3 διαδικτυακές προτάσεις για όλη την οικογένεια για τον Νοέμβριο 2020

Ημέρες Καραντίνας σημαίνουν πολύ σινεμά, ραδιόφωνο και βιβλία από το σπίτι!

Το CKG προτείνει 3 ιδέες για όλη την οικογένεια που θα «χρωματίσουν» τις ημέρες που #μένουμε ασφαλείς στο σπίτι με μουσική, εικόνες, ιστορίες για όλους! Το διαχρονικό 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται διαδικτυακό και παραμένει διεθνές με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, ελληνικές παραγωγές και ενδιαφέροντα αφιερώματα που περιγράφουν το σήμερα! Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει το Movement Radio, μία διαδικτυακή, ραδιοφωνική πλατφόρμα που θα βρίσκεται online 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, με πρωτότυπες ραδιοφωνικές δράσεις από μια πολυάριθμη ομάδα παραγωγών από την ελληνική και παγκόσμια σκηνή, με εκπομπές λόγου και αφιερώματα στη μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Τέλος, βρείτε χρόνο να περιηγηθείτε διαδικτυακά στην 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με κεντρικό αφιέρωμα μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα, «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο», ενώ μεταξύ άλλων ενημερωθείτε για το άκρως επίκαιρο αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» που ξεφυλλίζει νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών.

1. Σινεμά με κάθε τρόπο: Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει online

Σινεμά με κάθε τρόπο - Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει online

Photo Credit: filmfestival.gr

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει online από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, με την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, με συναρπαστικά αφιερώματα και με ανατρεπτικές ταινίες. Σύνολο: 177 ταινίες.

Σημείωμα από τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκη:

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑΙΝΙΕΣ;

  • Μπείτε στο www.filmfestival.gr και ακολουθήστε το σύνδεσμο TIFF61 ONLINE.
  • Δημιουργείτε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε.
  • Βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.
  • Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3€) και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε!
  • Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας για όλες τις προβολές ανεξαρτήτως ημέρας, όμως μπορείτε να δείτε κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της.
  • Την ημέρα της προβολής της, η ταινία είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί και για 24 ώρες.
  • Θα πρέπει να ολοκληρώσετε την προβολή μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.
  • Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.
  • Κάθε μέρα 10.00 με 24.00 μέσω live chat για να απαντηθούν ερωτήσεις και απορίες.

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένες θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα. Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

  • Η αυλαία του 61ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 με το συγκινητικό Ταξίδι της Φάλαινας του Φίλιπ Γιούργιεφ. Πριν την ταινία έναρξης παρακολουθήστε ένα πρωτότυπο σύντομο βίντεο, με χαιρετισμούς και ευχές από τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που μπορεί αυτή τη φορά να μην τους βλέπετε, αλλά θα βρίσκονται εκεί κάθε στιγμή του online 61ου Φεστιβάλ.
  • Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, με την προβολή της ταινίας Δεν θα ξαναχιονίσει των Μαουγκοζάτα Σιμόφσκα και Μίχαου Ένγκλερτ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Υποδεχόμαστε στο 61ο ΦΚΘ 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

  • 15 ταινίες σε πρώτη προβολή
  • 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»
  • 2 κλασικές αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες στις διαδικτυακές προβολές τους.

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Το 61ο ΦΚΘ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά με δύο νέα βραβεία για ελληνικά πρότζεκτ στην Αγορά, μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας ελληνικών ταινιών, με το εργαστήριο Agora Lab για ελληνικά πρότζεκτ, με τη συμμετοχή έξι επαγγελματιών από την Ελλάδα στο Thessaloniki Locarno Industry Academy International και μέσα από τη στενότερη συνεργασία με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • To πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το 61ο ΦΚΘ τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι η Οικειότητα, Μια Σύγχρονη Τυραννία, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σέννετ, Η τυραννία της οικειότητας (εκδόσεις Νεφέλη). Στο τμήμα συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για τα Μήλα του Χρήστου Νίκου, το Kala Azar της Τζάνις Ραφαηλίδου και το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη.
  • Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, βλέπουμε 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. 
  • Πρόκειται για τις ταινίες Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, All the Pretty Little Horses του Μιχάλη Κωνσταντάτου και Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας».
  • Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take.
  • Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.
  • Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.
  • Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward.
  • Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι προβολές Youth Screen του online 61ου Φεστιβάλ θα είναι δωρεάν διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 7-8 και το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι, για περιορισμένο αριθμό προβολών.

