Η ανάγκη για sukkiri

Photo Credit: freepik.com

Η Αίσθηση της Διαύγειας και Ανακούφισης από την Ιαπωνική Κουλτούρα: 

Τι σημαίνει το sukkiri και το sukkirishita  (すっきりした) 

Η ιαπωνική γλώσσα είναι γεμάτη από εκφράσεις που περιγράφουν με ακρίβεια συναισθήματα και καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής.

Μία από αυτές είναι η έκφραση sukkiri shita με την οποία εκφράζεται το αίσθημα ανακούφισης, διαύγειας, σαφήνειας ή καθαρότητας που νιώθουμε όταν κάτι που μας ενοχλούσε ή μας απασχολούσε επιτέλους επιλύεται.

Εννοιολογική ερμηνεία:

Το "sukkiri shita” εκφράζει λοιπόν την αίσθηση της ανακούφισης και της καθαρότητας που προκύπτει αφού έχει επιλυθεί κάτι ή έχει αποκατασταθεί η τάξη, είτε εξωτερικά στο περιβάλλον μας, είτε εσωτερικά, είτε συνδυαστικά. 

Ανάλυση της λέξης:

  • すっきり (sukkiri): Μπορεί να μεταφραστεί ως "καθαρά", "ολοκάθαρα", "τακτοποιημένα" ή "ευδιάκριτα". Περιγράφει την αίσθηση της καθαρότητας, είτε πρόκειται για ένα τακτοποιημένο φυσικό χώρο, είτε για ένα ξεκάθαρο μυαλό.
  • た (shita): Είναι ο παρελθοντικός χρόνος του ρήματος "κάνω" (する - suru). Επομένως, σημαίνει “έγινε", δηλώνοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει ήδη επιτευχθεί.

Αυτή λοιπόν η αίσθηση μπορεί να είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική

Στην καθημερινότητα, συχνά νιώθουμε "sukkiri" μετά από:

  • - Σε φυσικό επίπεδο όταν για παράδειγμα ολοκληρώνουμε το συμμάζεμα ενός ακατάστατου δωματίου ή την οργάνωση ενός χώρου που δημιουργούν μια αίσθηση ανανέωσης. 
  • - Σε ψυχικό ή διανοητικό επίπεδο η φράση "sukkiri shita " χρησιμοποιείται όταν, μετά από την επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος ή κατά την κατανόηση ενός περίπλοκου ζητήματος, η σύγχυση εξαφανίζεται και νιώθουμε ξανά τον έλεγχο.

Είναι μια λέξη που αποδίδει τέλεια την αίσθηση της ανακούφισης και της σαφήνειας μετά από σύγχυση ή αταξία.

Αυτή η εμπειρία είναι κάτι παραπάνω από μια απλή συναισθηματική αντίδραση. 

Είναι η στιγμή που η συναισθηματική ταραχή υποχωρεί, οι αντιφάσεις διαλύονται και η σκέψη μας οργανώνεται. 

Γιατί όμως η έννοια του "sukkiri" είναι σημαντική στη ζωή μας;

Η αίσθηση της "διανοητικής καθαρότητας" δεν είναι απλώς μια ατομική εμπειρία· είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή ζωή. 

Είτε πρόκειται για το σπίτι μας, τη δουλειά μας ή τις σχέσεις μας, η ανάγκη για "sukkiri" μας υπενθυμίζει την αξία του να τακτοποιούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, για να μπορούμε να δούμε τον κόσμο πιο καθαρά και να παίρνουμε έτσι καλύτερες αποφάσεις.

Πολλές φορές αυτή η αίσθηση διαύγειας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και μπορεί να προκύψει ακόμη και μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία ή ένα άσχημο σχόλιο κάποιου ή μια άσχημη κατάσταση που βιώσαμε και παρόλα αυτά να παρατηρούμε ότι ο νους μας "ξεκαθαρίζει" ξαφνικά λόγω της πίεσης ή της αλλαγής των συνθηκών. 

Όμως, το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε ένα τέτοιο συμβάν για να νιώσουμε αυτή την αίσθηση.

Υπάρχουν τρόποι να την "προσκαλέσουμε" συνειδητά στη ζωή μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν αυτήν την ψυχική διαύγεια και ανακούφιση.

Ακολουθούν 10 πρακτικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε αυτή την αίσθηση ανακούφισης και διαύγειας:

  • Καθαρισμός και Οργάνωση του χώρου: Ξεκινάμε με την οργάνωση του σπιτιού ή του γραφείου. Ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος ενισχύει την αίσθηση όχι μόνο της καθαρότητας αλλά και της πνευματικής τάξης. 
  • Απομάκρυνση περιττών αντικειμένων: Μπορούμε να απαλλαγούμε από αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε (declutterring). Αυτό, όχι μόνο απελευθερώνει φυσικό χώρο, αλλά και μειώνει τη συναισθηματική ένταση.
  • Διαλογισμός ή/και ενσυνειδητότητα: Η καθημερινή εξάσκηση του διαλογισμού ή/και της ενσυνειδητότητας (mindfulness άρθρο) βοηθά στο να εστιάζουμε στο παρόν και να καθαρίζουμε τις σκέψεις μας από άγχη και ανησυχίες.
  • Ασκήσεις αναπνοής: Απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείρηση του άγχους και να επιφέρουν γαλήνη στη σκέψη μας.
  • Καθημερινή σωματική άσκηση: Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, μειώνει το άγχος και μας βοηθά να νιώσουμε ανανεωμένοι και καθαροί πνευματικά.
  • Διαμόρφωση ξεκάθαρων στόχων: Η θέσπιση μικρών, καθημερινών αλλά ξεκάθαρων στόχων μας βοηθά στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου και της σκέψης. 
  • Μικρά διαλείμματα: Προγραμματίζοντας τακτά μικρά διαλείμματα (κάνοντας κάτι ευχάριστο - βλέπε pomodoro system) δίνουμε στο μυαλό μας την ευκαιρία να επαναφορτιστεί. 
  • Γράψιμο σκέψεων: Η καταγραφή Ημερολογίου βοηθά στην αποφόρτιση του μυαλού και στη δημιουργία χώρου για καθαρή σκέψη. 
  • Απλότητα στις υποχρεώσεις: Η ελαχιστοποίηση των άσκοπων υποχρεώσεων και  η επικέντρωση σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. 
  • Καλή διατροφή και ύπνος: Η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητοι για την καλή πνευματική λειτουργία και την επίτευξη διανοητικής καθαρότητας.

Υιοθετώντας τη νοοτροπία του sukkiri (sukkiri mindset) μπορούμε να καλλιεργήσουμε έναν ξεκάθαρο και ανανεωμένο τρόπο σκέψης που θα μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε τη ζωή με μεγαλύτερη διαύγεια και ηρεμία, ενισχύοντας την ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις και να απολαμβάνουμε τη καθημερινότητά μας.