Η Ιαπωνική μεθοδολογία KonMari για την τακτοποίηση του σπιτιού

«Τακτοποιήστε τον χώρο σας, μεταμορφώστε τη ζωή σας» προτρέπει στο επίσημο site της η Μαρί Κόντο της οποίας η επαγγελματική πορεία – ως σύμβουλος οργάνωσης και τακτοποίησης - ξεκίνησε στην Ιαπωνία ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Τόκιο. Το βιβλίο της «The Life-Changing Magic of Tidying Up» (το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τον τίτλο «Σπίτι σε τάξη, Ζωή σε τάξη. Η μαγεία του να τακτοποιείς») έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και η ιδέα της διατήρησης αντικειμένων μόνο εάν «προκαλούν χαρά» έχει εμπνεύσει ανθρώπους διεθνώς να μετατρέψουν τα γεμάτα σπίτια τους σε χώρους ηρεμίας και έμπνευσης. 

Η πρότασή της έχει αγαπηθεί λόγω της αποτελεσματικότητας της μεθόδου όχι μόνο ως προς την τακτοποίηση του σπιτιού, αλλά και ως προς το πώς επηρέαζει την ψυχική υγεία συνεισφέροντας στη γενικότερη ευημερία. Η ίδια θεωρεί ότι είναι σημαντικό να κατανοούμε το μοτίβο της ιδιοκτησίας των αντικειμένων που μας περιβάλλουν, γιατί αυτό είναι μια έκφραση των αξιών που διέπουν τη ζωή μας και να στρεφόμαστε με ευγνωμοσύνη προς αυτά που κατέχουμε. Επιπλέον, σε μια καταναλωτική εποχή απόκτησης πραγμάτων, η Μαρί Κόντο διδάσκει πώς να «ξεφορτωθούμε» πράγματα απαλλασσόμενοι από αυτά που δεν μας κάνουν ευτυχισμένους. 

7_Tidying up with KONMARIE Method_2

Η μέθοδος τακτοποίησης «KonMari» έχει έξι κανόνες και βασικά προτείνει να:  

