5 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Ινδού παθολόγου Δρ. Μαντάν Κατάρια και της συζύγου του και δασκάλας της γιόγκα, Μαντούρι, οι οποίοι πιστεύοντας στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου, ίδρυσαν το 1995 τη γιόγκα γέλιου. Κάπως έτσι, η ημέρα αυτή άρχισε να γιορτάζεται το 1998 στην Ινδία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 7.500 κλαμπ γέλιου σε 73 χώρες σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 300.000 μέλη, με παρουσία και στη χώρα μας.

Παραδοσιακά, κατά την ημέρα αυτή γίνονται ασκήσεις γιόγκα γέλιου και συγκεντρώσεις των συμμετεχόντων σε ανοιχτούς χώρους με δραστηριότητες γέλιου και εκδηλώσεις για την παγκόσμια ειρήνη.
Ο Δρ. Μαντάν Κατάρια λέει: "Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής".

Γιατί το γέλιο είναι θαυματουργό

Το γέλιο δημιουργεί ευεξία, μειώνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, χαρίζει καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροζωία. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, τα αστεία αυξάνουν τις εγκεφαλικές ουσίες που απομακρύνουν την πίεση, το στρες, το άγχος και δημιουργούν ηρεμία και χαλάρωση.

Το γέλιο, λοιπόν:

  • Κάνει καλό στην καρδιά. Κάθε φορά που γελάμε με την καρδιά μας  ενισχύεται η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η παραγωγή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς.
  • Συμβάλλει στην έκκριση των ενδορφινών, ορμόνες που σχετίζονται με την ευεξία και την καλή διάθεση.
  • Λειτουργεί ως κατευναστικό του πόνου, βοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση και επούλωση των πληγών, λόγω τόνωσης της κυκλοφορίας του αίματος
  • Καίει θερμίδες. Το πηγαίο γέλιο φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων με το γρήγορο περπάτημα.