To illustradays 2021 γέμισε με χρώμα την Αθήνα

Φωτογραφία της Μυρτούς Κυρίτση 

Με πάνω από 3.500 επισκέπτες και επισκέπτριες να περνούν από το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και να ενθουσιάζονται από τις διαφορετικές πρακτικές της εικονογράφησης, ολοκληρώνεται το πρώτο illustradays! Ένα χρωματιστό φεστιβάλ που μέσα σε δέκα μέρες έφερε το Αθηναϊκό κοινό μπροστά σε σχεδόν εκατόν πενήντα έργα τέχνης δημιουργημένα από πάνω από πενήντα εικονογράφους, φιλοξενώντας παράλληλα στον αίθριο χώρο του επτά διαφορετικές ομιλίες και πέντε δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Τρεις διεθνείς καλλιτέχνες επισκέφθηκαν το φεστιβάλ για φέτος, ταξιδεύοντας από Γαλλία και Ιράν, για να γνωρίσουν το κοινό της Ελλάδας και να διαδράσουν μαζί του. Δέκα εκδοτικοί οίκοι συνέβαλαν ώστε το Μελίνα να γεμίσει βιβλία για μικρούς και μεγάλους και δύο συνεργασίες έκπληξη, η μία με το Φεστιβάλ Κόμικς Comicdom Con Athens και η άλλη με την θρυλική εταιρεία Moleskine, έκαναν το illustradays ακόμα πιο ζωντανό.

illustralab - Φωτογραφία της Μυρτώς Κυρίτση
Φωτογραφία της Μυρτούς Κυρίτση - illustralab: Animate your hero! με τον Μπάμπη Αλεξιάδη

Εξερευνώντας την τέχνη της εικονογράφησης 

Το illustradays τήρησε την υπόσχεσή του να φέρει στο Μελίνα μια χρωματιστή και δημιουργική γιορτή αφιερωμένη στην εικονογράφηση και το εικονογραφημένο βιβλίο. Μέσα από τις τρεις εκθέσεις του, το κοινό πήρε έμπνευση από ολόκληρο τον κόσμο, μια δόση από το μέλλον της εικονογράφησης στην Ελλάδα ενώ γνώρισε ακόμα καλύτερα και τη δουλειά της φετινής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, Φωτεινής Τίκκου. Παράλληλα, ο Φίλιππος Αβραμίδης, εικονογράφος εντύπων, ο Θάνος Γιαβρίδης, το σχεδιαστικό μυαλό πίσω από το αγαπημένο ελληνικό brand Karavan Clothing, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, συν-διοργανωτής του Comicdom Con Athens, ο Χρήστος Κούρτογλου, ο εικονογράφος πίσω από τα επιτυχημένα εξώφυλλα των εκδόσεων Ίκαρος, ο Πέτρος Μπουλούμπασης, βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων, ο Γάλλος εικονογράφος Éric Puybaret και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του illustradays 2021, Φωτεινή Τίκκου, έδωσαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα illustratalks ανοίγοντας μια συζήτηση με το κοινό για τις διαφορετικές πρακτικές της εικονογράφησης. Όλες οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και θα είναι διαθέσιμες σύντομα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ illustradays.gr. 

illustratalk  - Φωτογραφία της Θάλειας ΓαλανοπούλουΦωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου - illustratalk: Φωτεινή Τίκκου