  1. Οραματιστούμε τον ιδανικό τρόπο ζωής: «Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να οραματιστείτε με σαφήνεια πώς θα θέλατε να είναι η ζωή σας αφού τελειώσετε την εκκαθάριση. Πώς είναι το ιδανικό δωμάτιο για εσάς;». Μία πρόταση είναι να κόψουμε φωτογραφίες από περιοδικά που προσομοιάζουν με τον ιδανικό χώρο για εμάς και να τις επικολλήσουμε σε ένα χαρτί. Η οπτικοποίηση του στόχου και του οράματος βοηθά στη διαχείριση των προσδοκιών και ο σκοπός της όλης προσπάθειας γίνεται σαφέστερος, επιτρέποντας να ακολουθήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία τη δέσμευσή μας. 
  2. Τελειώσουμε πρώτα με την αναγνώριση αυτών που ΔΕΝ θα κρατήσουμε: Σε συνομιλία με την Washignton Post (όπως αναφέρουν σε άρθρο τους), η Μαρί Κόντο εξηγεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους δυσκολευόμαστε να τακτοποιήσουμε τον χώρο μας είναι οι ενοχές που νιώθουμε όταν θέλουμε να ξεφορτωθούμε κάτι (ακόμη και εάν είναι να το δωρίσουμε). Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να σχηματίζουν συναισθηματικές προσκολλήσεις με υλικά αντικείμενα. Ακολουθώντας τη μέθοδο KonMari, ό,τι κατέχουμε - από το αγαπημένο μας μπλουζάκι μέχρι κάτι που δεν έχουμε αγγίξει εδώ και χρόνια - αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αυτό το καθιστά ευκολότερο να το αφήσουμε «να φύγει». Επιπλέον, τα αντικείμενα που θα δωρίσουμε μπορούν να βρουν νέους ιδιοκτήτες στα κέντρα όπου θα πάνε και στους οποίους θα προκαλέσουν πραγματική χαρά. 
  3. Τακτοποιήσουμε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία: Ενώ οι περισσότερες μέθοδοι τακτοποίησης υποστηρίζουν την προσέγγιση «ένα δωμάτιο τη φορά», η μέθοδος KonMari ενθαρρύνει την τακτοποίηση ανά κατηγορία (π.χ. όλα τα ρούχα με τη μία) και όχι ανά τοποθεσία (π.χ. ανά ντουλάπα ή ανά χώρο). Η ίδια κατανοεί ότι η δραστική κατηγορηματική εκκαθάριση ανά κατηγορία δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική για όλους, αλλά ότι η «αναδίπλωση ρούχων όπως οι φάκελοι αρχείων» σε συνδυασμό με τον αποχωρισμό των αντικειμένων που δεν «προκαλούν χαρά» μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί πραγματικός ζωτικός χώρος στις ντουλάπες μας. 
  4.  Ακολουθήσουμε την προτεινόμενη σειρά που είναι: 1. Ρούχα, 2. Βιβλία, 3. Χαρτιά, 4. τα Ετερόκλητα Μικροαντικείμενα (Κομονό) και 5. τα Αντικείμενα Συναισθηματικής Αξίας: Όπως ήδη αναφέραμε, η μέθοδος KonMari ενθαρρύνει την τακτοποίηση ανά κατηγορία - όχι ανά τοποθεσία - ξεκινώντας με τα ρούχα και τελευταία τα συναισθηματικά αντικείμενα. Η συμβουλή της Μαρί Κόντο για την αντιμετώπιση αντικειμένων συναισθηματικής αξίας (για παράδειγμα πράγματα που μας υπενθυμίζουν έναν αποθανόντα αγαπημένο): Να ασχοληθούμε με αυτά μόνο αφού έχουμε τακτοποιήσει τις λιγότερο συναισθηματικές κατηγορίες. Έτσι, θα έχουμε δώσει στον εαυτό μας το χρόνο και την εκπαίδευση που χρειαζόμαστε, καθώς η σειρά αυτή οξύνει σταδιακά τη διαίσθησή αναφορικά με τα αντικείμενα που μιλούν πραγματικά στη καρδιά. 
  5. Αναρωτηθούμε για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά εάν μας προκαλεί αίσθημα «χαράς»: «If it sparks joy» λέει χαρακτηριστικά. Η Μαρί Κόντο ζητά από τον πελάτη της να κρατά κάθε αντικείμενο που προσπαθεί να τακτοποιήσει στα χέρια του και να αναρρωτηθεί εάν του δίνει μια συγκίνηση ενθουσιασμού. Εάν του δίνει αυτή τη μικρή σπίθα ευτυχίας. Εάν όχι, τότε είναι καιρός να το αφήσει να φύγει από τη ζωή του. «Έχει να κάνει με το να μάθετε να επιλέγετε τη χαρά, την ευτυχία κάθε φορά» εξηγεί. 
  6. Δεσμεύσουμε τον εαυτό μας να ολοκληρώσει τη διαδικασία: Η δέσμευση δεν είναι παρά μια επιλογή και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα μας εκπαιδεύσει στο να μπορούμε να μένουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας. 

Σύμφωνα με την Washington Post μετά τη μετάδοση της εκπομπή της στο Netflix φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια εθνική συζήτηση στην Αμερική για τις υπερ-αγορές και την υπερκάλυψη των σπιτιών με πράγματα όταν οι νέοι άρχισαν να δημοσιεύουν στο Instagram φωτογραφίες με τα βουνά των ρούχων που διέθεταν. Παράλληλα αυξήθηκαν οι προσφορές προς τα κέντρα που δέχονται δωρεές, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποδειχθεί η αμεσότητα της επιρροής της Μαρί Κοντό που – παρά ταύτα – πρόσφατα ανακηρύχθηκε ένα από τα 100 πρόσωπα με την περισσότερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Time.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει την πρόκληση να οργανωθούν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο KonMari. Κατανοώντας ποια από τα πράγματα μας χαρίζουν χαρά είναι το πρώτο βήμα στην πορεία προς την οργάνωση του σπιτιού με λιγότερο άγχος στη ζωή μας. Γιατί η μέθοδος αυτή δεν είναι μόνο αποτελεσματική όσον αφορά την τακτοποίηση του σπιτιού αλλά μας εκπαιδεύει στο να είμαστε ενσυνείδητοι, ενδοσκοπικοί και να στρεφόμαστε με αγάπη, ευγνωμοσύνη και χαρά προς το μέλλον. 

Πηγές: