Μωρό δύο μηνών: ανάπτυξη και συμπεριφορά

Αυτό το μικρό πλασματάκι που ήρθε στη ζωή, το μωρό σας, έγινε κιόλας δύο μηνών. Ακόμη προσπαθείτε να αποκωδικοποιήσετε τι σημαίνουν οι αντιδράσεις του και θέλετε να γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξη της ανάπτυξής του.

Στην ηλικία των δύο μηνών, το μωρό σας τελειοποιεί και διευρύνει τις ικανότητες με τις οποίες ήρθε στον κόσμο και αποκτά νέες μορφές συμπεριφοράς, όπως π.χ. αρχίζει να δείχνει τον ενθουσιασμό του κουνώντας τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Αλλά ας δούμε συγκεκριμένα τι συμβαίνει.

Aκοή: Το μωρό σας αντιδρά στους ήχους, γυρίζοντας το κεφαλάκι του προς το σημείο απ’ όπου αυτοί προέρχονται και παρακολουθεί τις ομιλίες.

Όραση: Προς το παρόν η όρασή του είναι ελαφρώς θολή και δυσκολεύεται να εστιάσει. Ωστόσο, παρατηρεί με ενδιαφέρον τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, δείχνει προτίμηση στα ανθρώπινα πρόσωπα, ενώ φαίνεται ότι παρατηρεί τις κινήσεις των χεριών του.

Μωρό δύο μηνών: ανάπτυξη και συμπεριφορά

Όσφρηση: Φαίνεται ότι τα μωρά αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του γάλακτος της μητέρας τους και το προτιμούν σε σχέση με το γάλα άλλων γυναικών.

Kλάμα: Tα μωράκια εμφανίζουν δύο τύπους κλάματος, αυτό που υποδηλώνει πείνα και αυτό που υποδηλώνει πόνο. Αν έχουν ικανοποιηθεί όλες οι ανάγκες του μωρού σας και το κλάμα εξακολουθεί να είναι επίμονο, τότε μπορεί να υποδηλώνεται σοβαρή ασθένεια.

Γέλιο: Τα νεογέννητα χαμογελούν συνήθως από τις πρώτες μέρες της ζωής τους, αλλά μέχρι να συμπληρώσουν τον πρώτο μήνα, δεν έχουν συναισθηματικό περιεχόμενο και παρατηρούνται κυρίως στη διάρκεια του ύπνου. Περίπου στο δεύτερο μήνα, τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν ενώ είναι ξύπνια, ανταποκρινόμενα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Ωστόσο, το χαμόγελο δεν αποτελεί ακόμη κοινωνική συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει μετά τους 2,5 μήνες.

Ύπνος: Για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα, εφαρμόστε συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο και περιορίστε τα ερεθίσματα. Τοποθετείτε το μωρό ανάσκελα, χωρίς μαξιλάρι και παιχνίδια στο κρεβατάκι του, έχοντάς το κοντά σας και αποφύγετε τον υπερβολικό ρουχισμό και τη ζέστη στο δωμάτιο.

Tips

  • Προσπαθήστε να ικανοποιείτε τις ανάγκες του μωρού σας χωρίς να φοβάστε ότι το κακομαθαίνετε.
  • Κρατείστε το αγκαλιά, μιλήστε, τραγουδήστε του, ασχοληθείτε ουσιαστικά μαζί του.
  • Βοηθήστε το να αναπτύξει την κίνηση των χεριών του και την όραση, χτυπώντας παλαμάκια με τα χεράκια του και τραγουδώντας. Στην πορεία θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις κινήσεις, τη φωνή σας και θα αναπτύξει το συντονισμό χεριών-ματιών και τη συνεργασία των αισθήσεων.