Πώς η καραντίνα επιδρά στην ψυχολογία των παιδιών και τι μπορούμε να κάνουμε

Ο αυτοπεριορισμός και το γεγονός ότι περνάμε σχεδόν όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι επηρεάζει τα παιδιά, τα οποία, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή τους μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εκφράσουν την ανησυχία τους με διαφορετικούς τρόπους.

Κάποια κλαίνε πιο εύκολα, γίνονται υπερκινητικά, παρουσιάζουν δυσκολία στον ύπνο ή στη διάρκεια του ύπνου, προσκόλληση στα αγαπημένα πρόσωπα ή και φόβο αποχωρισμού από αυτά. Κάποια παιδιά ενδέχεται να παλινδρομήσουν και να έχουν συμπεριφορές που δεν αντιστοιχούν στην ηλικία τους (π.χ. να μιλάνε σαν μωρά, να ζητούν τάισμα, κ.λ.π.). Άλλα μπορεί να εκφράσουν θυμό ή επιθετική συμπεριφορά, όπως επίσης, τάση προς απομόνωση και υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο.

Είναι για όλους μας χρήσιμο, να εστιάζουμε στην παρούσα κατάσταση χωρίς να κάνουμε καταστροφικές σκέψεις και σενάρια για το μέλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος που θα εξηγήσουμε στα παιδιά ποια είναι τα νέα δεδομένα και πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, δηλαδή η σωστή επικοινωνία, συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά

  • Μιλήστε τους για την κατάσταση ψύχραιμα, δίνοντας έγκυρες πληροφορίες. Εξηγήστε τους γιατί είναι απαραίτητο να μένουμε στο σπίτι, ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών.
  • Φροντίστε ώστε τα παιδιά να μπορούν να επικοινωνούν με βιντεοκλήσεις ή διαδικτυακά με τους φίλους τους.
  • Στα μικρότερα παιδιά μιλήστε απλά, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και αν χρειαστεί δείξτε τους σχετικά ενημερωτικά βίντεο.

     
  • Απαντήστε στις απορίες τους, χωρίς να παρέχετε ψευδείς καθησυχασμούς.
  • Περιορίστε την έκθεσή τους στον μεγάλο όγκο πληροφοριών μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.
  • Δείχνετε κατανόηση στα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν. Αποδεχθείτε τυχόν θυμό, λύπη ή φόβο που θέλουν να εκφράσουν και εξηγήστε τους ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα (ώρες φαγητού, διαβάσματος, παιχνιδιού, ύπνου) στην καθημερινότητα, καθώς αυτό τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, κυρίως στα μικρά παιδιά.
  • Καθορίστε τις ελευθερίες και τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ο καθένας μέσα στο σπίτι, σεβόμενοι τις ατομικές ανάγκες, ώστε να αποφύγετε εντάσεις και συγκρούσεις.
  • Ειδικά για τους έφηβους, να θυμάστε ότι έχουν ανάγκη από ανεξαρτησία, κάτι που οφείλουμε να σεβαστούμε. Αντιμετωπίζουμε κάθε θέμα που προκύπτει με ψυχραιμία και διάλογο.
  • Αξιοποιήστε τον χρόνο που περνάτε όλοι μαζί και ασχοληθείτε εποικοδομητικά με τα παιδιά σας.