Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, πέρα από την ηλικία ή την επαγγελματική του κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, περίπου 80% των ανθρώπων υποαπασχολούνται, δηλαδή εργάζονται σε δουλειές στις οποίες δεν αξιοποιούν όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Μόνο 5% δηλώνουν ότι τους αρέσει η δουλειά τους και ότι σε αυτή χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Οι άνθρωποι πάντα προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια είναι τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον. Σχετικά με αυτό μπορεί να υπάρχουν μόνο ενδείξεις, αλλά όχι ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς η πορεία της αγοράς εργασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική δραστηριότητα, τα εργοδοτικά κίνητρα, οι συχνά απροσδόκητες διακυμάνσεις στην καταναλωτική ζήτηση κ.α.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), στα επόμενα χρόνια η επιλογή σπουδών προσανατολίζεται στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία, ενώ για τα επόμενα 10 χρόνια, στην Ελλάδα πιθανώς θα υπάρχει συνεχιζόμενη ανοδική τάση της ζήτησης στα επαγγέλματα των:
- πωλητών και των παρόχων υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός)
- επαγγελματιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (γιατροί, επαγγελματίες υγείας, αρχιτέκτονες, χημικοί, φυσικοί, επαγγελματίες εκπαίδευσης, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών κ.τ.λ.)
- τεχνικών και βοηθών επαγγελματιών
Παράλληλα, φαίνεται ότι προκύπτουν θέσεις εργασίας, που καλύπτουν τις λεγόμενες ανάγκες αντικατάστασης στους εξής τομείς:
- πρωτογενής τομέας (γεωργία, αλιεία, ορυκτά)
- δευτερογενής τομέας (μεταποίηση)
- εξειδικευμένοι τεχνίτες (π.χ. τεχνίτες μονώσεων, μηχανικοί κλιματιστικών και ψυκτικοί, συγκολλητές, επισκευαστές βαρέων μηχανημάτων)
- υπάλληλοι γραφείων
Τι χρειάζεται να λάβετε υπόψη στην αναζήτηση δουλειάς;
Στην ερώτηση λοιπόν, τι δουλειά να κάνω, αναλογιστείτε τι είναι αυτό που πραγματικά σας αρέσει να κάνετε, τι σας δημιουργεί ενθουσιασμό; Πάντα πρέπει να έχετε υπόψη πώς θα αξιοποιήσετε το μυαλό, τα ταλέντα, την εμπειρία σας.
Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μία δική σας δουλειά, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να έχετε αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο μυστικό για επαγγελματική επιτυχία είναι να κάνει κανείς αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει. Διαλέξτε το αντικείμενο ή την ιδέα που σας παθιάζει περισσότερο. Και μην απελπίζεστε με την πρώτη δυσκολία. Όλοι κάνουμε λάθη, το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά.
Αν αναζητάτε μία θέση εργασίας σε κάποια εταιρεία, πριν χτυπήσετε την πόρτα για συνέντευξη, σκεφτείτε ποια είναι τα δυνατά σημεία σας, ποιες είναι οι αδυναμίες σας και ποια θα ήταν η ιδανική θέση για εσάς. Δείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις δεξιότητες σας σε μία θέση που σας ενδιαφέρει. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορα τεστ προσωπικότητας, από τα οποία μπορείτε να βγάλετε σημαντικά συμπεράσματα. Παράλληλα, αν γνωρίζετε κάποιον που εργάζεται στον κλάδο που θέλετε να εργαστείτε κι εσείς, ζητήστε τη γνώμη του και ακούστε τις εμπειρίες του.
Το βιογραφικό σας και οι συνοδευτικές επιστολές θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στη θέση εργασίας στην οποία στοχεύετε, ενώ θα πρέπει να καλλιεργείτε την κατάρτιση και τη δικτύωσή σας στο συγκεκριμένο κλάδο. Για να βρείτε μια θέση εργασίας στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες των εταιρειών, τις ιστοσελίδες όπου δημοσιεύονται σχετικές αγγελίες, να επικοινωνείτε με ανθρώπους του κλάδου και γενικά να αναζητάτε με κάθε τρόπο τις ευκαιρίες εργασίας.