Σας προτείνουμε 3 μουσεία που δε θα αφήσουν κανένα παιδί που #μένει σπίτι, ή θέλει να περάσει ποιοτικό χρόνο στο διαδίκτυο… ασυγκίνητο! Στο Μουσείο Κοτσανά ξεκινούν οι live streaming ξεναγήσεις στις εκθέσεις με θέμα τις αρχαίες συσκευές, τα αρχαία μουσικά όργανα και τα επιτεύγματα του Νικολά Τέσλα σε μία 50λεπτη ενδιαφέρουσα διαδικτυακή αφήγηση για όλη την οικογένεια. Στο ίδιο ψηφιακό τέμπο… ακουμπάει και το online εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης που περιλαμβάνει περιηγήσεις στους χώρους του Μουσείου, σε περιοδικές εκθέσεις καθώς και σε επιλεγμένες αρχειακές συλλογές της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, όπως επίσης και δυνατότητα παρακολούθησης ομιλιών και διαλέξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο. Τέλος, το πρώτο διαδικτυακό μουσείο για τη ναυτιλία, από τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή Γεώργιο Μ. Φουστάνο, είναι εδώ και πολύ καιρό «εν πλω» με στόχο την προβολή του διαχρονικού έργου της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και της συμβολής της στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, μαζί με αρχειακό φωτογραφικό υλικό και βίντεο που επικαιροποιούνται συχνά από τον ελληνικό και διεθνή στόλο, τα λιμάνια, τις εφοπλιστικές οικογένειες και διάφορα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που απαρτίζουν ένα πλούσιο αφιέρωμα στην ναυτιλία για μικρούς και μεγάλους επίδοξους… πλοιοκτήτες!
1. Διαδικτυακές ξεναγήσεις live streaming στις εκθέσεις του Μουσείου Κοτσανά
Photo Credit: kotsanasmuseum.com
Διανύοντας ξανά μία περίοδο που όλοι καλούμαστε να δείξουμε ατομική και κοινωνική ευθύνη μένοντας στο σπίτι, το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Κολωνάκι), μάς καλεί να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας και μάς προσκαλεί σε ένα διαδικτυακό ταξίδι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας μέσω διαδικτυακών ξεναγήσεων –live streaming – στις μόνιμες & περιοδικές εκθέσεις του.
Με τη βοήθεια του διαδικτύου, οι έμπειροι Μουσειοπαιδαγωγοί του Μουσείου είναι έτοιμοι να σας συνοδεύσουν σε ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κινούμενοι σε πραγματικό χρόνο στον χώρο της έκθεσης που θα επιλέξετε και απαντώντας σας σε τυχόν ερωτήσεις.
Η διάρκεια της ζωντανής ξενάγησης είναι 60 λεπτά και έχει διαμορφωθεί με βάση την εμπειρία του άρτια επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού του Μουσείου σε συνάρτηση με τα εξατομικευμένα ενδιαφέροντα του κάθε επισκέπτη και την πλούσια τεχνογνωσία ως προς τις συμμετοχικές διαδικτυακές ξεναγήσεις.
Η τεχνολογία αιχμής του παρελθόντος ζωντανεύει σε τρεις διαστάσεις μπροστά μας. Τα τεχνολογικά επινοήματα των σπουδαίων εφευρετών της αρχαιότητας αποκαλύπτουν τα μυστικά της φυσικής και των μαθηματικών στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των αρχαίων Ελλήνων και όχι μόνο!
Παράλληλα, παρέχεται η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που είχαν δρομολογήσει την επίσκεψή τους στις εκθέσεις του Μουσείου, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή τους, να γνωρίσουν τις σπουδαίες ανακαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και αυτές του σπουδαίου επιστήμονα Νίκολα Τέσλα μέσα από την αξιοποίηση της live streaming διαδικτυακής ξενάγησης στο πλαίσιο ενός τηλεμαθήματος.
Φυσικά, η καινοτόμος αυτή παροχή του Μουσείου απευθύνεται επίσης σε επισκέπτες όλων των ηλικιών που θέλουν να γεμίσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να ζήσουν μια πρωτόγνωρη ψηφιακή εμπειρία, στηρίζοντας παράλληλα τους Πολιτισμικούς Φορείς της χώρας τους.
Μπορείτε να επιλέξετε την ημέρα και ώρα της διαδικτυακής σας ξενάγησης για τις εξής εκθέσεις:
-«Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών»
-«Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια»
-«Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον»
Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος, μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην αγγλική γλώσσα.
Τηλέφωνα: 2114110044, 6907292002
Κόστος: 5 ευρώ
Ηλικίες: 6 ετών και άνω
2. Συντροφιά στο lockdown: Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας
Photo Credit: historical-museum.gr
To Ιστορικό Μουσείο παραμένει κοντά στους φίλους του, ενισχύοντας τη διαδικτυακή παρουσία και επικοινωνία με τη δράση «Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας» για ακόμα μια φορά, μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου.
