Το Θέατρο και οι Τέχνες γενικότερα, ευδοκιμούν ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως συνέβαινε ανέκαθεν και όπως το αντιλαμβανόμαστε τώρα σε αυτή την απαιτητική υγειονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, το CKG προτείνει 3 θεατρικά εργαστήρια που «διδάσκεται» με βιωματικό και εναλλακτικό τρόπο η τέχνη και η τεχνική θεάτρου με πρωτότυπο τρόπο, με τελικό στόχο τη μύηση παιδιών διαφόρων ηλικιών στην ιστορία και στη χαρά του θεάτρου, καθώς και στην καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην απόκτηση γνώσης και προσωπικής ανάπτυξης μέσα από τη θεατρική διαδικασία. Στο εργαστήρι θεάτρου της Ξένιας Καλογεροπούλου εξελίσσεται η σκέψη και η προβολή ταλέντων μέσω θεατρικού παιχνιδιού και τεχνικών αυτογνωσίας για μαθητές νηπιαγωγείου, έως λυκείου! Στο εργαστήρι του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν για εφήβους, στο λεγόμενο Φυτώριο, τα παιδιά χρησιμοποιούν το σώμα και τη φωνή τους, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, ενώ παράλληλα εκτονώνονται δημιουργικά! Τέλος, στο Θέατρο Καλλιρόης – με φόντο την Ακρόπολη – οργανώνονται εργαστήρια θεατρικής αγωγής για παιδιά Γυμνασίου, έως και Α’ Λυκείου με στόχο την πειθαρχία, τη λήψη αποφάσεων, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεξέλιξη!
1. Εργαστήρι Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου, για νήπια, παιδιά και εφήβους, περίοδος 2020-2021!
Η ταλαντούχα εκπαιδευτικός θεάτρου Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο μέσα από τα εργαστήρια θεάτρου που και φέτος – εντός Covid – προτείνουν ανανεωμένα προγράμματα για παιδιά από 5 έως 18 ετών, τηρώντας με σθένος τους στόχους της σχολής, δηλαδή, διερεύνηση, ενσωμάτωση, ανάδειξη ταλέντων σε ιστορίες που έχουν στιγματίσει την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας!
Τα προγράμματα ξεκινούν από μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Μαΐου, με εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικού δράματος και περιλαμβάνουν διαφορετικές ενότητες της καλλιτεχνικής αγωγής (λογοτεχνία, κινηματογράφος, κίνηση, κόμικς).
Οι ομάδες των παιδιών θα είναι ολιγομελείς (τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας όπως καθορίζονται από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας).
Επίσης, έχει προγραμματιστεί και αξιοποίηση της αυλής του χώρου, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Όλο το πρόγραμμα θα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε, σε δεδομένη χρονική στιγμή που ενδεχομένως χρειαστεί, το μάθημα από την παρουσία στο φυσικό χώρο θα μεταφερθεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα για όλες τις ομάδες των παιδιών χωρίς να χαθεί καμία συνάντηση.
Τα μαθήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα θα επανασχεδιαστούν στοχευμένα από τους σταθερούς δασκάλους του εργαστηρίου, που θα αξιοποιήσουν νέα εργαλεία και τρόπους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πλατφόρμας, αλλά και από καλεσμένους δασκάλους με εμπειρία σε αυτό τον τομέα των νέων μέσων.
Οι ομάδες των παιδιών χωρίζονται ανά σχολικές τάξεις, ενώ προσφέρεται έκπτωση 12% σε όλα τα τμήματα παιδιών και εφήβων του εργαστηρίου.
Φυσικά η παραπάνω έκπτωση δεν επηρεάζει την ποιότητα και το περιεχόμενο του προγράμματος, όπως και τους επιλεγμένους εξειδικευμένους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που παρουσιάζουν όλο αυτό το σημαντικό εγχείρημα.