Το Φεστιβάλ εκτός από το εισιτήριο των 3 ευρώ/θέαση, προσφέρει και ειδικά πακέτα προβολών, σε προνομιακές τιμές:

Το online 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, της COSMOTE TV Mεγάλου Xορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean επίσημου αερομεταφορέα, και της Fischer χορηγού βραβείων κοινού. 

Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία του 61ου ΦΚΘ. Καλές προβολές!

2. Ακούστε όλη την  ημέρα το Movement Radio: Δωρεάν διαδικτυακό ραδιόφωνο από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ακούστε όλη την  ημέρα το Movement Radio - Δωρεάν διαδικτυακό ραδιόφωνο από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Photo Credit: onassis.org

Η ΣΤΕΓΗ στο ραδιόφωνο. Το Movement Radio, ο διεθνής διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με έδρα την ΑΘΗΝΑ, προκάλεσε αίσθηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Movement 1920-2020: Πέρα και ανάμεσα από σύνορα» τον Φεβρουάριο του 2020 και αρχίζει να εκπέμπει εκ νέου, σε επιμέλεια των Detach (Voltnoi & Quetempo).

24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, με πρωτότυπες ραδιοφωνικές δράσεις από μια πολυάριθμη ομάδα παραγωγών από την ελληνική και παγκόσμια σκηνή, από τους Optimo έως τη Moor Mother, από τον Alan Bishop έως τον Christopher C. King, από τους Black Athena έως την Carina, το Μovement Radio συντονίζεται με τον κόσμο.

Το πρόγραμμα αποτελείται από καθημερινές ζωντανές εκπομπές, dj-sets και θεματικά μουσικά αφιερώματα, συνεντεύξεις και εκπομπές λόγου, ζωντανά events κ.ά. Το δυναμικό του σταθμού είναι μια πολυσυλλεκτική σύνθεση από τη γεμάτη παλμό και εξωστρέφεια ελληνική dj, hip hop και electronica σκηνή, καθώς και από σκηνές και υβρίδια που αναδύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου.

Το Movement Radio είναι μια πολιτιστική πλατφόρμα που εστιάζει στη νέα μουσική παραγωγή, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της, μοιράζεται από κοινού ιστορίες που δεν έχουν ακόμα ειπωθεί, μιλάει με ιδέες και ήχους, αφουγκράζεται την τρέχουσα πολιτική και κριτική σκέψη, διασχίζει ένα φανταστικό αρχιπέλαγος πέρα από γεωγραφίες και χρονολογίες, είναι μια πολιτιστική συγκολλητική ουσία μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το νέο αυτό ραδιόφωνο είναι ένας πομπός που θα καταγράψει, θα διαδώσει και θα ενώσει αυτό το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, εκπέμποντας από την ΑΘΗΝΑ.

Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής και ραδιοφωνικής σκηνής.

H Moor Mother, πειραματική ράπερ από τη Φιλαδέλφεια, επιμελείται μια ραδιοφωνική μηνιαία εκπομπή παρουσιάζοντας νέους μουσικούς που είτε έχει συνεργαστεί μαζί τους είτε έχει επηρεαστεί από αυτούς.

Η Tash LC, Αγγλίδα παραγωγός τζαμαϊκανής καταγωγής, παρουσιάζει μια σειρά με σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και afrobeat.

Η Deena Abdelwahed, Τυνήσια παραγωγός, με το μηνιαίο της mix μάς παρουσιάζει τη νέα ηλεκτρονική χορευτική σκηνή της Μεσογείου.

Ο Αμερικανοαρμένιος dj και δημοσιογράφος Jackson Allers, με έδρα τη Βηρυτό, μέλος της ομάδας DJ Beirut Groove Collective, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο μουσικό παρελθόν του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής.

Ο βραβευμένος με Grammy παραγωγός Christopher C. Κing, γνωστός στη χώρα μας από το διεθνές μπεστ-σέλερ βιβλίο του «Ηπειρώτικο Μοιρολόι», ψάχνει μέσα από τη σπάνια συλλογή του δίσκων 78 στροφών την εσωτερική ηχητική σύνδεση ανάμεσα σε μουσικές συνθέσεις που τις χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση σε αυτό τον κόσμο.

