αρέσει η κλασική μουσική, το βιολί μπορεί να είναι μία ενδεδειγμένη επιλογή, ενώ αν του αρέσει περισσότερο η ροκ μουσική, θα ταίριαζε καλύτερα μία κιθάρα.
Πολλοί δάσκαλοι μουσικής συμφωνούν ότι το πιάνο, τα κρουστά (π.χ. τύμπανα ή ξυλόφωνο), η κιθάρα και το βιολί είναι τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα που κερδίζουν τα περισσότερα παιδιά.