Νηπιαγωγείο-Α´& Β´ Δημοτικού:
Σάββατο: 11.00-12.30
Κόστος με την αναπροσαρμογή: 500 EUR
Εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις
Γ´& Δ´ Δημοτικού:
Σάββατο: 12.45-14.45
Ε´& ΣΤ´ Δημοτικού-Α´ Γυμνασίου:
Σάββατο: 15.00-17.00.
Β´& Γ ´Γυμνασίου- Λυκείου:
Παρασκευή: 19.00-21.00
Υπεύθυνη του συγκεκριμένου Εργαστηρίου είναι η Σοφία Πάσχου (σκηνοθέτης, δασκάλα θεάτρου).
Κόστος με την αναπροσαρμογή: 540 EUR.
Εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις
Σε περίπτωση άμεσης εξόφλησης ισχύει έκπτωση 15% (δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων).
Υπεύθυνοι των ομάδων είναι δάσκαλοι εξειδικευμένοι στο εκπαιδευτικό δράμα και θέατρο (Drama/ Theatre in Education).
Για όλες τις διδασκαλίες των παιδιών τη γενική εποπτεία έχει η διευθύντρια του εργαστηρίου, Πέγκυ Στεφανίδου. Για πληροφορίες και εγγραφές, ζητήστε την Υπεύθυνη Εποπτείας του Εργαστηρίου, κα Αντωνία Βλάχου
Εργαστήρι Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου
Ναυάρχου Νικοδήμου 22, Αθήνα
2103249829, 6977843378
Κόστος: 500 & 540 ευρώ τη σεζόν
Ηλικίες: 5 – 18 ετών
2. Νέοι εκπαιδευτικοί ορίζοντες για το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης και σύγχρονης ψηφιακής αντίληψης!
Μια νέα εποχή για τις παραστατικές τέχνες, κατά την οποία, πέρα από το βασικό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, το Θέατρο Τέχνης επιχειρεί, όπως πολλοί διεθνείς καλλιτεχνικοί οργανισμοί, να αναπτύξει μια ευρύτερη, πολυδιάστατη δράση μέσα από τρεις βασικούς άξονες:
- το ψηφιακό ρεπερτόριο και την ψηφιακή εκπαίδευση
- τη δια βίου μάθηση για επαγγελματίες του θεάτρου
- τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις για όλους μέσα αλλά και έξω από τις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης
Το Θέατρο Τέχνης δημιουργεί με αυτό τον τρόπο παραστάσεις και δράσεις που σχεδιάζονται εξαρχής για το διαδίκτυο σε πολυμεσική (web), ηχητική (audio) ή ζωντανή (live) μορφή, ανοίγοντας τον διάλογο μεταξύ θέατρου και ψηφιακής πραγματικότητας σε επίπεδο δημιουργίας και όχι μόνο μετάδοσης, ενώ διευρύνει τη σχέση του θεάτρου και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι επιχειρήσεις ή ο τουρισμός αλλά και επεκτείνει την εκπαιδευτική του δράση πέρα από την επαγγελματική εκπαίδευση ηθοποιών που παρέχει η Δραματική του Σχολή από το 1942 έως σήμερα. Ταυτόχρονα δε διστάζει να βγει έξω, για να συναντήσει το κοινό εκτός θεατρικών σκηνών.
Να σημειωθεί ότι όσα ανακοινώνουμε σήμερα, αποτελούν μόνο την έναρξη ενός παράλληλου με το ρεπερτόριο προγράμματος, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν 2020-21.
Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης, τονίζοντας ότι τίποτα δεν υποκαθιστά τη μοναδική εμπειρία του ζωντανού θεάτρου, προετοιμάζεται για την έναρξη του ρεπερτορίου 2020-21, που πρόκειται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Το φετινό ρεπερτόριο χαρακτηρίζεται από σημαντικές συνεργασίες και συμπράξεις, δίνει έμφαση στο ελληνικό έργο και τους ελληνικούς μύθους αλλά και σε προτάσεις νέων σκηνοθετών, ενώ είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί φέτος με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να δώσει φωνή σε αξιόλογους καλλιτέχνες που θέλουν να εκφράσουν αυτή τη δύσκολη για όλους μας εποχή: «όσα αισθάνετο η καρδιά»…
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με θέμα την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, το έργο του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας και πολλά άλλα. Για μια εναλλακτική λειτουργία των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων. Τα πρώτα προγράμματα σχεδιάζονται και προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2020.
