#Μένουμε σπίτι και μαθαίνουμε ασφαλείς: 2 online εκπαιδευτικά δρώμενα που μεταμορφώνουν τα παιδιά σε μικρούς καλλιτέχνες και επιστήμονες με μεγάλη γνώση!
Κρατώντας ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης και της δημιουργικότητας από το σπίτι, το CKG προτείνει 2 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά διαφόρων ηλικών που θέλουν να ξεχωρίσουν στους τομείς της στιχουργικής και της αστροφυσικής! Από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνεται ένας πρωτότυπος διαγωνισμός στιχουργικής που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαιστητοποίηση μικρών και μεγάλων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992! Ειδικά για τις ημέρες της καραντίνας, όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει και μία δημιουργική διέξοδο για τους μικρούς επίδοξους «χειριστές» του λόγου και της φαντασίας! Επίσης, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καλεί τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σε 2 αστρονομιά ταξίδια γνώσης κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Δεκεμβρίου 2020 μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια γύρω από το διάστημα, τους πλανήτες, τους γαλαξίες, τις διαστημικές αποστολές και τα αστρικά συστήματα!
1. Διαγωνισμός στιχουργικής από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Photo Credit: ddp.gr
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει Διαγωνισμό σύνθεσης στίχων με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.
"Αν σας τα τραγουδήσουμε;" Μήπως αυτή είναι η λύση για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και να γίνονται επιτέλους και στην πράξη σεβαστά;
Ας το προσπαθήσουμε! Γι’ αυτό διοργανώνεται διαγωνισμός στιχουργικής για όλα τα παιδιά. Οι στίχοι θα γίνουν τραγούδι, το τραγούδι cd και βινύλιο και τα δικαιώματα των παιδιών ευρύτερα γνωστά!
Μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι εξής γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες: την Τατιάνα Ζωγράφου, τον Άγγελο Αγγέλου, τον Θοδωρή Παπαϊωάννου, τους Burger Project, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιώργη Χριστοδούλου, τον Γιώργο Χαρωνίτη, τον Δημήτρη Μπασλάμ, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τη Σαββέρια Μαργιολά, τον Γιώργο Γκώνια, τον Αριστείδη Μάραντο, τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και τον Φοίβο Δεληβοριά που θα βοηθήσουν με τους στίχους και τη μελοποίησή τους στο σκοπό αυτό, ενώ στη συνέχεια θα επιλέξουν καταξιωμένους τραγουδιστές που θα τους ερμηνεύσουν.
Ο σκοπός του δικτύου είναι διπλός: να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζονται συγκεκριμένα στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν2101/92), αλλά και να ενθαρρύνουν τα ίδια τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν δημιουργικά. Επιπλέον, σε αυτές τις περίεργες και δύσκολες ώρες που όλοι βιώνουμε με το νέο lockdown, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στιχουργικής μπορεί να είναι μια ευχάριστη και ουσιαστική πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.
Μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά μέχρι 18 ετών, είτε ατομικά είτε ομαδικά, στέλνοντας στίχους στα ελληνικά ή και τα αγγλικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού [email protected] ως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.
Μπορούν να στείλουν επίσης τους στίχους τους μελοποιημένους. Όλα τα έργα θα αναρτηθούν στον ιστότοπο www.ddp.gr του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ήδη με στίχους που δημιούργησαν οι Νάντα, Τζούντι, Τζάνα, Ηλέκτρα, Φαρσίντ, Άγγελος, Λευτέρης, Ιωάννα, Αχιλλέας, Υακίνθη, Έλενα, Σπύρος, Θανάσης, Μαριέττα, Μαρβίνα, Αμάντα, Κίτα, Ίσρα, Εμμάνουελ, Έμμυ, Αλκυόνη, Φένια και Αντώνης, τα πρώτα τραγούδια, για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, είναι πραγματικότητα!
Ακούστε τα εδώ!
*Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που από το 2004 ερευνά και προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού. Οργανώνει Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Κοινωνικο-Πολιτισμικές Δράσεις. Για τις δράσεις του συνεργάζεται με οργανώσεις του εξωτερικού και της χώρας μας, στηρίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, στην κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική διαφορετικότητα και την εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του.
2. Κόκκινοι Γίγαντες και Άσπροι Νάνοι: Διαδικτυακά Σεμινάρια Αστρονομίας για Παιδιά που θέλουν να εξερευνήσουν το Διάστημα
Photo Credit: Facebook.com
Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καλούν τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σε ένα αστρονομικό ταξίδι γνώσης που θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα!
Η πορεία ξεκινάει με ένα ταξίδι προς τον Ήλιο. Ταξιδεύετε στο πλανητικό σύστημα για να φτάσετε μέχρι τ’ αστέρια και τους μακρινούς γαλαξίες. Στην διάρκεια του ταξιδιού θα δωθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες και πως επηρεάζουν τον πλανήτη μας; Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Πως θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα από τον Άρη; Από τι είναι φτιαγμένοι οι κόκκινοι γίγαντες και οι λευκοί νάνοι; Τί είναι ένα αστρικό σμήνος ή ένας γαλαξίας;».
Το ταξίδι ολοκληρώνεται το Σάββατο 19/12, με την δύση του Ηλίου, στον λόφο της Πνύκας για παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη!
Η δράση αναφέρεται σε παιδιά 7-11 ετών και θα διεξάγεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Το πρόγραμμα και η θεματολογία έχει ως ακολούθως:
Σάββατο 5/12, ώρες 11:00 -12:30
Θέμα: Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές
Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος M.Sc.
Σάββατο 12/12, ώρες 11:00 -12:30
Θέμα: Αστέρια και Γαλαξίες
Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, M.Sc, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής
Σάββατο 19 /12, ώρες 17:00 – 19:00
Παρατήρηση του Ουρανού από το Τηλεσκόπιο Δωρίδη
Παρατήρηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη από το ιστορικό τηλεσκόπιο
«Δωρίδης» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο λόφο της Πνύκας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2103490160 & 2103490055
Επίσης, τα ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινούν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 20:00 μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου (4/12, 11/12, 18/12 & 8/1) μία διαδικτυακή δράση για παιδιά 11 - 14 ετών με τίτλο «Αναζητώντας την κοσμική μας διεύθυνση». Ο κύκλος των παρουσιάσεων/συζητήσεων περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες καθεμία από τις οποίες αποτελεί και ένα σκαλοπάτι μέτρησης μέχρι την άκρη του παρατηρούμενου Σύμπαντος και τη θέση μας σ’ αυτό.
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας κόκκος αλατιού, μία τσίχλα, ένα καρύδι, ένα μήλο και ένα μεγάλο κουτί πίτσας; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν καμία. Κάποιοι όμως θα τα βάλουν σε σωστή σειρά και θα τα συγκρίνουν. Και λίγοι θα τα συγκρίνουν με το μέγεθος του δωματίου τους ή και του σπιτιού τους, τον χώρο που περνάμε τόσο πολύ χρόνο αυτήν την εποχή.
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύεται από τη Γη, περνάει υποχρεωτικά από τον Ήλιο μας, ανοίγει τα φτερά του στο ηλιακό μας σύστημα και φεύγει έξω από αυτό ατενίζοντας τον αχανή χώρο όπου εκεί συναντά εξωτικά αστρικά συστήματα, γαλαξίες και ομάδες γαλαξιών, πριν προσεγγίσει τον τελικό του προορισμό (image Credit: Grzegorz Pietrzyns.ki et al.)
Το πρόγραμμα διεξάγεται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και συνοδεύεται από ψηφιακή αστρονομική παρατήρηση του Αττικού ουρανού κάθε Παρασκευή, καιρού επιτρέποντος.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2103490022