Ο Αμερικανός Alan Bishop, συνιδρυτής του εμβληματικού εθνομουσικολογικού label Sublime Frequencies και της αβανγκάρντ μπάντας Sun City Girls, αναλαμβάνει να διευρύνει τη μουσική γεωγραφία μας, εστιάζοντας σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.

Ο Maxton Fort, ιδρυτής του αιγυπτιακού avant-label Nashazphone, θα μας μυήσει στις νέες τάσεις του electro chaabi, αλλά και στους πειραματισμούς της σκηνής του Καΐρου.

O Ziad Nawfal, βετεράνος Λιβανέζος ραδιοφωνικός παραγωγός, ιδρυτής του μουσικού φεστιβάλ Irtijal της Βηρυτού, αλλά και του label Ruptured, θα μας εισάγει στην ηλεκτρονική και πειραματική σκηνή της Βηρυτού και της Μέσης Ανατολής.

H μουσικός και θερεμινίστρια από τη Θεσσαλονίκη May Roosevelt επανεπισκέπτεται το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» και, ακολουθώντας την πορεία των ηρώων του βιβλίου, ανακαλύπτει τοπικές μουσικές από το χτες και το σήμερα με αφορμή το ταξίδι τους.

Στις εκπομπές λόγου συμπεριλαμβάνονται επίσης ραδιοφωνικές παρεμβάσεις από μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων τις Αθήνας. Οι Syrian Greek Youth Forum, μια από τις πιο δραστήριες δημιουργικές ομάδες της πόλης, παρουσιάζουν μια σειρά από ηχογραφήσεις πεδίου από συνοικίες της Αθήνας, αραβική ποίηση, συνεντεύξεις, μουσική και πολιτικές αναλύσεις γεμάτες από τη φαντασία που χρειάζεται η καθημερινή ζωή. Η οργάνωση των συμπολιτών μας μεταναστών από την Ακτή του Ελεφαντοστού, C.I.G., θα παρουσιάσει μια σειρά από εκπομπές γύρω από την κουλτούρα, τη μουσική και την ιστορία του τόπου τους, καθώς και τις δράσεις της κοινότητάς τους.

Συμμετέχουν επίσης:
· Το επιδραστικό dj ντουέτο Optimo από τη Γλασκώβη, που στην εικοσαετή πορεία του επανακαθόρισε το τι μπορεί να είναι η χορευτική μουσική στις μέρες μας
· ο Δομινικανός εικαστικός και παραγωγός Kelman Duran, resident dj του club Rail Up του LA και πνευματικός πατέρας του υβριδίου ambient reggaeton
· ο Bill Kouligas, μουσικός, designer και dj, ιδρυτής του label Pan
· ο Λιβανέζος μουσικός και dj Rabih Beaini, μια από τις πιο επιδραστικές περσόνες στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική σκηνή της αραβικής διασποράς, ιδρυτής της δισκογραφικής Morphine
· το ντουέτο των ραδιοφωνικών παραγωγών Black Athena, γνωστό από τη δουλειά του (και δισκογραφική) πάνω στην ελληνική σκηνή trap και hip hop
· ο Jay Glass Dubs, το dub alter ego του μουσικού, εικαστικού και sound artist Δημήτρη Παπαδάτου, μιας από τις πιο εξωστρεφείς περσόνες της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής
· το αθηναϊκό ντουέτο των Ice_Eyes, ενεργό μέλος της cross cultural νέας ηλεκτρονικής σκηνής της Αθήνας
· ο Αδαμάντιος Καφετζής, ιδρυτής της δισκογραφικής Teranga Beat με τις εμβληματικές μουσικές επανεκδόσεις από χώρες της Αφρικής (Σενεγάλη, Αιθιοπία), καθώς και σύγχρονες κυκλοφορίες από την Ελλάδα (Εβρίτικη Ζυγιά).