Α – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΦΥΤΩΡΙΟ»
Εργαστήρια για εφήβους (11-17 ετών)
Το εργαστήριο διδάσκει σε εφήβους τις βασικές αρχές του θεάτρου, την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της φαντασίας, της δημιουργικότητας. Τους μαθαίνει να χρησιμοποιούν το σώμα και τη φωνή τους ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους, ενώ παράλληλα τους παρέχει έναν ασφαλή χώρο δημιουργικής εκτόνωσης.
Πρόκειται για ένα εργαστήριο με έμφαση στην κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό που αποτελούν τη δημιουργική βάση των παραστάσεων της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης. Από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΓΑΪΤΗ και την χορογράφο ΜΑΡΙΖΑ ΤΣΙΓΚΑ, σταθερούς συνεργάτες της Παιδικής Σκηνής και διδάσκοντες με πολυετή εμπειρία στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια πρωτότυπη παράσταση με λίγο λόγο, πολλή φαντασία, μουσική, κίνηση και χορό. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς στη σκηνή της Φρυνίχου.
Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19. Στις εγγραφές θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς λόγω των μέτρων, ο αριθμός των συμμετεχόντων επιβάλλεται να είναι περιορισμένος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ανάλογα με την επικαιρότητα και τις προτάσεις των συμμετεχόντων.
14 Νοεμβρίου 2020 - 5 Ιουνίου 2021 - Κάθε Σάββατο 11.30-14.30
Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210-3603941
Μηνιαίο κόστος: 60 ευρώ
Ηλικίες: 11 – 17 ετών
3. Μικροί Θίασοι: Θεατρικό εργαστήρι για έφηβους από το Θέατρο Καλλιρόης
Το Θέατρο Καλλιρρόης παρουσιάζει ένα εξάμηνο θεατρικό εργαστήριο για παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, καλλιεργώντας την αισθητική τους.
Ο Γιάννης Κουρκουμέλης, μετά από 15 χρόνια συνεργασίας με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης, οργανώνει στο Θέατρο Καλλιρρόης ένα εξάμηνο θεατρικό εργαστήριο για παιδιά Α΄,Β΄,Γ΄ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου.
Τα παιδιά παίρνουν αποφάσεις, αποκτούν δεξιότητες και ενεργοποιούν τις κρυμμένες δυνατότητες αυτοσυγκέντρωσης. Μαθαίνουν να εκτίθενται στη σκηνή με αυτοπεποίθηση εκφράζοντας τη γνώμη τους.
Οι «μεγάλοι» στόχοι των «Μικρών Θιάσων» θα παρουσιάζονται στη σκηνή κάθε τέλος του μήνα μετά το μάθημα και η σύνθεσή τους στο τέλος της σεζόν.
Οι εγγραφές ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου 2020. Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή ( 8-10 ατόμων) και η δίωρη εβδομαδιαία συνάντηση θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο πρωί (τμήματα 11.00-13.00 και 13.30-15.30).
Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020
Αιτήσεις συμμετοχής έως Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
Σημείωμα Υπεύθυνου Εμψυχωτή
Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία για 15 συνεχή χρονιά. Η σχέση που έχω με το αντικείμενο που διδάσκω στηρίζεται στη βαθιά πίστη μου για τις παιδευτικές δυνατότητες του θεάτρου.
Η συνεργασία, η αυτογνωσία, η προσομοίωση του φανταστικού στο πραγματικό, ο συγχρονισμός, η αποφασιστικότητα και ο σωστός καταμερισμός του εργασιακού χρόνου είναι τα κύρια σημεία της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας.
