Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η έφηβη ακτιβίστρια που κρύβεται πίσω από τη δράση "Strike 4 Climate Action" και εμπνεύστηκε τις μαθητικές κινητοποιήσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση για την κλιματική αλλαγή. Μόλις 16 ετών, η Γκρέτα, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού από τον περασμένο Αύγουστο, κάθε Παρασκευή αντί να πάει στο σχολείο διαδηλώνει μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κίνηση αυτή έχει πάρει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις και της έδωσε μια υποψηφιότητα για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Η δράση της βρήκε αστραπιαία ανταπόκριση στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ενώ μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές σε εκατό χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, έχουν βγει στους δρόμους τις Παρασκευές, ζητώντας άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις τους. Η έφηβη Σουηδέζα, που στο προφίλ της στα social media περιγράφει τον εαυτό της ως μία "16χρονη ακτιβίστρια του κλίματος με σύνδρομο Άσπεργκερ", μίλησε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο στην Πολωνία και τον Ιανουάριο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Η πρόταση για την υποψηφιότητα έγινε από τρεις Νορβηγούς βουλευτές και, αν κερδίσει, θα γίνει η νεότερη κάτοχος Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Μέχρι στιγμής το ρεκόρ κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε τιμηθεί με νόμπελ σε ηλικία 17 ετών. "Προτείναμε την Γκρέτα Τούνμπεργκ επειδή αν δεν κάνουμε κάτι για να ανακάμψουμε την κλιματική αλλαγή, το κλίμα θα γίνει αιτία για πολέμους, συγκρούσεις και προσφυγικές κρίσεις", εξήγησε ο σοσιαλιστής βουλευτής Φρέντι Αντρέ Όβστεγκαρντ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. "Η Γκρέτα έδωσε το έναυσμα για ένα μαζικό κίνημα που θεωρώ πως αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη", πρόσθεσε. Οι νικητές θα ανακοινωθούν, όπως κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και η βράβευση θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Όσλο.
Πηγή: www.bbc.com