Από τις πιο αγαπημένες στιγμές στο φεστιβάλ ήταν τα 5 δημιουργικά εργαστήρια, με τρία από αυτά να απευθύνονται σε παιδιά και δύο σε ενήλικες, προτρέποντας τους να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν νέες τεχνικές και εφαρμογές του illustration. Γιατί για το illustradays, η πολιτιστική εκπαίδευση είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να εξελιχθεί το πεδίο της εικονογράφησης, αλλά και να αναδειχθεί η νέα, junior γενιά εικονογράφων. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, σε όλα τα εργαστήρια η συμμετοχή ήταν δωρεάν, ενώ οι συνολικά εκατόν είκοσι διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν σχεδόν από την πρώτη μέρα ανακοίνωσής τους. Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του Μπάμπη Αλεξιάδη, τα παιδιά δημιούργησαν φανταστικούς ήρωες και ηρωίδες στους οποίους έδωσαν ζωή μέσα από την τέχνη της εμψύχωσης. Χάρη στη φαντασία της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή, ο χώρος γέμισε με αυτοσχέδια βιβλία φτιαγμένα από κουτιά πίτσας. Το δημιουργικό studio Imaginary Rooms έκλεισε το φεστιβάλ με ένα εργαστήριο doodling και character design όπου κάθε παιδί κατάφερε να αναδείξει τη δική του καλλιτεχνική ματιά μέσα από το σχεδιασμό χαρακτήρων και άλλων ευφάνταστων προκλήσεων! Για τα εργαστήρια των ενηλίκων, το illustradays προσκάλεσε δύο διεθνείς καλεσμένες από τη Γαλλία και το Ιράν, οι οποίες μύησαν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στις μοναδικές τεχνικές τους. Η Clotilde Perrin ξεκίνησε χρησιμοποιώντας κοπτικά και διαφορετικά επίπεδα, δίνοντας στους χαρακτήρες της βάθος και λεπτομέρεια, ενώ στο εργαστήριο της Hoda Hadadi τα έργα όσων συμμετείχαν δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με τη χρήση χαρτιών αφής και του κολάζ.  

 illustralab- Φωτογραφία της Θάλειας ΓαλανοπούλουΦωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου - illustralab: Inside me!, Clotilde Perrin

Δράσεις αποκλειστικά σχεδιασμένες για την καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας

Μια ξεχωριστή ενότητα του φεστιβάλ είναι αυτή με τον τίτλο illustraclub, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο τη χαρτογράφηση αλλά και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στο πεδίο. Πέρα από το ανοιχτό κάλεσμα σε εικονογράφους με έδρα την Ελλάδα, στο illustraclub, η δημιουργική κοινότητα της χώρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε ατομικές συναντήσεις εικονογράφους όπως ο Éric Puybaret, η Hoda Hadadi και η Φωτεινή Τίκκου. Τα portfolio reviews δίνουν τη δυνατότητα σε ανερχόμενα ταλέντα να συζητήσουν τη δουλειά τους με επαγγελματίες του χώρου, να πάρουν συμβουλές και να ανακαλύψουν διαφορετικές κατευθύνσεις και εφαρμογές της εικονογράφησης. Από τα portfolio reviews πέρασαν 34 νέοι και νέες εικονογράφοι, που περιέγραψαν τη συνάντησή τους ως διαφωτιστική και εμπνευστική.
Ακόμη, στον ισόγειο χώρο του Μελίνα και μαζί με τις εκθέσεις «Imagine the next day» και την αφιερωματική «Σε πόσα χρώματα έρχονται οι άνθρωποι;», στήθηκε και ο τοίχος των illustratalents. Ένας τοίχος που ενώ την πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε λευκός, την τελευταία κατέληξε να φιλοξενεί δείγματα δουλειάς και χρωματιστά portfolios από πάνω από 60 δημιουργικούς ανθρώπους που πέρασαν από το illustradays μέχρι την Κυριακή. Η ιδέα πίσω από τον τοίχο αυτόν είναι η δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ εικονογράφων και επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τα αγαπημένα τους προφίλ. 
Φωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου (2)
Φωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου

Ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις για τυφλά και άτομα με μειωμένη όραση

Το illustradays είναι ένα φεστιβάλ προσβάσιμο και συμπεριληπτικό. Τα επιμελητικά κείμενα των εκθέσεων προσφέρονταν σε μεγαλογράμματη και σε braille γραφή, ιδανικές για τυφλά ή άτομα με μειωμένη όραση. Ακόμα, η ομάδα εκπαιδεύτηκε από την εταιρεία Black Light πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι ακουστικές περιγραφές μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους να δουν μια έκθεση εικονογράφησης, μια μορφή τέχνης που στηρίζεται αποκλειστικά στην εικόνα. Τα σχόλια όσων επισκέφθηκαν τις εκθέσεις είναι πολύ θετικά, επαινώντας όχι μόνο τη σχετική πρωτοβουλία, αλλά και την τελική εμπειρία των επισκεπτών και επισκεπτριών μέσα στο Μελίνα, κάνοντας μόνο την αρχή για ακόμα περισσότερες αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.   