Η συμμετοχή του μαθητή στη λήψη αποφάσεων, στη διαδικασία παραγωγής του έργου και των διλημμάτων που προκύπτουν, πνευματικών και αισθητικών, σφυρηλατεί χαρακτήρα.
Δεν υπάρχει βαθμολόγηση∙ υπάρχουν ασκήσεις. Δεν είναι μόνο οι ασκήσεις∙ είναι η παρουσία. Δεν είναι μόνο η παρουσία∙ είναι η συμμετοχή. Δεν ολοκληρώνεται η συμμετοχή χωρίς συνεργασία. Δημιουργείται μ΄ αυτό τον τρόπο η ουσιαστική επικοινωνία, η συναινετική διαδικασία, η αποδοχή του ενός από τον άλλο. Η δημιουργική κοινωνία.
Γιάννης Κουρκουμέλης
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Κουρκουμέλη
Ο Γιάννης Κουρκουμέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επίσης πολλά χρόνια δίδαξε υποκριτική στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής υποκριτικής στα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία του Ψυχικού (2002-2017).
Σκηνοθεσία παραστάσεων (2003-2014):
Καινούργιο σπίτι – Κάρλο Γκολντόνι (2003),
Βάκχες – Ευριπίδης (2004),
Με αφορμή τη 12η νύχτα (2005)- Βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ,
Ηλέκτρα – Σοφοκλής (2006),
Το κουτί της Πανδώρας –Βασισμένο στο δοκίμιο « Διαβάζοντας» του Μαρσέλ Προυστ (2007),
Η φαλακρή τραγουδίστρια- Ιονέσκο (2008),
Απ’ την Αυλίδα στην Αίγυπτο – Μίξη έργων των τριών τραγικών Αισχύλος Σοφοκλής Ευριπίδης (2009),
Ηλέκτρα ΙΙ – Σοφοκλής (2010),
Άμλετ – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2011),
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας –Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2012),
Κάντε κάτι που να ωφελεί -Βασισμένο στο έργο « Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2013),
Νικητές και Ηττημένοι – Μυθολογία και Τραγωδία σύνθεση κειμένων (2014).
- Ως σκηνοθέτης δραματουργός σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου ATTACT με την παράσταση «Δείξε μου τη γλώσσα σου» τη σχολική περίοδο 2015-2016. Μια παράσταση που παρουσίαζε τη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες ξεκινώντας από τα ακριτικά τραγούδια μέχρι τον Σεφέρη. Απευθυνόταν σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
- Ως συνεργάτης σκηνοθέτης στο Πρόγραμμα «Το τρίτο κουδούνι − Το θέατρο αλλιώς» (Το πρόγραμμα αυτό ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία, του θεάτρου και της εκπαίδευσης. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση και το υλοποιείται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με σχολεία της πόλης και των όμορων Δήμων). Σκηνοθέτησε τους μαθητές της Ιωνιδείου Σχολής στην παράσταση «Το μυστικό του ξενοδοχείου» (2016-2017).
- Ως σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής δίδαξε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιμορφωτικές συναντήσεις με θέμα: «Θεατρικές τεχνικές στη λογοτεχνία» (2018).
- Ως σκηνοθέτης δραματουργός ηθοποιός την παράσταση «Από τον Σόλωνα στον Περικλή και από τον Ηρόδοτο στο Θουκυδίδη» (2018-2019) Παράσταση που σχηματοποιεί και αφηγείται με θεατρικές και κινηματογραφικές μεθόδους επιλεγμένα κεφάλαια από τη διδακτέα ύλη των βιβλίων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας
- Ως καθηγητής υποκριτικής σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτιστικώv Εκδηλώσεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) (1996-1998). Συμμετοχή στην ομάδα διοργάνωσης των Πανελλήνιων και Ευρωπαϊκών Αγώνων Μαθητικού Θεάτρου.
Από 14/11/2020
Θέατρο Καλλιρόης, Καλλιρόης 10, Αθήνα (Μετρό Ακρόπολης), 6944654073
Ηλικίες: 12 – 15 ετών
Κόστος: 70 – 240 ευρώ