Με τη δράση αυτή διατίθενται ελεύθερα υφιστάμενες και νέες ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και προσβλέπουν στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου.
Οι ήδη υπάρχουσες ψηφιακές εφαρμογές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνουν περιηγήσεις στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, σε περιοδικές εκθέσεις καθώς και σε επιλεγμένες αρχειακές συλλογές της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ).
Διαδικτυακά υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης ομιλιών και διαλέξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο και πρόσβαση σε εκδόσεις της ΕΚΙΜ. Πρόσθετες εφαρμογές θα τεθούν στη διάθεση των μικρών και μεγάλων φίλων του Ιστορικού Μουσείου στις επόμενες μέρες.
Επίσης, όλες οι on-line υπηρεσίες του Μουσείου, όπως το e-shop θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.
Στο διάστημα αυτό το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σας προσκαλεί να το επισκεφθείτε ψηφιακά έως ότου να ανοίξουν οι πόρτες του ξανά. Μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης και με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. το Ιστορικό Μουσείο αναστέλλει τη λειτουργία των εκθεσιακών του χώρων από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ως το τέλος Νοεμβρίου 2020.
Το ίδιο ισχύει για τη Βιβλιοθήκη της Ε.Κ.Ι.Μ.
3. Το πρώτο διαδικτυακό μουσείο ναυτιλίας είναι γεγονός και ανοιχτό για όλες τις ηλικίες!
Photo Credit: greekshippingmiracle.org
Το Greek Shipping Miracle, το πρώτο διαδικτυακό μουσείο για τη ναυτιλία, ιδρύθηκε το 2014 από τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή Γεώργιο Μ. Φουστάνο, με στόχο την προβολή του διαχρονικού έργου της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και της συμβολής της στην εθνική και παγκόσμια οικονομία.
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το πολυσύνθετο αυτό εγχείρημα παίρνει τη μορφή μιας εκπαιδευτικής ιστοσελίδας, που προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ανακαλύψουν την πορεία της πρώτης ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο ακολουθώντας την οικεία διάταξη ενός μουσείου. Κορμός του Greek Shipping Miracle – οι κεντρικές αίθουσες του μουσείου, θα λέγαμε– είναι δώδεκα ιστορικές ενότητες όπου αναπτύσσεται η εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας, από τα πρώτα της βήματα τη δεκαετία του 1870 έως τον 21ο αιώνα, με τη βοήθεια αδημοσίευτου, σε μεγάλο βαθμό, φωτογραφικού και άλλου αρχειακού υλικού.
Παράλληλα, ειδικές ενότητες, οι οποίες ενεργοποιούνται και ενημερώνονται τακτικά με την προσθήκη νέου υλικού, παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς του κλάδου.
12 Σημαντικές Ενότητες του Μουσείου
- Οι Ναυπηγήσεις των Ελλήνων
- Ελληνική Επιβατηγός Ναυτιλία
- Πλοία Liberty
- Ελληνικά Λιμάνια στις αρχές του 20ου αιώνα
- Ο Πειραιάς τον 20ο αιώνα
- Ελληνική Ναυτιλία και Παγκόσμιοι Πόλεμοι
- Ελληνόκτητα Ατμόπλοια (1870 – 1941)
- Κοινωφελές Έργο Ελλήνων Εφοπλιστών
- Χερσαίες Επενδύσεις Ελλήνων Εφοπλιστών
- Συνέδρια Εκδηλώσεις και Εκθέσεις
- Ναυτιλία και Περιβάλλον
- Έλληνες Πολιτικοί και Ναυτιλία
- Ναυτιλιακά Έγγραφα και Άρθρα
- Προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας
Σημαντικός αριθμός από εταιρείες και προσωπικότητες με μακρόχρονη παρουσία στον χώρο –οι Υποστηρικτές Ίδρυσης– έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του Greek Shipping Miracle. Η συμβολή δεκάδων εταιρειών και οργανισμών –Υποστηρικτών Λειτουργίας– από τον ευρύτερο ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό κλάδο διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και συνεχή ανάπτυξή του.
Έχοντας πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά αρχεία για τη ναυτιλία παγκοσμίως, το Greek Shipping Miracle προσελκύει ήδη επισκέπτες από 160 περίπου χώρες.
Παρόλο που η ναυτιλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού, η συμβολή της σπάνια αναγνωρίζεται, ενώ οι υπηρεσίες της θεωρούνται συχνά ως δεδομένες.
Με αυτό το σκεπτικό, πρόσφατα δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή ενότητα αφιερωμένη στη παγκόσμια ναυτιλία, η οποία, προβάλλοντας τη διαχρονική εξέλιξή αυτής της δραστηριότητας, αναδεικνύει βασικά χαρακτηριστικά της: συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για μια βιομηχανία χωρίς σύνορα, που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα.
Επιπλέον, ότι βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και ενισχύει τις οικονομίες ανεπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων κρατών μέσω της μεταφοράς βασικών αγαθών και πρώτων υλών σε προσιτό κόστος και με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον.