Χωρισμένοι γονείς: Πώς θα διαχειριστείτε τις διακοπές των παιδιών;

Photo credits: freepik.com 
Ήρθε η ώρα των διακοπών, αλλά τι γίνεται όταν οι γονείς έχουν χωρίσει και μάλιστα πρόσφατα; Πώς θα εξασφαλίσετε την ομαλότητα των διακοπών του παιδιού;

Μερικά μικρά παιδιά δυσκολεύονται να πάνε διακοπές με το γονιό με τον οποίο δεν έχουν καθημερινή επαφή και να αποχωριστούν το γονιό με τον οποίο ζουν, δηλαδή να απομακρυνθούν από τη μητέρα τους, ιδίως αν δεν υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον πατέρα. 

Σε αυτό βοηθάει να έχουν προηγηθεί αρκετές διανυκτερεύσεις με τον πατέρα, έστω κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Σε κάθε περίπτωση, οι διακοπές θα πρέπει να είναι λίγων ημερών, καθώς αν το παιδί είναι κάτω των 5 ετών προσκολλάται στο γονιό με τον οποίο διαμένει.

Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μία άλλη επιλογή, είναι να συμφωνήσουν οι γονείς σε έναν κοινό προορισμό διακοπών, που θα εξυπηρετεί και τους δύο. Αυτό μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και συνεχή παρουσία και των δύο γονέων στο παιδί, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις για όλους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στα προσωπικά όρια και την ιδιωτικότητα του καθενός. Καθορίστε εκ των προτέρων τον χρόνο που θα περνάτε μαζί και τον χρόνο που θα έχετε για ξεκούραση ή προσωπικές δραστηριότητες.
Photo credits: freepik.com 
Χωρισμένοι γονείς: Πώς θα είναι ήρεμες οι διακοπές των παιδιών;
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προκειμένου να διαχειριστείτε την "υπόθεση διακοπές" προς όφελος του παιδιού, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:  

  • Σαφής επικοινωνία μεταξύ των γονέων: Είναι σημαντικό να συζητήσετε με σαφήνεια για τις προτιμήσεις του παιδιού, τις δυνατότητές σας και να βγάλετε ένα πλάνο, που θα εξυπηρετεί όλους.
  • Εμπλοκή του παιδιού: Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για τις διακοπές του. Αυτό θα το βοηθήσει να αισθάνεται ότι οι απόψεις του υπολογίζονται.
  • Επικοινωνήστε με το παιδί: Αν είστε ο γονιός που ζει με το παιδί, εξηγήστε του ότι οι χωριστές διακοπές είναι μια σπουδαία ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο με τον άλλο γονιό του, που συνήθως είναι ο πατέρας.
  • Ισορροπία χρόνου: Προσπαθήστε να κατανείμετε τον χρόνο διακοπών εξίσου μεταξύ των γονέων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθάνεται ότι είναι εξίσου σημαντικό και για τους δύο γονείς.
  • Προσφέρετε σταθερότητα και ρουτίνα: Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν έχουν μια σταθερή ρουτίνα. Προσπαθήστε και στη διάρκεια των διακοπών να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινή τους ρουτίνα.
  • Ευελιξία: Μερικές φορές τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν. Είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόζεστε στις ανάγκες και επιθυμίες του παιδιού.
  • Δραστηριότητες: Βρείτε δραστηριότητες που να απολαμβάνετε να κάνετε μαζί με το παιδί σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκδρομές, σπορ ή επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα.
  • Συναισθηματική υποστήριξη: Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται άγχος ή λύπη για τον χωρισμό των γονέων. Ενθαρρύνετέ τα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και φροντίστε να τους παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη. Επίσης, δίνετε στο παιδί τη δυνατότητα να επικοινωνεί ανεμπόδιστα με τον άλλο γονιό, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία είστε εσείς με τον/την πρώην σύζυγο.