KRAFTWERK – ENDLESS EUROPE
Μια ψηφιακή διάσκεψη | 10 Δεκεμβρίου 2020
Η μουσική των Kraftwerk εξέφραζε ένα συγκεκριμένο μεταπολεμικό φουτουριστικό φαντασιακό, γεμάτο κοινωνικές προσδοκίες για ένα λαμπρότερο μέλλον με περισσότερη ειρήνη, ισότητα και ευημερία. Αυτή η μελλοντική «ουτοπία» είναι ίσως το παρόν μας, μια περίοδος κατά την οποία αυτές οι προσδοκίες του παρελθόντος σταδιακά ξεφούσκωσαν μέσα από μια διαδικασία που ο Mark Fisher έχει περιγράψει ως «τη σταδιακή ακύρωση του μέλλοντος». Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας μπορούν να καταδειχθούν στις τρέχουσες δυστοπίες μας μιας λιγότερη ενωμένης Ευρώπης, που χαρακτηρίζεται από ατελείωτες κρίσεις και μια έλλειψη οράματος για ένα (κοινό) μέλλον. Αυτό το αφιέρωμα στη θεματική και μουσική παλέτα του συγκροτήματος μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα για την επανεξέταση μιας εποχής προοδευτικών ιδεών και σημαντικών κοινωνικών μετασχηματισμών στη μεταπολεμική Ευρώπη, μιας εποχής που όχι μόνο διαμόρφωσε αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει το παρόν μας.
Τι μπορούν να μεταφέρουν αυτές οι αφηγήσεις στα κοινωνίες μας, που αυτή την περίοδο βιώνουν ένα θόλωμα των ορίων μεταξύ φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής σφαίρας, καθώς και ένα ακυρωμένο μέλλον; Θα μπορούσαμε να μετασχηματίσουμε τις σημασίες τους εκτός του οικοσυστήματός τους και να τις εντάξουμε σε μια κριτική του 21ου αιώνα;
Από 2 Νοεμβρίου 2020

3. 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή, με μεγάλα ονόματα και αφιερώματα

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - Διαδικτυακή, με μεγάλα ονόματα και αφιερώματα

Photo Credit: Facebook.com

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σε ένα πρόγραμμα 11 ημερών (19-29 Νοεμβρίου), με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων καθώς και των επαγγελματικών συναντήσεων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.

Αφιερώματα
Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο», ενώ το αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» ξεφυλλίζει νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών.

Το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και Μνήμη», παίρνει αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων και το «Το ’21 σήμερα» διερευνά τη βιβλιοπαραγωγή και το πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από την Ελληνική Επανάσταση. Για 5η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία». Η παιδική γωνιά ”τρυπώνει” μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς ένας από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ, η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» θα έχει και πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσα από τις τάξεις. Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s talk».

Μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας
Μερικά από τα γνωστά ονόματα που καταγράφονται στον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της διοργάνωσης είναι ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι, του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία», ο Γάλλος διεθνολόγος - πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) με πιο πρόσφατο το Βιβλίο του «Έξοδος από το χάος», ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ (Μεταίχμιο) με το τελευταίο του βιβλίο «Νέα σκοτεινή εποχή: Η Τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος» και από τις ίδιες εκδόσεις ο Νίκλας Νατ οχ Νταγκ που γεννήθηκε στη Σουηδία και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της χώρας με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημά του «1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης».
Και ακόμη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Μελάντρι (Καστανιώτης), συγγραφέας του μυθιστορήματος «Σωστό αίμα», ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος (Πατάκης) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Ο άντρας που επέστρεψε», ο Βρετανός Πολ Μέισον (Καστανιώτης), δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας των βιβλίων «Μετακαπιταλισμός» (2016) και «Καθαρό, λαμπρό μέλλον» (2020), ο Ισπανός Χαβιέρ Θέρκας (Πατάκης) με το τελευταίο του βιβλίο «Ο μονάρχης των σκιών», ο Βρετανός ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον (Πατάκης), με τελευταίο βιβλίο του το «Ελλάδα: βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους», ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο (Πατάκης), με το επίκαιρο βιβλίο του «Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας», ο 
εγκατεστημένος στη Βρετανία Έλληνας συγγραφέας Πάνος Καρνέζης (Πατάκης), αλλά και οι Γάλλοι συγγραφείς Πιερ Ασουλίν (Πόλις) και Ζαν - Πολ Ντυμπουά (Δώμα), στο πλαίσιο της παρουσίασης του βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
«Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι ο Πολιτισμός και κυρίως το βιβλίο οφείλουν να διαδραματίζουν ενισχυτικό ρόλο στη συλλογική συνείδηση συμβάλλοντας στην ανάταση μιας κοινωνίας, ιδιαιτέρως όταν αυτή βρίσκεται σε πίεση λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ, Νίκος Α. Κούκης.

Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Από 19 – 29 Νοεμβρίου 2020