Ποιες τροφές συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τις τελευταίες μέρες γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για το κατά πόσο η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να "ενισχύσει" τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2).

Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς όμως να το ενισχύουν. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, φύλο, τρόπος ζωής, κ.α.

Ποια είναι τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Έχετε υπόψη ότι κάθε τροφή που προσλαμβάνετε πρέπει να σας προσφέρει κάποιο θρεπτικό συστατικό, κάτι που δεν συμβαίνει με τις τυποποιημένες, με κενές θερμίδες τροφές, όπως γρήγορο φαγητό, κέικ, μπισκότα, αλμυρά σνακ. Οπλίστε τον οργανισμό σας με τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα ωμέγα-3, οι βιταμίνες Α, C και D, ο ψευδάργυρος και τα αντιοξειδωτικά. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Καλές πηγές είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος (αγοράστε ολόκληρο τον καρπό και αλέστε τον πριν τον προσθέσετε στο πρωινό, τη σαλάτα ή στο μαγειρεμένο φαγητό) και τα καρύδια (4 ολόκληρα καρύδια καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ωμέγα-3).
ποιες τροφές συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού
Βιταμίνες Α και C
Οι φράουλες και οι πιπεριές αποτελούν καλές πηγές και των δύο βιταμινών. Μία κόκκινη πιπεριά έχει περίπου 209 mg βιταμίνης C, ενώ ένα πορτοκάλι περίπου 60 mg. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα μη καπνιστή είναι 75 mg. Η βιταμίνη C υπάρχει στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως μπρόκολο, τοματίνια, λάχανο, λαχανίδα, σπανάκι, πιπεριές, ακτινίδια, μάνγκο, μήλο, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ.

Βιταμίνη D
Είναι ως γνωστό πολύτιμη για την υγεία των οστών και την απορρόφηση ασβεστίου. Ταυτόχρονα, συνδέεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D θεωρείται ότι συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού και ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, μεταξύ άλλων νοσημάτων. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 15’-20’, χωρίς αντηλιακή προστασία, συμβάλει στη σύνθεση βιταμίνης D. Μέσω της διατροφής, μπορούμε να λάβουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη από ψάρια όπως, ρέγγες,  σαρδέλες, πέστροφα, βακαλάος, σολομός, σκουμπρί, καθώς επίσης, από τα αυγά και τα κίτρινα τυριά.

Ψευδάργυρος
Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα άγχους και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο συμμετέχει στις διεργασίες του ανοσοποιητικού, ωστόσο, δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, οπότε πρέπει να φροντίζουμε για την πρόσληψή του καθημερινά. Μια από τις πηγές ψευδαργύρου είναι τα κάσιους, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, αλλά και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική ή στις σαλάτες. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν επίσης τα μανιτάρια, τα αυγά, τα στρείδια, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάμι και ο μαϊντανός.

Συμπληρώματα διατροφής
Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει αποδειχθεί ασφαλής και ευεργετική κυρίως σε άτομα με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα, βρίσκεστε σε κίνδυνο υποσιτισμού (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα), τότε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων συνιστά επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό σας για τη χρήση τους.

Tips

  • Βγαίνοντας συχνά για ψώνια εκθέτετε τον εαυτό σας και τους άλλους σε κίνδυνο. Περιορίστε τις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές στις απολύτως απαραίτητες.
  • Περιορίστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, ξεκουραστείτε και προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος, καθώς πρόκειται για παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.