Έχετε μόλις γεννήσει και κάθε μέρα είναι για εσάς μια νέα εμπειρία. Τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι μαθαίνετε συνέχεια κάτι νέο, τόσο για την ανάπτυξη και την υγεία του, όσο για τον εαυτό σας και τον καινούριο σας ρόλο. Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι είναι μια αλλαγή που επηρεάζει ολόκληρη την ύπαρξή σας.
Τι συμβαίνει κατά την περίοδο της λοχείας
- Οι πρώτες σαράντα ημέρες αποτελούν την περίοδο της λοχείας, κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά στην κατάσταση πριν από τον τοκετό. Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο συντελούνται πολλές σωματικές, ορμονικές και ψυχολογικές αλλαγές και μεταπτώσεις.
- Μετά τον τοκετό θα έχετε τα λόχεια, υγρά που ρέουν από τη μήτρα μέσω του κόλπου. Τις πρώτες μέρες είναι αιματηρά με ανοιχτό κόκκινο χρώμα, σταδιακά μειώνεται η ποσότητά τους και γίνονται καφέ, ενώ καταλήγουν σαν ροζ βλέννες.
- Κάποιες γυναίκες βιώνουν πόνους καθώς μετά τον τοκετό οι μύες της μήτρας χάνουν την ελαστικότητά τους και προκαλούν πόνο όταν αρχίζει να συστέλλεται. Συχνά οι πόνοι είναι έντονοι κατά τον θηλασμό. Επίσης, η μήτρα επανέρχεται στο αρχικό της σχήμα και μέγεθος περίπου μετά από έξι εβδομάδες, επομένως θα φαίνεστε σαν να είστε έγκυος. Συνήθως χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να ανακάμψει πλήρως το σώμα, ειδικά η κοιλιά.
- Μετά τον τοκετό το στήθος είναι σε θέση να παράγει γάλα και το ξεκίνημα της λειτουργίας αυτής γίνεται όταν το ίδιο το μωρό αρχίσει να θηλάζει. Το πρώτο γάλα λέγεται πρωτόγαλα (πύαρ). Περίπου 72 ώρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα γίνεται μεταβατικό γάλα και την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα.
- Ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος και η βασικότερη αιτία για αυτό είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του μωρού στο μαστό. Η σωστή θέση προϋποθέτει το μωρό να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος σας. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου χεριού σας κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Όταν το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος, ώστε το μωρό να πάρει στο στόμα του τμήμα της θηλαίας άλω, σε ίση απόσταση πάνω και κάτω από τη θηλή σας. Με την εξάσκηση τυχόν δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
- Οι τραυματισμένες θηλές είναι αποτέλεσμα κακής θέσης στη διάρκεια του θηλασμού. Προσπαθήστε να μην τραβάτε το μωρό απότομα από το στήθος σας όταν τελειώνει ο θηλασμός και να μην κοιμάται ενώ έχει τη θηλή στο στόμα του. Μη βάζετε στις ερεθισμένες θηλές ουσίες που τις ξηραίνουν και μην τις ξεπλένετε μετά το θηλασμό, γιατί οι ουσίες του γάλακτος δρουν απολυμαντικά και το σάλιο του μωρού περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν την επούλωση των πληγών. Επίσης, μία κρέμα λανολίνης μπορεί να σας ανακουφίσει.
- Τις πρώτες μέρες μπορεί να υπάρξει δυσκολία στην ούρηση λόγω πίεσης της μήτρας στην ουροδόχο κύστη ή σχετική συχνουρία καθώς ο οργανισμός αποβάλλει τα πλεονάζοντα υγρά, όπως επίσης δυσκοιλιότητα λόγω χαλάρωσης του παχέος εντέρου. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυτικές ίνες και υγρά.
- Η πλειοψηφία των νέων μητέρων βιώνει μία περίοδο ψυχολογικής πτώσης και εναλλαγών διάθεσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Αυτό διαφέρει από την επιλόχεια κατάθλιψη, κατά την οποία κάποια συμπτώματα είναι κοινά, αλλά διαρκούν περισσότερο και έχουν ως αποτέλεσμα η μητέρα να μην μπορεί να φροντίσει το μωρό της και να αντεπεξέλθει στις άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες, καθώς και τους νέους μπαμπάδες. Σε αυτή την περίπτωση, η λήψη θεραπείας είναι σημαντική τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.
- Καθώς ο ύπνος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση τον πρώτο καιρό, προσπαθήστε να κοιμάστε οποιαδήποτε στιγμή κοιμάται το μωρό σας, ημέρα ή νύχτα. Τα μωρά συνήθως κοιμούνται λιγότερο από 4 συνεχόμενες ώρες.