Η περίοδος που διανύουμε έχει επιφέρει σημαντικές συναισθηματικές εναλλαγές στους περισσότερους από εμάς, προκαλώντας συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα.
Σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, δυσκολίες και απρόσμενες καταστάσεις, όπως συμβαίνει στη διάρκεια μίας πανδημίας, μερικά από τα πιο συνήθη συναισθήματα είναι:
- Φόβος για την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων.
- Άγχος για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πότε θα τελειώσει.
- Θυμός για τις συνεχόμενες αλλαγές και εξελίξεις που παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα.
- Λύπη για την αναγκαστική απόσταση με οικείους, συγγενείς και φίλους.
- Ανασφάλεια για το μέλλον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η οικονομική καταστροφή και οι γενικότερες επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο αριθμός όσων αναζητούν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Οι πανδημίες μας επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα: ο στιγματισμός και η ξενοφοβία αποτελούν δύο πτυχές της κοινωνικής επίπτωσής τους. Από την άλλη, παρατηρείται συχνά η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ιατρική κοινότητα, κάτι που ως επακόλουθο συνδέεται με μη τήρηση των συστάσεων για τη διασφάλιση της υγείας και με θεωρίες συνωμοσίας.
Η σημερινή κατάσταση λόγω του COVID-19 μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και συμπτώματα που μοιάζουν με ψύχωση, όπως επίσης, να οδηγήσει σε μεταπτώσεις διάθεσης, προβλήματα ύπνου, συμπεριφορές που μοιάζουν με φοβία, κ.λπ.
Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα:
- Σωματικά: δυσκολία στον ύπνο και στο φαγητό
- Συναισθηματικά: φόβο, λύπη, θυμό, κ.λπ.
- Συμπεριφορικά: μειωμένη όρεξη για εργασία, κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, επιθετικότητα, κ.λπ.
Για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας, χρειάζεται αρχικά να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποδοχή των συναισθημάτων μας. Αν αποδεχθούμε τα συναισθήματά μας και δώσουμε λίγο χρόνο, θα ανακαλύψουμε την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες προσαρμογής.
Παρατηρώντας τα θετικά της κατάστασης
Η ψυχική κόπωση που επιφέρουν τα περιοριστικά μέτρα ίσως δεν μας αφήνουν τα δούμε τα θετικά στοιχεία της κατάστασης. Ποια είναι αυτά;
Έχουμε περισσότερο χρόνο:
- Για να κάνουμε πράγματα με την οικογένειά μας.
- Να δοκιμάσουμε νέες δραστηριότητες.
- Να εντάξουμε καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας ως προς το ωράριο ύπνου, τα γεύματα, την άσκηση, κλπ. Να διαβάσουμε τα βιβλία που δεν προλαβαίνουμε τον υπόλοιπο καιρό.
- Να απολαύσουμε μερικές ωραίες ταινίες ή ντοκιμαντέρ.
- Να ασχοληθούμε με την οργάνωση των χώρων του σπιτιού.
- Να κάνουμε ό,τι μας χαλαρώνει (μαγείρεμα, κηπουρική, κ.λπ.).
Tips
- Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σενάρια για το μέλλον και συνήθως σκέφτονται το χειρότερο ενδεχόμενο. Προτιμήστε να εστιάζετε στο τώρα, στο σήμερα, είναι το μόνο που έχουμε πραγματικά. Όταν αισθάνεστε άγχος, λύπη, θυμό, πάρτε μερικές αργές διαφραγματικές αναπνοές και εστιάστε σ’ εκείνα για τα οποία αισθάνεστε ευγνώμων.
- Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις γύρω από τον COVID-19, αλλά προσπαθήστε να περιορίσετε την υπερπληροφόρηση από τα ΜΜΕ.
- Διατηρείστε την επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα που δεν μπορείτε να συναντήσετε, διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.
- Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.