Φωτογραφία της Θάλειας ΓαλανοπούλουΦωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου

Η συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους της χώρας

Ανάμεσα στους δημιουργικούς συνεργάτες του φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνονται και δέκα εκδοτικοί οίκοι οι οποίοι με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, διέθεσαν αντίτυπα βιβλίων για την ανοιχτή βιβλιοθήκη του illustradays δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με νέες εκδόσεις και αγαπημένους εικονογράφους. Χάρη στη βοήθεια τους δημιουργήθηκε μια γωνιά όπου παιδιά και ενήλικες διάβαζαν μαζί, εικονογράφοι ξεφύλλιζαν τις σελίδες για έμπνευση και επαφή με νέες τεχνικές και το κοινό ανακάλυπτε χρωματιστές ιστορίες. Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, οι Εκδόσεις Πατάκη, ο Μάρτης, οι Εκδόσεις Λιβάνη, η Μικρή Σελήνη, οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, η Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, οι Εκδόσεις Ίκαρος και οι Εκδόσεις Αίσωπος έκαναν πραγματικότητα το όραμα του illustradays για περισσότερα βιβλία και περισσότερη εικονογράφηση.

Η επίσκεψη του σπουδαίου Γάλλου εικονογράφου Éric Puybaret

Το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού illustradays ήταν ο Éric Puybaret. Με περισσότερα από 40 βιβλία μεταφρασμένα σε διαφορετικές γλώσσες και το βραβείο από το Φεστιβάλ της Μπολόνια το 1999, ο Éric Puybaret είναι ένας συγγραφέας που καταφέρνει να σχεδιάσει και να χρωματίσει την λεπτεπίλεπτη ουσία από την οποία είναι φτιαγμένη η φαντασία. Στην έκθεση «Le immagini della fantasia» στον πρώτο όροφο του Μελίνα, φιλοξενήθηκαν έργα από δέκα βιβλία του και περισσότερες από εικοσιπέντε εικονογραφήσεις του, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί τα βιβλία του μέσα από το πωλητήριο του φεστιβάλ. Ο ίδιος έφτασε στο illustradays την Παρασκευή, όπου και μοιράστηκε τα μυστικά της δουλειάς του, πραγματοποίησε portfolio reviews με την καλλιτεχνική κοινότητα, απάντησε σε ερωτήσεις και υπέγραψε βιβλία. Μια φανταστική λεπτομέρεια που πρέπει να μοιραστούμε: δεν υπέγραφε απλώς τα βιβλία, αλλά αφιέρωνε χρόνο ώστε σε κάθε ένα από αυτά να σχεδιάσει έναν από τους χαρακτηριστικούς του ήρωες. 

Eric Puybaret - Φωτογραφία της Θάλειας ΓαλανοπούλουΦωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου - illustratalk: Éric Puybaret

Ένα δημιουργικό φεστιβάλ που δε σταματάει εδώ!

Η δημιουργική ομάδα της Hundred Worlds που βρίσκεται πίσω από το illustradays έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει ιδέες για την επόμενη χρονιά, δίνοντας την υπόσχεση ότι το φεστιβάλ θα συνεχίσει τις χρωματιστές του δράσεις καθώς ήρθε πια για να μείνει!  

Oμαδική_Φωτογραφία της Θάλειας ΓαλανοπούλουΦωτογραφία της Θάλειας Γαλανοπούλου - H ομάδα του illustradays

Όλες τις μελλοντικές δράσεις του φεστιβάλ μπορείς να τις βρεις στις σελίδες του illustradays στα social media:

Facebook: @illustradays
Instagram: @illustradays

Και φυσικά στην ιστοσελίδα του: illustradays.gr